Let's Talk! - A megtévesztés foka, avagy a csillogó Instagram életünk


 Ha olvassátok az angol nyelvű hír és lifestyle oldalakat, akkor az elmúlt pár napban biztosan belefutottatok Essena O'Neill történetébe. A 18 éves instagram-modell, úgy döntött, hogy otthagyja a közösségi médiát és lerántja a leplet az instagram hírességek csillogó világáról. 
A képei leírását megváltoztatta, elárulva bennük, hogy mennyit kapott azért, hogy az adott ruhát viselje, mennyi ideg tartott, míg elkészült a tökéletes kép és milyen szenvedések árán sikerült elérnie a tökéletes és oly sokak által irigyelt élete látszatát. 
Ezzel kapcsolatban sok gondolat fogalmazódott meg bennem, ezeket próbálom most szavakba önteni ebben a bejegyzésben. Ha kíváncsiak vagytok rá, olvassátok el. 


Ó, Instagram, Pinterest a csodák világa! Tökéletes képek, tökéletes frizurák, outfitek, szemöldökök, ételek, otthonok, nyaralások. Tökéletes élet. Irigyeljük? Hát persze. 

Amikor reggelente kócosan, karikás szemmel, zombi üzemmódban kivánszorgunk a konyhába, az életmentő kávéért, majd éledezés közben végigpörgetjük a mindennapi betevő képmegosztó és közösségi média appokat, egy egészen más, csillogó világ tárul ki. 

Míg te remegő kézzel próbálgatsz vállalható tusvonalat rajzolni, vagy épp a harmadik réteg szempillaspirállal életre kelteni a satnya kis pilláidat, addig ott tökéletes sminkeket látsz. Tökéletes, fantasztikus szemöldökök, gyönyörű kontúrozott arcok, ragyogó tekintet, telt ajkak makulátlan rúzsozással. 

Te pedig azt kívánod bár te is így néznél ki! Bár ilyen sminked lehetne minden nap! Fiatal lányok milliói rajonganak Kyle Jennerért. Amerika "Azért-híres-mert-híres" Kardashian-Jenner dinasztiájának legifjabb tagjáért.
A tinilány alig két év alatt átlagosból nővérei klónjává alakult. 


Eleinte vehemensen tagadta, hogy szépészeti beavatkozásokat végeztetett volna magán. Ikonikus ajkait a Fullipsnek, mentás szájfénynek, ajakkontúrnak szűzáldozatoknak, a csillagok szerencsés együttállásának, és még ki tudja minek próbálta betudni. Nemrég persze beismerte, hogy feltöltette a száját. Azért legyünk kicsit reálisak. A pubertáskor fantasztikus változásokat képes véghez vinni a kinézeten, de azért nem fog senki sem úgy kinézni, mintha egy teljesen más ember lenne. Ha csak nincs egy nagy kis csalás a háttérben. 

Lányok tucatjai próbálnak erre a példaképnek nem éppen nevezhető, sekélyes (én kimondom) műnőre hasonlítani. A Kardashian és Jenner lányok odáig merészkedtek, hogy saját appokat adtak ki (külön-külön) amit persze jó pénzért használhatunk, hogy elleshessük a szépségtrükkjeiket. 

Az álomszemöldökök és a mesteri kontúrozás elsajátításának reményében sokan, nők százezrei töltik le az appot, nézik áhítattal a csillogó képeket és videókat. 

Aztán a várt eredmény nem jön, mi pedig csalódottan nézünk vissza a tükörképünkre, ahol egy furcsa, megrajzolt szemöldökű, leváló műszempillás maszatos arcú személy néz vissza, aki egyáltalán nem olyan glemörösz mint az Instagram és Pinterest királynői.


 Csakúgy, ahogy a csodás outfit fotók, beállított, természetellenes pózok és kiegészítők. Ki az az eszement ember, aki a kézitáskája gyömöszölve sétáltatja a virágcsokrát? :D



Az abszolút trendi, stílusos, letisztul Pinterest stílus láttán pedig elfog minket az irigység, főleg amikor ismét egy farmer-póló-basic kardigán szettbe bújva böngésszük az appot a Fornettis kakaóscsigánk fölött, a tucat-Deichmannos bokacsizmánkban, amilyen a Katinak is van, csak ő a CCC-ben vette. 



