Egyéb (Nem számít bele a nyereményjátékba!)

Sajnos mostanában sok smink és/vagy divatblogon találkozom azzal a jelenséggel hogy a kommentárok, olvasói vélemények moderálva, szelektálva vannak, tehát a blog szerkesztői csak a nekik tetsző, megfelelő véleményeket teszik közzé. Amik érdekes módon csak és kizárólag pozitív hangvitelűek.
A másik számomra egyáltalán nem szimpatikus hozzáállás hogy a negatív kritikákat, hozzászólásokat törlik. És itt most nem a trágár, mocskolódó megjegyzésekről beszélek, mert azokat egyértelműen én is törölném. Hanem amikor egy illető egyszerűen csak a véleményét mondja el egy adott témával kapcsolódóan. Nem lehet olyat alkotni semmilyen területen sem, ami maradéktalanul mindenkinek megfelel és ezt el kellene fogadni.
Ezek a bloggerek (többségében ismertek, sikeresek) viszont az én meglátásom szerint abszolút inkorrekt módon állnak hozzá az olvasó véleményekhez. Miért csak a pozitív véleményt lehet elfogadni?

A másik negatív dolog ebben a témában, hogy sok blogger egyszerűen törli azokat a megjegyzéseket, amikhez link van mellékelve. Tudom hogy nagyon szoros a verseny a divat és beauty blogok között, nehéz fenntartani az érdeklődést és azokat a kiváltságokat amiket az a 10-15 ember élvez, akik a legnépszerűbb blogokat viszik kis hazánkban. (Cosnova sajtókonferencia, ingyen termékek, stb)
De szerintem azoknak az embereknek a nagy része, akik kiteszik a linkjüket egy kommentárban nem a feltűnést keresik, hanem esetleg arra várnak hogy a blogger, akit ők megtisztelnek azzal hogy véleményezik a munkásságát, talán majd viszonozza ezt a gesztust.

Persze azért az olvasókat sem kell félteni. A leggyakoribb számomra leginkább visszataszító megnyilvánulás a névtelen negatív kommentár. Igen tényleg nehéz dolog felvállalni a véleményünket, ha tudjuk hogy a többség nem velünk ért egyet, (bár tegyük hozzá sok a nyalizós, kétszínű ember) de szerintem akkor sem az a megoldás hogy név nélkül, sunyi módon írogatunk. Szemtanúja voltam már olyan beszélgetésnek amiben a névtelen illető végül azzal érvelt hogy "mert aztán majd jönnek a seggnyalóid az én blogomra mocskolódni".
Az már egy másik kérdés hogy mekkora a különbség a kritika és a vélemény között. Véleményt mondani bárkinek szabad. Kritizálni szerintem csak annak aki már hasonló témában szintén letett valamit az asztalra. De ugye mások szemében a szálkát...
Ami szintén teljesen etikátlan ebben a témában az a pozitív kritikát névvel, a negatívot név nélkül. Könyörgöm, nem hallottak még ip-cím visszakeresésről? :D

Szintén nagyon kellemetlen és bántó dolog a nyereményjátékokkal kapcsolatos állandó "botrány". Nyilván mindenki azért csinálja hogy több olvasója és követője legyen. Én saját magam, mivel mint azt már említettem nincsenek világuralmi céljaim a blogommal, próbálok egy olyan "rendszert" fenntartani itt a blogon, amivel rá tudom venni az olvasókat a véleményük kinyilvánítására. Akár pozitív, akár negatív. Nyilván, ha csak sima "rendszeresen olvasom, megosztom, lájkolom" játékok lennének akkor már több olvasóm lenne. Ezt a blog látogatottságából is látom. Viszont nekem az elsődleges célom leginkább az hogy egy olyan közösséget tudjak összehozni itt ami kommunikál egymással, elmondja a véleményét, gondolatait. Remélhetőleg idővel lesznek majd olyanok is, akik nem csupán a nyeremények miatt "ragadnak" billentyűzetet, hanem szimplán azért hogy elmondják a véleményüket. Viszont szerintem a hűséges kommentálók igenis megérdemlik a jutalmat. ;)
Mert mi értelme van annak ha 1000 ember olvassa a blogod, ha csak 10 van aki elmondja a véleményét a munkásságoddal kapcsolatban? (És itt most a kitörölt/moderált negatív véleményeket szintén megemlíteném elvégre nem tudhatjuk ebben az esetben hogy valójában hány embernek nem tetszik az amit a népszerű blogger csinál.)

