2013. október 16., szerda

Ősz sorozat 5. - Őszi menüsor

A mai napra egy teljes menüsort hoztam nektek receptekkel. Mindegyik olyan étel, amit ilyenkor ősszel szívesen készítek el, mert nagyon egyszerűek és finomak.

Előétel: Sült rozmaringos körte fekete-erdő sonkával ruccola ágyon


 Hozzávalók:
  • Személyenként fél kimagozott, meghámozott körte
  • 1 szelet fekete-erdő sonka
  • 1 marék megmosott ruccola
  • friss rozmaring ágacska
  • bors
  • citromlé
  • balzsamecet
  • olívaolaj 
A körté(ke)t egy kivajazott tűzálló tálba tesszük, kevés vizet öntünk alá és megszórjuk őket a rozmaring levélkéivel. Lefedjük alufóliával és kb. 20-25 percig sütjük. Ha puha a körte akkor készen van.
Ezalatt a megmosott ruccolát tányérokra halmozzuk, sózzuk-borsozzuk, meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal. Erre kerül a sonkaszelet, majd a még meleg körte. Végezetül balzsamecettel meglocsoljuk.

Leves: Sütőtök-krémleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal 


 Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 közepes sütőtök 
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • olívaolaj
  • bors
  • csipetnyi reszelt vagy őrölt gyömbér
  • 100ml főzőtejszín
  • kevés víz
  • tökmag
  • tökmagolaj 
A sütőtököt megsütjük sütőben a hagyományos módon. Ezalatt a hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük. A kész sütőtököt kihűtjük, majd a héjától megszabadítva egy tálba, vagy a turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a hagymát, a fűszereket és a tejszínt, majd az egészet összeturmixoljuk. Vízzel hígíthatjuk a kívánt állagra. Ezután összeforraljuk. Közben megpirítjuk a tökmagot, amit tálaláskor a tetejére szórunk és pár csepp tökmagolajjal díszítjük.

Tipp: Ha szeretjük a pikánsabb ízeket, a tejszín felér cseréljük kókusztejre, adjunk hozzá fehérbort, kevés reszelt narancshéjat és fahéjt is. ;)


Főétel: Svéd húsgombóc kacsazsíron pirított burgonyával. 


Ha ettetek már az Ikeában, akkor biztosan találkoztatok már ezzel az étellel, ha nem is kóstoltátok. Lehet kapni mirelit verzióban a húsgombócot, de szerintem az koránt sem olyan finom, mint az eredeti recept (mert ez az). Eredetileg sültkrumplival fogyasztják, de én most ezzel a nem kevésbé kalóriadús verzióval készítettem. :D

Hozzávalók 4 személyre:
  • 25dkg marhahús
  • 25 dkg sertéshús
(Én most teljesen sertésből csináltam)
  • 1 tojás
  • 2 db közepes krumpli
  • 1/2 dl tej vagy tejszín
  • 2 kávéskanál koriandermag
  •  csipet szerecsendió
  • csipet fehér bors
  • só 
A sütéshez:
2dl olaj és 15 dkg vaj

A mártáshoz:
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2dl tejszín
  • 1 evőkanál finomliszt vagy fél evőkanál kukoricakeményítő 
  • csipet fehér bors
Körethez:
  • 8-10 db közepes burgonya
  • 1-2 evőkanál kacsazsír
Tálaláshoz:
  • áfonya vagy szederlekvár 
A burgonyákat megmossuk és héjastól feltesszük főni egy nagyobb fazékban. Ha megpuhultak kihűtjük és meghámozzuk őket, kettőt összetörünk, a többit félretesszük a körethez. 
A két összetört krumplit, a darált hússal, a tojással, a tejszínnel (vagy tejjel) és a fűszerekkel összedolgozzuk kézzel.
Egy teflonserpenyőbe tesszük az olaj felét és a vaj felét és felforrósítjuk. A masszából diónyi méretű golyókat formázunk vizes kézzel és megsütjük őket a vaj és olaj keverékén. Akkor jó, ha szépen megpirultak. Ha elfogyott a vaj és az olaj, akkor a másik felét is felforrósítjuk. Kb. 25-30 db gombóckát fogunk kapni.