 Vagy ha megrendeljük a Pinterestről kinézett álomruhát, ami egyáltalán nem álomszerűen fest az alakunkon. Itt  egy kis hurka, ott túl bő és még a színe sem olyan mint XY csodás fotóján. 

Ha pedig megpróbáljuk elkészíteni a fancy Pinterest frizurák egyikét és a végeredmény 40 perc múlva "effortless chic" helyett egy tál egymásra halmozott hurkára hasonlít. 

A Victoria's Secret lágy hullámok helyett pedig a fejünk tetejéről lelógó ramen tésztát, kapunk, ami már akkor elenged, mielőtt kilépnénk a házból.


Az említett leleplező cikk kapcsán a Cosmopolitan magazin egyetemista nőket kérdezett meg, hogy miként hat rájuk az instagram világa. A legtöbben azt nyilatkozták, hogy kisebbségi komplexust kapnak a tökéletes alak, tökéletes sminkek láttán. A csillogó életek illúziójával összehasonlítva a saját életük unalmasnak, szürkének tűnik. 

Amikor azt látjuk, inkább közeledve a harminchoz mint a húszhoz, hogy 18-22 éves lányok tökéletes külsővel, luxus utazásokon, stílusos ruhákban pózolnak, miközben mi a szürke mindennapokat éljük, az nem tesz éppen jót az önbizalmunknak, az életszemléletünknek. 
Van aki vágyakozik, más irigykedik a maga csendes módján, megint más pedig gyűlölködni kezd, akár be is szól irigysége gyűlölete tárgyának

Ezeknek a látszólag csillogó életet élő lányoknak rengeteg rosszindulattal, irigykedéssel, kritikáéval és zaklatással kell megbirkóznia nap mint nap. Ahogy Essena is mondta, a nyomás borzasztóan nagy az emberen, a támogatás nagyon kevés. 

Az instagram-modell manapság már létező fogalom. Emberek rengeteg pénzt kapnak azért, hogy bizonyos ruhákat, ékszereket, órákat viseljenek, reklámozva egy márkát vagy webshopot. Igen, idehaza is, magyar lányok is. Biztosan mindenki ismer legalább egyet. 

A tökéletes fotók mögött rengeteg munka áll. Főleg külföldön a telefonnal sebtében lőtt képek helyett profi megvilágítással, profi fotóssal készülnek a "pillanatképek" amik aztán a photoshop és különböző appok utókezelése után egy elegáns szűrővel ellátva kikerülnek a világhálóra, azt a látszatot keltve, hogy jajj rohanás közben csak épp lőttünk egy fotót, vagy indulás elkőtt még gyorsan lefotóztam a sminkem. Nem, nem és nem. Hazugság. 

Bárki aki használja az Instagramot, aki posztolt már szelfit tudja, hogy nem így van. Tedd a kezed a szívedre! Te az első készült fotót posztolod, vagy lősz még ötvenet, hogy legyen egy ami előnyös?!

Aztán ott vannak a különböző fotószerkesztő appok, amivel bizonyos helyeken vékonyabbnak máshol teltebbnek tüntetheted fel magad. Még ki is sminkel. Sőt a legújabak kockás hasat vagy tökéletes szemöldököt, frizurát, hajszínt is varázsolnak Neked. 

Ha csak a bloggerinák világát nézzük, akkor is sok megtévesztő, irigyelt pillanatképbe ütközhetünk. Guszta ebédek divatos éttermekben, haul fotók, nyaralások, smink-kellékek. 

Én magam is készítek ilyen fotókat. Én magam is beállítom a képeket. Sőt néha szerkesztem is őket. 

A hétköznapi ember pedig akarja. Akarja ezt a hamis világot, a csillogást, a lájkokat, a sok ezer, tízezer követőt, csak egy kicsit, csak egy pillanatra érezni, milyen ez. Naiv. Lefotózza a kis bolti zabkását, jobb esetben vállalható háttérben és büszkén írja be az #eatclean vagy #healthyfood hashtageket. Nem jár menő éttermekbe így a kis helyi bisztró paradicsomkarikával ékesített pulykagordonját posztolja, vagy néha napján egy-egy mekis papírpoharas kávéről képet, mert Starbucks az nincs a közelben. 

Aztán várja a lájkokat. Várja. 20-30-100. Mosolyog. Utána ránéz a példakép profiljára és észreveszi, hogy egy dizájnos bögrés otthoni reggeli kávézós fotója 3453 szívelést kapott és a gyomra a bokájáig zuhan. 

