Fitt Április 8. rész


Elérkeztünk a sorozat 8. részéhez. Remélem, hogy akik elkezdték, még kitartanak és nem adták fel. Legyetek erősek, küzdjetek a célért, ne keressetek kifogásokat. Az izomláz gyilkos tud lenni, de mennyire szuper lesz majd, ha ráállsz a mérlegre és végre annyit mutat amennyit szeretnél. Lehet, hogy iszonyúan jól esne, egy zacskó chips vagy egy tábla csoki, de te is tudod jól, hogy ha egyszer meginogsz, akkor az egész eddigi munkádat veszélybe sodrod. Mert először csak 1 kocka, aztán fél tábla, aztán egy kis meki, meg kóla és hoppá kétszer annyi jött vissza, mint amennyi lement.
Azért, hogy megmaradjon a kitartás, az elszántság, ebben a részben, mentálisan edzünk a legtöbbet. De ne aggódjatok, a végén izzadni is fogunk. Sőt hoztam egy szuper receptet, ami tényleg hatásos.
Ha pedig még mindig nem kezdtél bele, akkor ez a bejegyzés neked is szól, nyisd csak meg szépen és vágj bele. 5 hét júniusig, ha betartod, ha végigcsinálod az 5 kiló mínuszt jelenthet, vagy akár többet is.
Szóval, hajrá! ;)



Motiváció


Eddig mindig irigykedve nézted a lányokat a cuki ruhácskákban és bikinikben? Itt az ideje abbahagyni a kesergést és belevágni a munkába. Napi 5x egészséges étkezés, nincs cukros üdítő, helyette legalább 3 liter folyadék és heti 3 edzés. Nincs kifogás! Csináld!


 Ha rosszul érzed magad a bőrödben veszel egy tábla csokit és így vigasztalod magad? Helyette mozogj. A mozgás és boldogsághormont szabadít fel és ettől a "terápiától" még szexi is leszel. ;) Persze teltebb alakkal is lehetsz szexi, de ha nem érzed jól magad a bőrödben, akkor ideje változtatni.


 Ne mások miatt csináld. Ne a pasik miatt. Ne azért, hogy irigykedjenek. Magadért. Azért, hogy TE jól érezd magad.


 Ugye nem akarsz 20 év múlva a fotóid láttán szomorkodni, hogy mi lett volna, ha akkor picit erősebb és kitartóbb vagy és a számítógép vagy tévé helyett inkább napi 20 percet tornázol?


 Amit ebben a hónapban megeszel, úgy fogsz kinézni a következő hónapban!


 Nincs olyan, hogy rossz időpont az edzésre. Ha este 10-kor van időd, akkor csináld akkor. De ne hazudj, ne meséld be magadnak, hogy nincs heti háromszor 20-30 perced edzeni!


 Gondolj arra, milyen szuper lesz majd nyáron, ha végre nem kell takargatnod magad, vagy pár hónap múlva, amikor már azon kell aggódnod, hogy minden ruhádból kifogytál. Amikor mindenki gratulál majd és végre szeretsz belenézni a tükörbe!


 Válaszd ezt a chips és a csoki helyett. Ne egyél mirelit kaját és alapporból készült ételeket. Az vagy amit megeszel.


Haspuffadás okai/Ellenszere

Ez az ital egy igazi csodaszer. Hosszú távon nagyon jól fogyaszt, de rövid távon a puffadás ellen is szuper. Még a vékony lányok is küzdenek ezzel és nagyon idegesítő, amikor a kedvenc felsődben vagy a szexi szűk rucidban kidudorodik a pocak. 

Mik okozzák? 

"Evés, ivás közben természetes folyamat, hogy kis mennyiségű levegő jut a gyomrunkba. Azonban ha kapkodva, gyorsan eszünk, túl sok levegőt nyelhetünk, amely haspuffadásos panaszokat okozhat. A túl sok szénsavas ital fogyasztása után annak lebontásakor CO2 keletkezik, amely normál esetben a bélfalon át felszívódva a tüdőn keresztül távozik. Azonban ha túl sok gáz képződik, szintén haspuffadáshoz vezethet.
Emésztés során a vékonybélben meg nem emésztett táplálék a vastagbélbe jutva baktériumok által bontódik le. A lebontási folyamat gázképződéssel jár, az így képződött bélgáz is kellemetlen, haspuffadásos tüneteket okozhat."