Ti mit gondoltok ezekről a témákról?

Megjegyzések

  1. Én teljesen egyetértek veled. Egyébként szerintem nem a versengésről kéne, hogy szóljon a blogolás, nekem az valahogy el is venné a kedvem az egésztől. Én azért írok blogot, hogy amit én tapasztalok vagy csinálok azzal segítsek másnak, vagy ötletet adjak. És hasonlóan ezt várom el a többitől is, amit olvasok. Egy fajta információ csere, de jó hangulatban. Nincs abban semmi rossz, ha valaki azt mondja, hogy figyi nekem most ez a lakk nem jön be. nem tetszhet minden mindekinek. :) És pl ha valakinek van valamire jobb ötlete és hozzá szól én annak örülnék, mert látnám, hogy figyelnek, és ha tud jobbat megosztja velem, hogy ezáltal én is fejlődessek pl. Vagy hogy hülyeséget ne csináljak. Egyébként ha nyereményjátékban részt is veszek többnyire már rég olvasó vagyok. És számomra egyedül az a nehéz, hogy nyomon kövessem, hogy amihez hozzászóltam más blogján arra jött-e válasz pl. Meg én is reklámozhatnám a blogom, de valahogy kicsit tolakodónak érzem, hogy írok pár szót, hogy legyen ott valami, meg mellékelem, hogy nézzél már be he. :) Persze örülnék ha olvasnának, minél többen, de azért van megjegyzés, hogy a véleményem mondjam el, vagy kérdezzek ha valami érdekel még. Szóval én még ezt a mondvacsinált hozzászólást se bírom. Persze lehet rövid megjegyzés, de amikor csak a reklám a lényeg... :)
    Röviden ez a véleményem. :)
    És egyetértek veled. ;)
    És mindenképp jó az a hozzáállás is, hogy ne kelljen feliratkozni, hanem aki olvas az jobban megérdemli a nyereményt, mint aki csak ezért jött. :)

    VálaszTörlés
  2. Tökéletesen jól látod a helyzetet. Én sem nézem jó szemmel ezt a névtelenül írogatós negatívkodást, szerintem nem egyenes dolog a bloggerekkel szemben, legyen akár nagyon vagy kevésbé olvasott. Mégis csak sok erőt fektetnek bele a blogok fejlesztésébe.
    Kár, hogy a befutott beauty bloggerek nagy része általában el van szállva magától.
    Én is néha linkelni szoktam a blogom URL-jét utolsó gondolatként egy megjegyzéshez a mondandóm végére, de ezzel nem tolakodni akarok. Sajnos mivel csak nemrég kezdtem blogolni, szinte alig van látogatottságom. Tudom, hogy ezen nem lehet egyik percről a másikra változtatni, de én is azt szeretném elérni, hogy a közeljövőben ne csak 3 rendszeres olvasóm maradjon, mint épp most is.

    Örülök, hogy végre valaki kimondta az igazat!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól látod a helyzetet, jelenleg mi is a kezdő bloggerek kategóriában vagyunk, és pontosan azokat éljük át, amit leírtál. Pl. engem rendesen ledöbbentett, amikor egy áltam nagyon-nagyon kedvelt blog (nem szeretném név szerint említeni) egyik bejegyzésében otthagytam az URL-t a megjegyzés végén és törölték... ráadásul a megjegyzésemben csak pozitívat írtam nekik, és mégis. Nem reklámozni akartam, csak jól esett volna, ha benéz hozzám.