Az instagram világa beállított pillantfelvételek gyűjteménye. A kiszínezett valóság. Senki sem posztol képet arról, amikor otthon mackógatyában csipszet eszik, vagy amikor parízeres zsömlét reggelizik. Vagy ha mégis, akkor nem vagyunk rá kíváncsiak. Talán még ki is nevetjük. 

A több tízezer követőt birtokló személyek közösségi média élete hamis illúziókon alapul. Sok esetben vásárolt követőkön. A magyar blogger világban sem ismeretlen a dolog, hogy valakinek egyik napról a másikra párszázzal több követője lesz. 
Mert a számok számítanak. A követők, a lájkok, a kommentárok. Ebben a hamis, álomvilágban ebben mérik az emberek értékét. 

És ha valaki elég értékes, akkor bizony komoly pénzeket kereshet, főleg külföldön, de azért itthon is csurran-cseppen valami, ha más nem akkor pár ingyen termék. 

Persze mondhatnánk, hogy az interneten híresnek lenni olyan, mint a Monopolyban gazdagnak, de ez már régen nem igaz. Gondoljunk csak bele azokba a birodalmakba, amiket youtube guruk építettek fel az évek során. Pár éve lehetetlennek tűnt, hogy egy ilyen személy milliomos legyen, most pedig sminkmárkák futnak a nevükkel, dizájnerek öltöztetik őket könyveket írnak (vagy inkább ehhez is csak a nevüket adják) és még sorolhatnánk. 

Essenának ebből a hamis, képmutató világból lett elege, ami rossz hatással van az emberekre, illúziókban ringatja őket. Elege lett a színlelésből, a szenvedésből. Úgy döntött lelép a rivaldafényből. Hát nem tisztelendő? Hát nem egy igazi példakép? 

Szerintem nem. Egy nagyon ügyes üzleti és pr fogás. Eddig Essena csak egy volt sok tucat instagram-modell közül, akik között nagyon nagy a versengés, hiszen naponta tűnnek fel új, gyönyörű lányok, csodásan álomszerű élettel. 

Most viszont ő az a lány, aki elmondta az igazat. Akiről mindenki beszél az egész világon. Interjúkat, ad, videókban sír, meghatódva az emberek reakcióitól, sőt a legfrissebb hírek szerint új oldala indul és könyvet ír a történetéből. Hát nem zseniális? 

A tökéletes élete miatt oly sokak által irigyelt és gyűlölt személy, most milliók példaképe lett. Lám ő is csak egy lány közülünk. Ő is olyan mint mi. Ő más, ő nem hazudik, ő nem hamis. Ezalatt a két nap alatt megduplázódott a követői száma.  nem csoda, hogy az egykori "kollégái" ott kötnek bele, ahol csak tudnak. ;) 

Záró gondolatként én annyit tennék hozzá, hogy mielőtt irigykedve néznéd a hangulatos elegáns, kifinomult, stílusos fotókat jobb ha tudod, hogy ez nem az igazság. Az igazság sok réteg smink alatt rejtőzik. Sok filter és szerkesztés előzményeként. Valahol 50-60 ellőtt fotóval ezelőtt kényelmetlen ruhákban, hajmeresztő testtartásokban pózolva, dideregve a kamera előtt Mert a shownak mennie kell és a látszatot fenn kell tartani. 

Fotók: Pinterest

Köszönöm, ha elolvastad! :)

Megjegyzések

  1. Minden szavával egyetértek! Jó hogy ezt valaki végre le merte írni!!!!!!!!!

    Üdv,
    Virág

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Örülök, hogy tetszett! :)

      Törlés
  2. Nagyon jó írás! Bevallom én is szép számmal találkoztam kitűnően megkomponált fotókkal, és rendre kedvelem is őket, hiszen tetszenek annak ellenére, hogy két lábbal állok a földön és teljes mértékben tisztában vagyok az általad leírtakkal. Szerintem a problémák ott kezdődnek, ha valaki nem tudja reálisan értékelni a dolgokat, de mindenképpen jól jött egy kis emlékeztető, amit ráadásul sikerült igazán érdekfeszítően megfogalmaznod! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Nagyon jól esik, hogy így gondolod.

