A mai napra egy teljes menüsort hoztam nektek receptekkel. Mindegyik olyan étel, amit ilyenkor ősszel szívesen készítek el, mert nagyon egyszerűek és finomak.
Előétel: Sült rozmaringos körte fekete-erdő sonkával ruccola ágyon
Hozzávalók:
Ezalatt a megmosott ruccolát tányérokra halmozzuk, sózzuk-borsozzuk, meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal. Erre kerül a sonkaszelet, majd a még meleg körte. Végezetül balzsamecettel meglocsoljuk.
Leves: Sütőtök-krémleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal
Hozzávalók 4 személyre:
Tipp: Ha szeretjük a pikánsabb ízeket, a tejszín felér cseréljük kókusztejre, adjunk hozzá fehérbort, kevés reszelt narancshéjat és fahéjt is. ;)
Főétel: Svéd húsgombóc kacsazsíron pirított burgonyával.
Ha ettetek már az Ikeában, akkor biztosan találkoztatok már ezzel az étellel, ha nem is kóstoltátok. Lehet kapni mirelit verzióban a húsgombócot, de szerintem az koránt sem olyan finom, mint az eredeti recept (mert ez az). Eredetileg sültkrumplival fogyasztják, de én most ezzel a nem kevésbé kalóriadús verzióval készítettem. :D
Hozzávalók 4 személyre:
2dl olaj és 15 dkg vaj
A mártáshoz:
A két összetört krumplit, a darált hússal, a tojással, a tejszínnel (vagy tejjel) és a fűszerekkel összedolgozzuk kézzel.
Egy teflonserpenyőbe tesszük az olaj felét és a vaj felét és felforrósítjuk. A masszából diónyi méretű golyókat formázunk vizes kézzel és megsütjük őket a vaj és olaj keverékén. Akkor jó, ha szépen megpirultak. Ha elfogyott a vaj és az olaj, akkor a másik felét is felforrósítjuk. Kb. 25-30 db gombóckát fogunk kapni.
A serpenyőben kb. 3 evőkanálnyi zsiradékot hagyunk. Egy tálban összekeverjük a szójaszószt kb. 2dl forróvízzel. Egy másikban kikeverjük a tejszínt a liszttel (vagy keményítővel) Az egészet összeöntjük, majd beletesszük a korábban használt serpenyőbe. Fűszerezzük, majd sűrű mártást fűzünk belőle.
A burgonyát meghámozzuk és felaprítjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a kacsazsírt és megpirítjuk rajta a burgonyát. Akkor jó, ha szép, arany színű kéreg képződik rajta.
Tálaláskor a gombócokat megöntözzük a mártással és a lekvárral.
Desszert: Mogyorós-mandulás-csokidarabos keksz
Ez az egyik legfinomabb és legegyszerűbb keksz amit ismerek. Dobozkában 2-3 napig is eláll, bár nálunk gyorsan elfogy. :P
Hozzávalók:
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Vizes kézzel pici golyókat formázunk a tésztából és a papírral tesszük őket, legalább 4cm helyet hagyva közöttük. Nem kell őket lenyomni, mert sütés közben kiterülnek.
Addig sütjük őket, amíg az aljuk pirulni nem kezd.
Kakaó vagy tea mellé különösen finom, de nem sértődik meg egy kis szederlekvártól sem. :P
Jó étvágyat mindenkinek! :)
Van kedvenc őszi ételetek? A fentiek közül elkészítettétek már valamelyiket? :)
Előétel: Sült rozmaringos körte fekete-erdő sonkával ruccola ágyon
Hozzávalók:
- Személyenként fél kimagozott, meghámozott körte
- 1 szelet fekete-erdő sonka
- 1 marék megmosott ruccola
- friss rozmaring ágacska
- só
- bors
- citromlé
- balzsamecet
- olívaolaj
Ezalatt a megmosott ruccolát tányérokra halmozzuk, sózzuk-borsozzuk, meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal. Erre kerül a sonkaszelet, majd a még meleg körte. Végezetül balzsamecettel meglocsoljuk.
Leves: Sütőtök-krémleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes sütőtök
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- olívaolaj
- só
- bors
- csipetnyi reszelt vagy őrölt gyömbér
- 100ml főzőtejszín
- kevés víz
- tökmag
- tökmagolaj
Tipp: Ha szeretjük a pikánsabb ízeket, a tejszín felér cseréljük kókusztejre, adjunk hozzá fehérbort, kevés reszelt narancshéjat és fahéjt is. ;)
Főétel: Svéd húsgombóc kacsazsíron pirított burgonyával.
