Two Weeks Bikini Body Challenge - Avagy hozd magad formába két hét alatt


Ha eddig a "Majd holnap kezdem" edzéstervet követted és most a fürdőruha szezon kellős közepén döbbentél rá, hogy bizony jó lett volna már év elején, vagy tavasszal belevágni abba a bizonyos életmódváltásba, akkor ez a bejegyzés Neked szól. 
Nem, két hét alatt nem tudsz magadból Victoria's Secret modellt faragni, főleg, ha alapból jelentős túlsúllyal vágsz neki a kihívásnak. De azt garantálni tudom, hogy ha kitartóan végigcsinálod ezt a két hetet, az edzéseket és betartod az étrendet, akkor pár kilótól megszabadulhatsz, sokkal feszesebb és fittebb leszel és az önbizalmad és közérzeted is jelentősen javul majd. :) 
Mindezen felül azt hiszem sem az étrend, sem az edzés nem olyan drasztikus, megerőltető és időigényes, hogy azt ne lehetne beilleszteni a hétköznapjainkba. Ha pedig letelik a két hét, hidd el, hogy sokkal könnyebb lesz tartani majd ezt az életmódot, a hosszú távon igazán látványos eredményekért. ;) Vágjunk is bele szerintem! 




Hogyan vágj bele?


 Szerintem nincs olyan, hogy túl késő. Nem érdemes határidőhöz és dátumokhoz kötni magad. A "Majd holnap" és "Majd hétfőn" kezdődjön el ma. Egyszerűen csak vágj bele. Igen, így ahogy most vagy. Ha épp egy péksüti vagy cukros lötyi fölött olvasod ezt a bejegyzést, akkor dobd ki szépen a kukába és tölts magadnak egy nagy pohár vizet helyette. 

Én mindig azt mondom, hogy sokkal egyszerűbb tartani magad az elhatározásodhoz, ha támogatást kapsz hozzá. Lehet, hogy most eldöntöd, hogy belevágsz, de ha este a barátnőd vagy a párod feldobja, hogy menjetek Mekizni vagy pizzázni, akkor megint csak jön a 'majd holnaptól" mantra. 
Beszéld meg a szeretteiddel, hogy mit határoztál el és kérd a támogatásukat. Ha igazán fontos nekik a boldogságod, akkor úgyis segítenek majd. Ráadásul ez plusz motivációt is ad, hiszen most már nem csak magadnak, hanem nekik is bizonyítani akarsz majd. 

A harmadik és legfontosabb lépés, hogy szabadulj meg a rossz szokásoktól és élelmiszertől. A fehér kenyér és fehér tészták helyett válts rozs vagy barna kenyérre, a legjobb a paleolit, szénhidrát csökkentett kenyér. A tésztákból is barnát vagy gluténmenteset venned. 

A cukros üdítők, péksüti, rizs, csoki, chips, fagyi és társai mind mind olyan dolog, amikről le kell mondanod, de cserébe sok-sok finom és egészséges ételt ehetsz és friss gyümölcsöket. 

Sokkal többet fogsz enni és inni ezalatt a két hét alatt. Fontos, hogy ehhez fokozatosan szoktasd hozzá magad. Ha eddig szokásod volt, hogy csak naponta 1-2 alkalommal ettél nagy mennyiséget, akkor most hozzá kell szoknod a napi 5-6 kis adagnyi ételhez. A folyadékbevitelt pedig fokozatosan növeld. 
Kezdj minden napot egy nagy pohár (2-3dl) langyos citromos vízzel. Természetesen igazi citrommal. Ez felpörgeti az anyagcserédet és remekül felfrissít.


 Fontos, hogy megszabadulj a kétségektől. Felejtsd el azt, hogy "nem tudom és nem sikerül úgysem". Próbáltad már? Ha igen, akkor feladtad? Próbáld meg most, hogy milyen az, ha nem adod fel. Igenis képes vagy rá és meg tudod csinálni.


 A kezdet mindig nehéz. Ne add fel az első izomláz és az első kaja utáni sóvárgás után.


 Nincs időd? Mindenkinek arra van ideje, amire időt szakít. Napi 20-30 perc edzés szerintem mindenkinek belefér. Főleg ha mondjuk tudod magadról, hogy napi szinten megnézel 2-3 részt a kedvenc sorozatodból vagy épp sokat netezel. Ugye, hogy máris találtál egy kis időt? :)


 Az első napok a legnehezebbek, de emlékezz rá, hogy miért vágtál bele!