      Törlés
  3. Teljesen egyetértek! Engem szerencsére annyira nem szippantott be az insta, sokszor nem is posztolok képet és csak naponta végig pörgetem!
    Hasznos bejegyzés volt! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó lett:) Essenánál én is arra hajlok, hogy jó üzleti érzékkel megáldott, mint hogy ilyen végletesen idealista. Mindenesetre nem kedvelem a hozzá hasonló vérző szívű és/vagy militáns vegánokat.

    Egyébként meg sok "leleplező" cikk volt már. Szerintem a diskurzus továbbléphetne már: mindenki tudja, hogy ez megy a képek mögött. Senki sem lepődött meg... Az instagram és társai nem is annyira hazugság, mint részigazság, és persze pont emiatt olyan vonzó. Az igazi kérdés, hogy ebben mi a jó és mi a rossz, és miért. (Mert azért szeretjük az instagramot és a szép képeket. ) A szociológiai jelenségek és következményeik. Ennek az egésznek a jövője.

    (PS Persze ehhez hozzátartozik, hogy engem az átlagnál mindig is sokkal kevésbé érdekelt mások véleménye.
    PSII Minden fotós szerkeszti a képeit, ezzel alapjáraton abszolút semmi probléma nincs. Hacsaknem tényfeltáró újságírók vagyunk, a fotózás egy művészetforma, ami bőven túlterjed a gomb lenyomásán.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)

      Nyilván nem azzal van a probléma, ha valaki a kép esztétikai részét szerkeszti, a színeket, fényeket, stb. nekem még azzal sincs bajom, ha valaki a bőrét tökéletesíti. De amikor felismerhetetlenre fotóboltolja magát az már meredek. Ebben én semmi művészit nem látok. Ha a sminkkel változtatja meg a külsejét az még elismerést érdemel, hiszen ahhoz is képesség és érzék kell. De a digitális tuning nem más, mint megtévesztés.

      Törlés
  5. Hát, ezt nagyon jó volt olvasni. Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  6. Emlékszem régebben hányszor álmodoztam, hogy híres vagyok....stb mert az milyen jó. Sok szép ruha, menő bulik...stb
    Idővel megváltozott az érzés. Nem tudom mikor. Akkor kezdődött szerintem, mikor elkezdtem dolgozni középiskola mellett . Igaz lassan történt. Mielőtt kezdtem az ötödik évet, megcsináltattam az első tetoválásom szülinapoma, az első hivatalos saját fizetésemből. Ötödikben csak 9-en voltunk. 9 lány. Egyikük igen tehetős családból. Szerintem ismered Győrben a Baros úton Lachmann butikokat. A lányuk volt az egyik. Renault Cliot kapott ballagásra, meg sok ilyesmi. Második nap ujjatlan polóban , szakadt farmerben és torncipőben mentem be. Mikor meglátott Mariann, elkezdett fintorogni. Ránéztem és előbb jöt ki hang a számon, mint ahogy az agyam forgott. : Ne nézz így ! Nekem ezért is dolgoznom kellett. Soha nem voltunk jóban. Egyszer panaszkodott, hogy a barátjával talán havonta egyszer mennek valahova. Mindig csak tv-t néznek. Később a munkahelyemen többször találkoztam a sráccal. Egyszer mesélte, h végül a pénz miatt hagyta ott. M nem tuda felfogni( vagy inkább elfogadni ) , hogy neki mennyi munkája van egy olyan hétvégén. És nem tud többet adni.
    Otthon is tudtam hasonló lányról. Bár szerintem műveltségének köszönhetően jobban kezelté a helyzeteket. Ugyanakkor mikor bajba került, nem kelt fel érte senki éjszaka.
    Sokszor vágyakozom most is dolgok után, ha meglátok egy szép hajas, sminkes vagy ruhás kpet. Csak reálisabban próbálom. Tudom, hogy a modell ruhája rajtam nem úgy fog állni, a smink nekem nem úgy fog sikerülni és ahhoz a hajfonathoz nincs elég hajam. ( pinterestes képeken szerintem sok póthajat hadználnak ) Mikor nézek egy képet , sokszor mondom magamban : Na persze, meg jött az északi szél. Ez fizikai képtelenség! Aztán megjegyzem : De marhajó színe van a ruhának....szépen dolgozott a kozmetikus.
    Viszont ami nekem sikerült azt a csajok és a pasik nézik meg a munkahelyemen. Nem egyszer előfordult , hogy 40-50 körüli férfiállított meg az étkezőben: Bocsánat! Remélem nem zavarok. Csak szeretném elmondani, hogy nagyon szép a hajad. Mindíg meg nézem. Ugye nem baj, hogy elmondtam. Persze én meg hirtelen fülig érő szájat növesztettem , nagy bagoly szemeket és megköszöntem. Vagy mikor a csajok a körmöm vagy sminkem nézik. Ez a valóság!
    Nem mondom, azért a kisebbségi komplexus rajtam is kiüt még néha. Igyekszem kezelni. Viszont szerintem is riasztó, hogy mennyien és nem csak az egyetemisták, középiskolás diákok dőlnek be az ilyen média által segítet hazugságoknak. Az önértékelés és atestkép zavarban nagyban besegítenk. A médiumok pedig az üzleti vonzat miatt nemigen akarnak változtani a hozzá állásukon. Sajnos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sekélyes, anyagias emberek mindig és voltak és lesznek is. Az igazi érték az ember lelkében van elrejtve. Ezt nem lehet megvenni pénzért.
      Örülök, hogy ennyi bókot kapsz! :)