Puffadást okozó ételek: 

Zsíros, sült ételek (hamburger, chips, rántott ételek)
Ezeket az ételeket a gyomor lassabban tudja lebontani.
Fűszeres ételek(bors, szerecsendió, szegfűszeg, chili, curry, hagyma, fokhagyma, mustár, torma)
A fűszerek fokozzák a gyomorsav termelést, ami irritálhatja a bélrendszert. Így ezeket ne vagy csak mérsékelten használd!
Egyes zöldségek jobban megterhelhetik a szervezetünket
(bab, brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, lencse, hagyma, paprika)
Szénsavas és magas savtartalmú italok
(alkohol, magas koffeintartalmú italok, forró csokoládé, gyümölcslevek)
Ezek is irritálhatják a gyomor- és bélrendszert.
Sós ételek
A magas nátriumtartalom miatt a szervezet kevesebb vízhez jut, ami puffadásérzetet eredményez.
Mesterséges édesítőszerek
(aszpartám, szacharin, xilit, maltit, mannit, ciklamátok)
Ezek is növelhetik a puffadás esélyét. Megtalálhatóak diétás italokban, édességekben, süteményekben.
Tejtermékek
Az emberek között gyakori a laktóz-érzékenység. A szervezetük nem tudja lebontani a tejtermékeket, ami gáztermeléshez vezet.
Gyümölcs
A fruktóz-érzékenyeknél okozhat a túlzott gyümölcsfogyasztás problémát, mert nem tudják megfelelően megemészteni a (gyümölcs)cukrot. Ha gyümölcsevés után szoktad érezni a puffadást, válassz alacsonyabb fruktóz tartalmúakat! (pl. dinnye, sárgabarack). Javasoljuk, hogy ha gyümölcsöt eszel, a főétkezésektől elkülönítve tedd (30 perccel előtte vagy 2 órával utána), hogy megfelelően le tudja bontani a szervezet az ételeket.
Egyes keményítők
(burgonya, kukorica, tészta, búza)
Ha ezek után szoktad magad kellemetlenül érezni, helyettesítsd rizzsel, ami nem okoz gázképződést.
Rágógumi
A gyakori rágózás következtében is beindul az emésztés, ami ugyancsak puffadáshoz vezethet.
Forrás: Mindennapiegészség

A legjobb módja, hogy rájöjj, mi okozza a gondokat, ha figyeled a szervezeted, milyen étel fogyasztása után következett be a puffadás. 

A puffadást megszüntető ételek: 

Narancs és dinnye
A magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök segítenek a méreganyagok és a felesleges víz eltávolításában. A görögdinnye például 92 százalékban víz, a narancs pedig 80 százalék körül tartalmaz a jótékony nedűből. Aki a grapefruitot szereti, további áldásos hatásokkal számolhat: még a zsírégetésre is jótékony hatással van.

Joghurt
Feltéve, hogy van benne némi élő anyag: a probiotikumok elősegítik a jótékony baktériumok szaporodását a bélben, és nagyon hasznosak az emésztőrendszer számára: segítenek csökkenteni a bélgáz mennyiségét.

 Fokhagyma
Az egyik szuperételünk, amit lehetőség szerint nem kenyérrel, hanem inkább zöldségekkel érdemes fogyasztani. Segít a máj zsírszintjét csökkenteni, ami így nagyobb hatásfokkal képes az emésztéshez szükséges anyagokat megtermelni, illetve ettől a méregtelenítés is jobban funkcionál.

Korpa és zab
Bár a gabonák táplálkozásban betöltött szerepe némi vita tárgyát képezi az új hullám szerint, ha az ember nem érzékeny rájuk, nagyon sokat segíthetnek az emésztésben. A korpa és a zab rengeteg rostot tartalmaz, ez pedig jót tesz a lassú bélműködésű embereknek, hiszen a székrekedés az egyik leggyakoribb oka a felfúvódásnak. Arra kell ügyelni, hogy ezt fokozatosan tegyük, nehogy rosszabb legyen a helyzet, mint előtte volt.

Bogyós gyümölcsök
A gyümölcsök általában rengeteg rostot tartalmaznak, a bogyós gyümölcsök pedig mindezt a legalacsonyabb cukortartalom mellett teszik. Ha viszont akut a helyzet, az aszalt gyümölcsök is hasznunkra lehetnek: rendszeresen ki lehet velük "pucolni" az emésztőrendszert.

Saláta és spenót
A zöld levelesek nagyon hasznosak a szervezet számára, ám például a káposztafélék ebben az esetben nem a legjobb választás. Nem úgy a spenót vagy a fejes saláta! Magas víz- és rosttartalmuk mellett a bennük található vitaminok és ásványi anyagok teszik nélkülözhetetlenné őket az étrendben. Jótékony hatással vannak a gyomorsav túltengésre, a szorulásra és a húgyúti megbetegedésekre is.

Borsmenta és gyömbér
Sőt, az édeskömény és a kamilla is ide tartozik: azonnali gázcsökkentő hatással bírnak, és teaként bármikor fogyaszthatjuk főzetüket. Ezen kívül a keserű gyógynövényekkel érhetünk még el varázsos hatást: kissé kellemetlen ízük ellenére hatékonyan stimulálják az emésztőrendszert, valamint a nyálképzést is elősegítik.

Uborka
Ennek a zöldségnek különösebben sok tápértéke nincs, viszont jótékony hatásai annál inkább. Természetes vízhajtó, és segíti a méregtelenítést. A benne levő anyagok stimulálják a vesét, hogy hatékonyabban távolítsa el a húgysavat. Ráadásul rostban gazdag, szénhidrátban szegény, és kalóriaértéke is alig van, így ideális táplálék diétázók részére.