A serpenyőben kb. 3 evőkanálnyi zsiradékot hagyunk. Egy tálban összekeverjük a szójaszószt kb. 2dl forróvízzel. Egy másikban kikeverjük a tejszínt a liszttel (vagy keményítővel) Az egészet összeöntjük, majd beletesszük a korábban használt serpenyőbe. Fűszerezzük, majd sűrű mártást fűzünk belőle.

A burgonyát meghámozzuk és felaprítjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a kacsazsírt és megpirítjuk rajta a burgonyát. Akkor jó, ha szép, arany színű kéreg képződik rajta.

Tálaláskor a gombócokat megöntözzük a mártással és a lekvárral.


Desszert: Mogyorós-mandulás-csokidarabos keksz



Ez az egyik legfinomabb és legegyszerűbb keksz amit ismerek. Dobozkában 2-3 napig is eláll, bár nálunk gyorsan elfogy. :P

Hozzávalók:
  • Kb. egy marék apróra vágott mogyoró és ugyanennyi mandula 
  • 5-10 dkg étcsokoládé
  • 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 kiskanál szórabikarbona
  • 20dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 10dkg Rama
  • 10-15 dkg porcukor
  • 1 csipet fahéj
A mogyorót és a mandulát megpirítjuk, majd félre tesszük hűlni. Egy tálba öntjük a lisztet, a porcukrot, a kakaóport, a szódabikarbonát és beletesszük az étcsokoládét, amit előzőleg apró darabokra vágtunk. Egy másik tálban habosra keverjük a margarint és a tojást. Összekeverjük a két tál tartalmát. Ha szükséges pici tejjel lazítunk az állagán. A cél egy sűrű, nyúlós tészta.  Végül hozzáadjuk a fahéjat és a mandulát-mogyorót.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Vizes kézzel pici golyókat formázunk a tésztából és a papírral tesszük őket, legalább 4cm helyet hagyva közöttük. Nem kell őket lenyomni, mert sütés közben kiterülnek.
Addig sütjük őket, amíg az aljuk pirulni nem kezd.
Kakaó vagy tea mellé különösen finom, de nem sértődik meg egy kis szederlekvártól sem. :P

Jó étvágyat mindenkinek! :)


Van kedvenc őszi ételetek? A fentiek közül elkészítettétek már valamelyiket? :)

9 megjegyzés:

  1. Összefutott a nyál a számban! :-)
    Sütőtökkrémlevest tuti csinálok hétvégén vagy jövő héten!

    VálaszTörlés
  2. hmm, sütőtökkrémleves és a desszert tttzik így ránézésre a legjobban, de a sült körtét nem tudom elképzelni.. hogy valaha is ennék, de ki tudja:))
    egyébként én írtam ask-ra, hogy megkaptam a nyereményt, csak elfelejtettem a nevem oda írni.. :)

    VálaszTörlés
  3. hmm de jó kaják!! a sütőtök krémlevest kipróbálom!!!

    VálaszTörlés
  4. Láttam fb-on mikor kiraktad, gondoltam eszek valamit, mielőtt megnézem, hát jól tettem :D a kekszet lehet kipróbálom, mert rég szeretnék már ilyet készíteni és ez nagyon egyszerűnek tűnik - ami nálam fontos, mert mindent szeretek minél rövidebb idő alatt elkészíteni :D
    Amúgy meg az első nagyon nyamm :)

    VálaszTörlés
  5. Sütőtökkrémleves <3 Én múlt héten csináltam, egyszerűen imádom :) A húsgolyók nagyon guszták, meg úgy az összes étel, amit megosztottál.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszták, meg is éheztem tőlük, pedig már nagyon nem kéne :D

    VálaszTörlés
  7. Tuti, hogy kipróbálom az első és az utolsó receptet! :)

    VálaszTörlés
  8. Na a tökmagkrémlevesre nagyon kíváncsi lennék, mivel imádom a tököt. :)

    VálaszTörlés
  9. nincs igazán őszi ételem, de a desszertet lehet elkészítem :D

    VálaszTörlés

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...