Ha ettetek már az Ikeában, akkor biztosan találkoztatok már ezzel az étellel, ha nem is kóstoltátok. Lehet kapni mirelit verzióban a húsgombócot, de szerintem az koránt sem olyan finom, mint az eredeti recept (mert ez az). Eredetileg sültkrumplival fogyasztják, de én most ezzel a nem kevésbé kalóriadús verzióval készítettem. :D
Hozzávalók 4 személyre:
- 25dkg marhahús
- 25 dkg sertéshús
- 1 tojás
- 2 db közepes krumpli
- 1/2 dl tej vagy tejszín
- 2 kávéskanál koriandermag
- csipet szerecsendió
- csipet fehér bors
- só
2dl olaj és 15 dkg vaj
A mártáshoz:
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2dl tejszín
- 1 evőkanál finomliszt vagy fél evőkanál kukoricakeményítő
- csipet fehér bors
- 8-10 db közepes burgonya
- 1-2 evőkanál kacsazsír
- só
- áfonya vagy szederlekvár
A két összetört krumplit, a darált hússal, a tojással, a tejszínnel (vagy tejjel) és a fűszerekkel összedolgozzuk kézzel.
Egy teflonserpenyőbe tesszük az olaj felét és a vaj felét és felforrósítjuk. A masszából diónyi méretű golyókat formázunk vizes kézzel és megsütjük őket a vaj és olaj keverékén. Akkor jó, ha szépen megpirultak. Ha elfogyott a vaj és az olaj, akkor a másik felét is felforrósítjuk. Kb. 25-30 db gombóckát fogunk kapni.
A serpenyőben kb. 3 evőkanálnyi zsiradékot hagyunk. Egy tálban összekeverjük a szójaszószt kb. 2dl forróvízzel. Egy másikban kikeverjük a tejszínt a liszttel (vagy keményítővel) Az egészet összeöntjük, majd beletesszük a korábban használt serpenyőbe. Fűszerezzük, majd sűrű mártást fűzünk belőle.
A burgonyát meghámozzuk és felaprítjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a kacsazsírt és megpirítjuk rajta a burgonyát. Akkor jó, ha szép, arany színű kéreg képződik rajta.
Tálaláskor a gombócokat megöntözzük a mártással és a lekvárral.
Desszert: Mogyorós-mandulás-csokidarabos keksz
Ez az egyik legfinomabb és legegyszerűbb keksz amit ismerek. Dobozkában 2-3 napig is eláll, bár nálunk gyorsan elfogy. :P
Hozzávalók:
- Kb. egy marék apróra vágott mogyoró és ugyanennyi mandula
- 5-10 dkg étcsokoládé
- 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 kiskanál szórabikarbona
- 20dkg finomliszt
- 1 tojás
- 10dkg Rama
- 10-15 dkg porcukor
- 1 csipet fahéj
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Vizes kézzel pici golyókat formázunk a tésztából és a papírral tesszük őket, legalább 4cm helyet hagyva közöttük. Nem kell őket lenyomni, mert sütés közben kiterülnek.
Addig sütjük őket, amíg az aljuk pirulni nem kezd.
Kakaó vagy tea mellé különösen finom, de nem sértődik meg egy kis szederlekvártól sem. :P
Jó étvágyat mindenkinek! :)
Van kedvenc őszi ételetek? A fentiek közül elkészítettétek már valamelyiket? :)
Összefutott a nyál a számban! :-)
VálaszTörlésSütőtökkrémlevest tuti csinálok hétvégén vagy jövő héten!
hmm, sütőtökkrémleves és a desszert tttzik így ránézésre a legjobban, de a sült körtét nem tudom elképzelni.. hogy valaha is ennék, de ki tudja:))
VálaszTörlésegyébként én írtam ask-ra, hogy megkaptam a nyereményt, csak elfelejtettem a nevem oda írni.. :)
hmm de jó kaják!! a sütőtök krémlevest kipróbálom!!!
VálaszTörlésLáttam fb-on mikor kiraktad, gondoltam eszek valamit, mielőtt megnézem, hát jól tettem :D a kekszet lehet kipróbálom, mert rég szeretnék már ilyet készíteni és ez nagyon egyszerűnek tűnik - ami nálam fontos, mert mindent szeretek minél rövidebb idő alatt elkészíteni :D
VálaszTörlésAmúgy meg az első nagyon nyamm :)
Sütőtökkrémleves <3 Én múlt héten csináltam, egyszerűen imádom :) A húsgolyók nagyon guszták, meg úgy az összes étel, amit megosztottál.
VálaszTörlésNagyon guszták, meg is éheztem tőlük, pedig már nagyon nem kéne :D
VálaszTörlésTuti, hogy kipróbálom az első és az utolsó receptet! :)
VálaszTörlésNa a tökmagkrémlevesre nagyon kíváncsi lennék, mivel imádom a tököt. :)
VálaszTörlésnincs igazán őszi ételem, de a desszertet lehet elkészítem :D
VálaszTörlés