Ananász
Amellett, hogy 85 százalékban vizet tartalmaz, a benne levő bromelain nevű vegyület az igazi kincs ebben az esetben. A bromelain segít lebontani a fehérjét, elősegíti az emésztést, és számos gyomorproblémára nyújt megoldást. 


Édeskömény

"Az édeskömény az egyik legjobb erjedés- és puffadás gátló gyógynövényünk. A gyógyhatást a termés szolgáltatja, ami külalakra nagyon hasonlít a kapormaghoz, csak annál nagyobb, íze fűszeres, kissé csípős.

Hatóanyaga az illóolaj, aminek fő komponense az édes ízű transzanetol (50-70%), továbbá a kesernyés, kámforos ízű alfa-fenchon (50%). Tartalmaz még ánizsaldehidet is, melynek köszönhetően az édeskömény illata igen hasonló az ánizséhoz. Nagy mennyiségű kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort vasat, mangánt cinket tartalmaz. Van benne A vitamin és B komplex vitamin.

Az édeskömény világkörüli útja Dél-Európából indult ki. A rómaiak használták nagy előszeretettel, és haszonnal, de ismerték a görögök és a kínaiak is. Azóta elterjedt a világ minden tájára, nem egy országban nagyban termelik a lakosság ellátására. Eredetileg ugyanis csak gyógynövényként használták a sok jó tulajdonsága révén.

Ha egyszer elvetjük a kert egyik sarkába, sokáig nincs vele gondunk. Tarthatjuk az erkélyen is egy cserépben. Életét meghosszabbíthatjuk, ha mindig visszavágjuk, nem engedve meg a virágzást.

Az édeskömény egyik legértékesebb ízesítőnk, mivel nemcsak az ízeket és a szájban levő íz-bolyhokat befolyásolja, de fogyasztásával alaposan besegítünk az emésztésünk meggyorsításába.

A rómaiak minden lakoma előtt körül adtak egy kis szelencét, amelyben édeskömény volt. Egy csippentés elegendőnek bizonyult a hatalmas mennyiségű étel fogadására. Nem volt gyomorégés, és renyhe emésztés. Az édeskömény aktivizálja az emésztőszervek energiáját, a gyomorban és a vékonybélben. Felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét és csökkenti a gázok hajráját a belekben. Erről legjobban úgy győződhetünk meg, ha bab, vagy egyéb hüvelyes elfogyasztása után kellemetlen feszültséget érzünk a gyomrunkban, puffadtságot beleinkben, mintha megállt volna a mozgás" - Harmonet 

Recept

Ez a recept rövid távon is megoldást jelent, ha például randi, vagy különleges alkalom előtt állsz, és szeretnéd picit laposítani a hasad, meggátolni a puffadást. Hosszú távon pedig fogyasztó hatása is van, ha minden nap iszod. 

Hozzávalók: 
  • 1,5 liter víz (vagy szánsavmentes ásványvíz) 
  • 4-5 szelet uborka
  • 4-5 szelet citrom (kb. fél citrom) 
  • 1 szelet narancs vagy grapefruit
  • 2-3 friss mentalevél
  • 1 kiskanál reszelt gyömbér. 
Az egészet tedd bele a vízbe, majd minimum 2 órát hagyd állni fogyasztás előtt, de lehet akár egész éjszaka is. Nagyon hűsítő, friss és finom ital.

Fontos, hogy a fogyasztása alatt ne igyál szénsavas üdítőt, mert ezek is puffadást okoznak, illetve kerüld azokat az ételeket, amikre a szervezeted puffadással reagált. 

Ha minden nap elkészíted, mindig friss hozzávalókkal dolgozz! 

Edzés

 Most egy olyan videót hoztam nektek, ami már szerepelt a sorozatban, de szerintem szuper, mert a bemelegítés és a cardio és benne van, valamint a gyakorlatok nagyon hatásosak a has laposítására, formázására.



Megizzadtatok? Én ettől mindig kikészülök, de annyira szuper! :) Tudjátok, belégzés orron, kilégzés szájon át. Hasat behúzni. Ha elfáradtál a gyakorlatot hagyd félbe, ne az egész videót. ;)

Az egyik legidegesítőbb, legkevésbé esztétikus dolog az úszógumi, vagy más néven muffin top. Még az egyébként vékony lányokon is látni. Ezzel a gyakorlatsorral le tudod dolgozni! ;)




Na milyen volt? :) Durva? Ok, akkor most szépen csináld meg újra! Igen! Ez már a harmadik hét. Gyerünk, szépen csináld meg újra. Képes vagy rá! :)

Ok, ha alaposan megizzadtatok, akkor holnap pihenjetek egyet. Esetleg egy kis kocogás vagy bicajozás még belefér. ;)


A következő részben egy egészséges süti receptet hozok nektek, ami szerintem elkél, így Húsvét előtt. :) Ideje lesz végre karra és hátra is edzeni majd. A másik edzést szeretném ha ti választanátok ki!

Melyik testrészre legyenek gyakorlatok a következő részben? Hogy tetszett a 8. rész? :)

Megjegyzések

  1. Szinte mindig edzem hasra is ha tornázom. És mindig csinálok jézuskát a végén legalább huszat. Csípő érdekel.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)