Ma az egyik kedvenc ételem receptjét osztom meg veletek. Ez a franciák "pizzája", egyfajta zöldséges lepény, amit legalább olyan változatosan el lehet készíteni, mint olasz testvérkéjét. Ráadásul egészséges változatban is kivitelezhető, így a fogyókúrázók számára is ideális étel. Ha kíváncsiak vagytok rá, én hogyan készítem, nézzétek meg a teljes bejegyzést! ;)
Néhány tudnivaló, tipp, stb. :
- Nem muszáj quiche formában sütni, néha én is tepsiben sütöm, főleg, mert a formában csak fél adagot tudok készíteni. A teljes adag egy közepes tepsibe fér bele.
- A tészta receptjével kapcsolatban sok változat létezik, én egy szakács ismerőst kérdeztem meg, ő így készíti. Van aki tesz bele tojást, el nem rontja az biztos, de én a tojásmentes verziót jobban kedvelem.
- Előző este is elkészíthető a tészta. Ebben az esetben használat előtt 1 órával vegyük ki a hűtőből és gyúrjuk át.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű, gesztenyeliszt és fele-fele arányban zabliszt is)
- 10dkg margarin
- 8 evőkanál hidegvíz
- só
- Ez csak egy tipp, de nagyon finom ha a tésztába rozmaringot vagy oreganot is teszünk.
A hozzávalókat összegyúrjuk, amíg homogén tésztát kapunk. Ez nekem általában 5-10 perc.A formában, amiben sütni fogjuk (fontos, hogy magas pereme legyen) kikenjük vajjal. Ha quiche formában sütjük, a tésztát elfelezzük, ha tepsiben, akkor az egészet felhasználjuk. A tésztát kézzel belenyomkodjuk a tepsibe hogy egyenletes felületet kapjunk és a szélénél peremet készítünk neki, ami legalább 2cm legyen. Ezután villával sűrűn megböködjük. Ez nagyon fontos, máskülönben a tészta púpos lesz. Ezután előmelegített sütőben, közepes fokozaton 15-20 percig sütjük.
A feltét (fél adagnál természetesen felezzük):
- Bármilyen zöldség amit szeretünk, a képen látható verzióhoz én brokkolit, édesburgonyát, sárga cukkinit, zöldpaprikát és hagymát használtam.
- Sonka, szalonna, csirkehús, maradék sülthús
- só
- bors
- egyéb fűszerek ízlés szerint, én ehhez friss kakukkfüvet és zsályát használtam.
- 2dl tejszín (lehet laktózmentes)
- 3 evőkanál tejföl (szintén lehet laktózmentes)
- 2 tojás
- sajt (opcionális)
Közben a brokkolit megfőzöm (ha mirelit lehet párolni is). A cukkinit vékony szeletekre vágom és abban a teflon serpenyőben, amiben előzőleg a burgonyát sütöttem, kb. 5-6 perc alatt megpárolom.
A tésztát kiveszem a sütőből és rálapátolom az édesburgonyát, a cukkinit, a brokkolit, a választott husit (ez opcionális, lehet csak zöldségekkel készíteni én most feketeerdő sonkát tettem rá) és rászóróm a fűszereket.
A tojást, a tejszínt és a tejfölt kikeverem, sózom-borsozom, majd a tésztára öntöm. Rászóróm a karikákra vágott hagymát (kb. egy közepes fej negyedét) és ráteszem a sajtot.
Visszateszem a sütőbe és kb. 20-25 perc alatt megsütöm, amíg a teteje szépen meg nem pirul.
Ha kivettük a sütőből, érdemes várni pár percet, mielőtt felszeleteljük. Az eredmény egyszerűen fenomenális. Krémes, kellemesen fűszeres, a széle pedig ropogós.
Néhány verzió ahogyan el szoktam készíteni:
A tejfölös-tojásos-tejszínes keverék alap, ezt sose hagyjuk le róla!!!
- Az egyik kedvencem a krumplis, gyros-fűszeres csirkés, olivabogyós, hagymás, fetás.
- Szoktam készíteni gombával, friss paradicsommal, baconnal és újhagymával.
- Lényegében bármit tehetünk rá, amit szeretünk, a variációk száma végtelen. ;)
Remélem tetszett nektek a recept és elkészítitek majd! :)
Kóstoltátok már a quiche-t? Van kedvencetek? :)
Pár napja találtam a blogodra, még nem volt időm végigolvasni az első poszttól az utolsóig, de tervezem ;)
VálaszTörlésImádom a quiche-t, én csak cukkinisen próbáltam eddig, de nagyon izgalmasnak hangzik az édesburgonya is :) Szépek a képek is, ínycsiklandónak néz ki! :)
Nekem is az egyik kedvenc kajám a quiche:) Tényleg ilyen bármi-mehet kaja, de a volt gimis franciatanárnőmnek isteni vega quiche receptje van, és még mindig nem kértem el tőle...
VálaszTörlésNagyon guszti! Soha nem ettem még és még nem is készítettem, de meghoztad hozzá a kedvemet, amint időm engedi kipróbálom:D
VálaszTörlésImádom, bármilyen formában. :)
VálaszTörlésMég nem sütöttem Quiche-t, de már régóta tervezem, köszi, hogy megint előtérbe hoztad számomra, idővel csak rászánom magam :P És egyébként irtó guszta lett, amilyen éhes vagyok most együltő helyemben felfalnám :P
VálaszTörlésEz nagyon esélyes, mert nem kell dagasztani.
VálaszTörlésCsináltam már kenyérlángost sütőben. Sikerült, pedig sokat aggódtam, mert nem igazán tudok dagasztani. Ezert szerintem nem volt elég hólyagos a tészta.
Hmm ez is fincsinek tűnik, legközelebb szerintem valami brokkoli krémes csirkéset készítek. :3
VálaszTörlésÉn spárgásat csináltam még tavaly. Nekem nagyon ízlett, de egyedül vagyok a spárga-szeretettel. :D :( kipróbálok vmi húsos verziót is, úgy biztos nagyobb sikere lesz :D
VálaszTörlés