      Törlés
  7. Erre csak annyit írnék, hogy teljesen igazad van! Jó volt olvasni ezt a bejegyzést! :)

    VálaszTörlés
  8. Engem kicsit elszomorít, amikor a lányok egyformára festik magukat. Nincs a sminkkel különösebb bajom, amíg az eredeti vonások tiszteletben tartja, kiemeli. Az azonban a természet megcsúfolása amikor a smink annyira profi, hogy már maszk és lemosás után alig ismerhető fel az ember lánya. Nem értem és soha nem is értettem, miért uniformizálják magukat sokan? Szerintem a legvagányabb az, ha mersz nem különleges lenni - legalábbis a külsődet illetően. Amíg rejtőzködsz ruhák, sminkek, stílusok mögé, addig esélyt sem adsz a környezetednek, hogy olyannak fogadjon el, ismerjen, szeressen amilyen igazából vagy és persze magadnak sem. 40-hez közel abszolút nem tapasztaltam, hogy akár a pasizásban, akár a karrierben, akár a családalapításban akadályozott volna, hogy nem vagyok különösebben szép, sőt a trendeket is fenntartásokkal és a tisztes három lépés megtartásával követem. Persze jó játék az öltözködés és a sminkelés, de csak addig amíg rólunk és értünk van, nem pedig egy testtelen-idegen illúzió hajszolását szolgálja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljes mértékben egyetértek. A sminknek nem átalakítani kellene a vonásainkat (főleg a mindennapokban) hanem kiemelni. Néha persze lehet játszani, de az semmiképpen sem jó, ha lemosva a sminket egy másik arcot látunk.
      Ami belül van azt meg semmivel sem lehet eltakarni vagy feltuningolni.

      Törlés
  9. Én még régebben gondolkoztam egy hasonlón, bőven mielőtt Essena kijött vele, de aztán elmaradt, most meg már nem akarok, hogy a csapból is ez folyik, de örülök, hogy Te írtál róla, jó volt olvasni. Bennem azt hiszem így végig ment még korábban a jajj de szép képeket posztol óó de irigylem ezeket a lányokat, majd a felismerés, hogy ez csak látszat, és nem úgy van ahogy azt előtte gondoltam. Valahogy jó lenne ezt mindenkiben tudatosítani, mert sokan nem jönnek rá maguktól, főként talán a fiatalabbak. Emiatt jó (bár szintén jól megkomponáltnak érzem), hogy Essena kijött ezzel, pár leányzónak talán felnyitja a szemét.

    VálaszTörlés
  10. Én még régebben gondolkoztam egy hasonlón, bőven mielőtt Essena kijött vele, de aztán elmaradt, most meg már nem akarok, hogy a csapból is ez folyik, de örülök, hogy Te írtál róla, jó volt olvasni. Bennem azt hiszem így végig ment még korábban a jajj de szép képeket posztol óó de irigylem ezeket a lányokat, majd a felismerés, hogy ez csak látszat, és nem úgy van ahogy azt előtte gondoltam. Valahogy jó lenne ezt mindenkiben tudatosítani, mert sokan nem jönnek rá maguktól, főként talán a fiatalabbak. Emiatt jó (bár szintén jól megkomponáltnak érzem), hogy Essena kijött ezzel, pár leányzónak talán felnyitja a szemét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is remélem, hogy elgondolkodnak rajta. :)

