Recept-Sarok: Angol Kenyérpuding (Aszalt szilvával és Earl Grey sziruppal)


Nagyon szeretem a nemzetközi konyhát. Az olasz, francia, mexikói, ázsiai, amerikai, svéd, erdélyi és angol recepteket. Utóbbi nemzet egyik kedvenc karácsonyi eledele ez a különlegesség. Igen, tudnak mást is a pásztorpitén és frish&chips-en kívül is. :D 
Igazán egyszerű étel, amelyet ízvilágban leginkább a máglyarakás és a szokásos karácsonyi ételünk a mákos guba kategóriájába lehetne besorolni. Tökéletes étek Szenteste napján, amikor valami egyszerűt és finomat szeretnék készíteni, a karácsonyi vacsora előkészítése közepette ebéd gyanánt, de bármelyik borongós estén jól esik és a gyerekek is szeretni fogják. Ha kíváncsiak vagytok rá, hogyan készül, akkor nézzétek meg a teljes bejegyzést. ;) 



Hozzávalók: 
  • 35dkg vékonyra szeletelt briós (vagy fahéjas csiga, kalács, én most utóbbit használtam) 
  • vaj
  • lekvár (én szilvalekvárt használok hozzá de egy finom baracklekvár is illik hozzá)
  • 3 tojás
  • 2dl tejszín
  • 3 evőkanál cukor (én nyírfa és vaníliás cukor keverékét használom) 
  • kevés rum
  • porcukor
A sziruphoz:
  • 4 Earl Grey teafilter (Twinings vagy Dilmah a legjobb) 
  • 20dkg kimagozott aszalt szilva 
  • 15 dkg porcukor
  • 1,5 dl víz

Elkészítés: 

Felszeleteljük a brióst, vagy kalácsot. Egy teflon serpenyőben mindkét oldalukat ropogósra pirítjuk, majd megkenjük őket vajjal és lekvárral. Ezután egy kivajazott tűzálló tálba helyezzük őket.
Kikeverjük a tojásokat a tejszínnel, a cukorral és a vaníliáscukorral és az így kapott keverékkel meglocsoljuk a tésztánkat. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük.

Közben megcsináljuk a szirupot. A vízet és a cukrot egy kisebb lábasba tesszük és felforraljuk, amíg szirupszerű nem lesz. Vegyük le a tűzről és tegyük bele a teafiltereket. Így hagyjuk állni kb. 8-10 percig. Ezután vegyük ki a teafiltereket és tegyük a szirupba a szilvát, majd mehet vissza a tűzre az egész. Újból forraljuk fel.

Ha a tésztánk már pirul a sütőben és a tojásos szósz megszilárdult, akkor vegyük ki, majd a forró sziruppal és egy pici rummal öntözzük meg. Nem kell rá sok a szirupból, max 1-2 evőkanál. A szilva 2/3 részét szórjuk a tetejére, majd tegyük vissza a sütőbe még 8-10 percre.


Porcukorral megszórva tálalhatjuk (én nem szoktam rá tenni) és aki kér, tehet rá extra szilvát és szirupot. Nagyon finom Earl Grey teával, kakaóval, forró csokival de egy finom puncs, apple cider vagy forraltbor is jól esik mellé. :) Desszertként is tökéletes, ekkor egy vaníliafagyit vagy tejszínt is adhatunk mellé. ;)

Egyszerre ropogós és puding szerű, kellemesen édes, érezni benne az early grey tea aromáját és a szilva savanykás gyümölcsös ízét is. :) 

Nem nagyon tudok ennél egyszerűbb és téliesebb ételt. Próbáljátok ki ti is! :)

Kóstoltátok már a kenyérpudingot? Szereitek az angol ételeket? Mit szoktatok Szenteste napján ebédelni? :)

Megjegyzések

  1. ha már angol, akkor custard jár mellé, meg eggnog, nem?:D
    Az angol sütik azért nem francia sütik, de szeretem őket. A többi elfogadható ételük sajna mind hús, amit én nem fogyasztok...
    Emlékszem, kisebb kultúrsokk volt, amikor először elém rakták a Yorkshire pudingot, azért azt hiszem, az ilyen édes változatokat erősen preferálom:D

    VálaszTörlés
  2. @Ami, custard nem jár mellé, mert tulajdonképpen azzal van sütve. De az eggnogtól nem hiszem, hogy megsértődne.;)

    Igen, tényleg furcsa dolgokat esznek. Én akkor lepődtem meg, amikor a spagetti mellé sültkrumplit hoztak ki. Meg kb. minden mellé. :D

    VálaszTörlés
  3. Én nem szeretem az angol konyhát, szerintem minden ételük íztelen. A munkahelyemen szokott lenni karácsonyi céges vacsora, az borzasztó. Natúr pulyamell natúran párolt zöldségekkel, semmi fűszer... desszertnek pedig a jó öreg christmas pudding brandy öntettel ami szintén nem egy nagy durranás.
    A Te recepteddel még nem találkoztam viszont egészen ízletesnek tűnik és tényleg nem egy ördöngösség elkészíteni. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)