Mit egyél?


 Ha eddig hozzá voltál szokva, hogy sok gyorséttermi, mirelit, alapporos ételt eszel, akkor a kezdet biztosan nehéz lesz. Ezek az emberek általában mindig azzal védekeznek, hogy az egészséges táplálkozás drága és időigényes. Akik pedig végül mégis életmódot váltanak, tanúsíthatják, hogy ez egyáltalán nem igaz. Én nem ismerek olyan személyt, aki életmódot váltott és azt mondta, hogy "á inkább eszem megint "szemét-kaját" mert olcsóbb, finomabb és gyorsabb". csak olyat, aki azt mondta, hogy ha ezt tudja, akkor már hamarabb belevágott volna. 
Mégis melyik univerzumban drágább negyed cukkini és 2 darab tojás mint mondjuk egy Mekis menü vagy egy rántott hús-krumplipüré kombó?


 Használd ki a nyarat, a sok friss gyümölcsöt és a zöldséget. Ilyenkor sokkal egyszerűbb "pótolni" az édességeket és egészségeset enni olcsón mint télen.


 Néhány dolog, amiket mindenképp érdemes beépítened a mindennapi étrendedbe.


 Kezdjük a kihívást egy teljes napi étrenddel. :)


 Reggelire próbáld ki ezt: 

Egy kis pohár natúr joghurtba keverj egy csipet fahéjat és gyömbért. Három evőkanál zabpelyhet keverj ki 1 evőkanál mogyoróvajjal (Nem Nutella, Peanut Butter). Egy tálba halmozd fel a joghurtopt és a mogyoróvajas-zaphelyhes masszát. Szórj rá pár fajta gyümölcsöt, például banánt, almát, szedret, málnát, áfonyát, stb. Mellé igyál meg egy nagy pohár citromos zöld teát és legalább 2 dl citromos-gyömbéres színsavmentes vizet. 

A joghurt és a földimogyoróvaj is jelentős fehérjeforrás, ráadásul utóbbi tele van "jó zsírokkal" amikre szüksége van a szervezetednek.  A gyömbér és a fahéj a fogyás két csodaszeres, ugyanis segítik az anyagcserét. 
A bogyós gyümölcsök tele vannak antioxidánssal, míg a banán szintén az emésztést segíti. 

Ez a reggeli nagyon laktató és tápláló, ráadásul nagyon fincsi és maximum öt perc alatt elkészíthető. 

Délelőtt igyál meg legalább 1-1,5 liter szénsavmentes vizet. A szénsav puffaszt, amitől a hasad sokkal nagyobbnak tűnik. A legjobb haslaposító-fogyasztó italkeverék a következő: 

1.5 liter víz
1 citrom leve
5-6 szelet uborka
3-4 mentalevél
1-2 szelet gyömbér 

Ez a frissítő és finom ital sokkal jobban csúszik majd, mint a sima víz, ráadásul méregtelenítő hatású és a puffadást is megszünteti, arról nem is beszélve, hogy mennyire felfrissít a melegben. :) 

Tízóraira egyél egy marék kesudiót, mogyorót, mandulát vagy diót. Most biztosan a szemedet forgatod, hogy azzal ugyan nem laksz jól, pedig az olajos magvak nagyon laktatóak. Ha az árát sokallod, akkor picit gondolj bele, hogy egy csomagot mondjuk 2-3 nap alatt eszel meg, hiszen nem ezen kell élned. Így azonnal olcsóbb mint mondjuk egy tábla csoki, nem? ;) 

Ebédre párolj meg negyed cukkinit (6-8 fél centis szelet) kókusz vagy olívaolajon, zöld fűszerekkel és készíts mellé tükörtojást vagy rántottát. Rozskenyérrel fogyaszd. Könnyű, laktató és egészséges étel

Délután 1-2 szelet dinnyével vagy néhány barackkal kényeztesd magad. Ezek a lédús gyümölcsök szuperek nyáron. :) 

A vacsorádat aszerint alakítsd, hogy mikor akarsz/tudsz tornázni. Ha este edzel, akkor nyugodtan told ki a vacsorát is, hiszen a szervezetednek az edzés után lesz szüksége a tápanyagra és nem is jó teli gyomorral edzel. Edzés előtt legalább 2 órával ne egyél semmit. Ha reggel vagy délelőtt fogsz tornázni, akkor reggelire egyél 1 banánt és majd edzés után egyél rendes reggelit. 
De térjünk vissza a vacsorához. 