    VálaszTörlés
  4. Én azt gondolom, hogy vannak bloggerek, akik egyszerűen elkurvultak, és néhány ingyen termékért simán eladják a véleményüket. És bizony vannak olvasók, akik ezt észreveszik, és szóvá merik tenni. Ilyenkor jön általában a cenzúra... Mindegy, biztosan könnyebb így blogolni.

    Az olvasókat tényleg nem kell félteni, de szerintem az építő kritikára akkor is illene figyelni, ha egy "nagy" blogger kapja.

    VálaszTörlés
  5. Nekem sincs sok olvasóm. 17-en vannak jelenleg ebből kb. 2, max. 3 jár vissza szerintem. Szóval ilyen szempontból én megértem a kezdőket, mert én is szeretnék nyilván több olvasót. Az meg megint más kategória, hogy véleményt írsz és úgy mellékeled. Én úgy értettem ezt a reklámozást, hogy ha valaki csak és kizárólag ezzel a szándékkal hagyja ott a linket, hogy hozzá benézzenek, de nem érdekli a bejegyzés vagy csak mondvacsinált hozzászólása van, de a reklám az elsődleges neki. Sajnos van ilyen is. :(
    Azt viszont, hogy a negatív véleményt törlik az szerintem is sunnyogás. Én pl kifejezetten örülnék akár a pozitív, akár a negatív kritikának is. Én ezért is csináltam kérdőívet, vannak kis gombajim(like, so-so, dislike) és persze a megjegyzés is automatikusan kikerül, még kódot se kell beírni. :) Szerintem abból lehet a legjobban tanulni, amit az olvasók visszajeleznek.

    VálaszTörlés
  6. Igazad van!
    (és elnézést, hogy én nem írok kisregényt ;))
    Bia

    VálaszTörlés
  7. Teljes mértékben egyetértek, és örülök, h így állsz hozzá! Ritka az ilyen blogger manapság :) Csak így tovább szeretem olvasni az ilyen jellegű írásokat, amik mondjuk nem a divatról szónak, hanem megmutatják, h például a blogolásról mit gondolsz.. :)

    VálaszTörlés
  8. teljesen egyetértek veled ebben:) nagyon sokszor megfigyeltem én is hogy megjelenik a komment és utána eltűnek csak mert (teljesen,semmi trágár szó) nem tetszett neki a smink:) ÉN EZÉRT SZERETEM EZT A BLOGOT MERT VAN HOGY A FASHION AR-OKNAL NEKEM NEM TETSZIK EGY RUHA ÉS AZT ODA IS ÍROM DE NEM TÖRLÖD VAGY SZÓLSZ BEE!!! :)

    VálaszTörlés
  9. Én is teljesen egyetértek veled és az előttem szólókkal (úgy mint Bia én is az elnézésedet kérem, hogy nem írok sokat, de nem akarom a többieket ismételgetni :))

    VálaszTörlés
  10. Hát igen. Valóban nincs értelme nyereményjátékhoz kötni úgy a rendszeres olvasót, hogy csak fel kell iratkozni, de kommentálni nem. Igaz lesz a számláló szerint 1000, de vajon, mind az ezer vissza jár olvasni? Vagy csak a játék felhívást látta és bejelölt, de azon kívül azt sem tudja ki vagy.

    VálaszTörlés
  11. maximálisan leírtál mindent amit gondolok erről, és nekem is van egy tapasztalatom, hogy egy csomó bejegyzést írtam a kedvenc blogjaimra,és baj volt ha odaraktam az én blogomnak a címét,nem szereteném megnevezni:idézem:"mert ez pofátlanság, aha akarom úgy is megnézem," mert látni lehet a felhasználódnál ugye hogy van blogod.
    Hát ez van..de nem lepődök meg semmin. már...sajna..

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)