A legegyszerűbb edzés utáni vacsi a fehérjheturmix. Sajnos a mai napig az a tévhit él sokakban, hogy a fehérjétől nagy, benga állatok lesznek. Fehérjére szüksége van a szervezetednek, az izmaidnak, főleg ha edzel. Máskülönben a szervezeted nem a zsírt, hanem az izmaidat bontja le., Az izom regenerálódásához muszáj fehérjét fogyasztanod és erre a legjobb forrás a fehérjeturmix. A drogériás csupa cukor turmixokkal nem is érdemes kezdeni, a legjobb ha a sportboltokban vásárolsz speciális, nőknek készült fehérjeport. 

Ha valami finomabb vacsorával kényeztetnéd magad, a következőt ajánlom: 

Hozzávalók: 

1-2 jégsalátalevél, egyben 
2 szeletnek megfelelő csirkemell felkockázva
bio gyros fűszerkeverék
paradicsom
uborka
avokado 
natúr joghurt
oregano
fogkagyma
bors

Ez az étel roppant egyszerű, maximum 10 perc alatt össze lehet dobni. A csirkemellkocákat süsd meg a fűszerkeverékkel. A zöldségeket (kivéve a salátát) aprítsd fel. A joghurtot keverd ki a fűszerekkel. Egy salátalevélre halmozz húst, zöldséget és öntözd meg a joghurtos öntettel, majd csavard fel. Kész is a fehérjedús, hipergyors és finom vacsora. ;)

A nap végén tedd  a szívedre a kezed! Éheztél? Nehéz volt elkészíteni az ételeket? Időigényes volt, Ugye hogy nem? :) 

Mit és mennyit mozogj? 

Ha eddig teljes mértékben hanyagoltad a mozgást, akkor fel kell rá készülnöd, hogy az edzések alkalmával 1-2 perc után a halálodon leszel majd. Ilyenkor azt tudom tanácsolni, hogy ne hagyd abba a gyakorlatost, csak pihenj egy picit. Igyál egy kis vizet, sétálj a szobán, majd folytasd ahol abbahagytad. 

Ebben a gyakorlatsorban a bemelegítés és a nyújtás is benne van, ezeket sose hagyd ki. 



Az első napon ennyi bőven elég lesz szerintem, főleg ha edzés téren teljesen kezdő vagy. Holnapra garantált az izomláz. ;) 


Ez volt tehát az életmódváltás első napja. Remélem, hogy velem tartotok ezen a két héten keresztül és hasznosnak találjátok majd ezt a sorozatot! Mindenkinek hatalmas erőt és kitartást kívánok hozzá!

Fotók: Pinterest

Mit szóltok ehhez a kihíváshoz? Csatlakoztok? Mit szóltok az edzéshez? :)

Megjegyzések

  1. Ez a bejegyzés a legjobbkor jött! Sportolás terén már elég elszánt vagyok, de a diétához még hiányzott a végső löket, pedig tudom az alapjait. Köszi az összefoglalást. Nagyon tetszik az étrend. Mindenképpen veled tartok! :)

    VálaszTörlés
  2. Én nagyjából rendben vagyok, de annyira lelkesítően írsz, hogy mindenképpen csatlakozom - és persze mindig jól jön egy-egy új ötlet.
    A detox-vizek (milyen hülyén hangzik ez az elnevezés :) nekem is a kedvenceim közé tartoznak, nagyon frissítőek.
    A fittnessblender megoldásai nagyon jók (az időmérő használata és az, hogy jelzik, hogy mi lesz a következő gyakorlat) és különösen kedves lehet azoknak, akiket zavar a lelkesítő hangvétel. :)
    Kata

    VálaszTörlés
  3. Köszi Lányok! :) Remélem mindenkinek sikerül végigcsinálni és utána is kedvet kaptok majd a folytatáshoz? :) Ha kérdésetek van, keressetek meg nyugodtan akár itt, akár emailben! ;)

    VálaszTörlés
  4. Még 3 hét nyaralásig. Addig még tudok alkotni valamit :D köszönjük, hogy buzdítasz minket, köszönjük, hogy vagy nekünk! Hajrá lányok! ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)