      Törlés
  11. Úristen, mennyire egyetértek!! Számomra már gusztustalan ez az egész, ami manapság történik! Nekem is van egy ismerősöm, aki csak próbálkozik, de szegény már-már nevetséges. Neki a Debreczeni Zita a példaképe, de olyan szinten, hogy megcsináltatta ugyan azt a tetoválást, ami neki van (csuklón egy pici szív), ha a Zita a nyári melegben egy kalapban pózolt a medence mellett, a csaj már másnap rohant a Primadonnába ugyan olyan kalapot venni, stb... Amikor a Zita kirakta, hogy minden reggel Actimellel kezdi a napot (azért az egy képért, hogy lefényképezte magát egy Actimellel, és kiírta EGYSZER, valószínüleg egy átlag magyar 5-6 havi fizetését kapta, de mindegy..) akkor a csaj is lefényképezte a reggelijét: pirítós és Actimel. Szóval már már vicc szegény, csak abba nem gondol bele, hogy míg ő minden pénzét ilyen hülyeségekre költi, addig a Zita (és persze sok más híresség) naponta kap több tucatnyi ruhát, ékszert, sminket, akármit. Megveheti ő a 100ezres GAs kabátot, mert a Zitán látta, de minek? Miért lesz több vagy kevesebb valaki azért, mert nincs több ezer követője és lájkja?!
    A mai világ amúgy tényleg számokban működik... A lájkok száma a lényeg, hogy a képét lájkolja be SOK ember, akkor ő már valaki.. Vicc..
    Nekem is van instám, én is posztolok, de nem érdekel, hogy kik lájkolják. Nincs is sok követőm, én sem követek sokat. Minek? Én is lefényképezem néha egy jobban sikerült főztömet, de nem azért, hogy most akkor én menő legyek. :D
    Én úgy fogom fel az instát, hogy nem közszemlére teszem mindenemet. Privát a profilom, az a kevéske ember, aki engem követ, mind ismerős. Amikor kirakom instára egy kajámat, azt a fb ismerőseim nem tudják. :D Nem is baj.
    Szánalmas ez a világ, hogy minden arról szó, hogy mű, hamis kép legyen. Nem rosszból, de biztos mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik a képeken gyönyöráek, csinosak, vékonyak, élőben pedig... Hát, nem hasonlít a képekre. Élőben valahogy nem szép a szemöldöke, és amúgy is, a fejének is más a formája, ja, és nem olyan vékony. Mert a képeken az. Behúzza a hasát, kitolja a mellét, csücsörít, kivillanó mell... Undorító. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az így pózoló lányokról nekem mindig a tüzelő páviánok jutnak eszembe. :D

      Törlés
  12. Nem esek hanyatt ettől a világtól pont azért, mert messziről jött ember azt mond, amit akar. Így a fent említett oldalak, a blogok, a közösségik mind-mind olyan oldalak, ahol mindenki azt és úgy oszt meg, ahogy akar. Következésképpen, valaki reális, valaki nyíg, valaki csak a fényt és a csillogást. Jól megkomponált világ ez. Pont ugyanolyan ez képekben, mint az egyik munkatársnőm a valóságban. Csak azért vesz meg egy sajtot, mert drága, folyton csak címkés ruhák, mindig szolibarna, és mű. Próbálja eladni magát, mint trendi, fényes életet élő nő, aki után bomlik mind a két nem. De olykor-olykor elszólja magát.
    Kövezzetek meg, de nem azt tartom problémának, hogy ez létezik. Ez egy tény. A baj ott van, akik idolként néznek rá ezekre az emberekre, mert ott igen nagy problémák vannak a toronyban. Ha nem tudsz reálisan értékelni, képet alkotni, akkor gyakorlatilag azt tesznek eléd, amit akarnak, úgyis nagy kanállal tolod a fejedbe.
    Essena meg nem példakép, csak egy újabb marketingfogás arra, hogy még inkább szélesítse a táborát. Másrészt egyre több cikk jön elő erről d „hazudtam” dologról, meg bűnbánó szemek és interjúk. Most ezekkel lehet hasítani… ez ugyanúgy megcsinált, és ezt is megeszik az emberek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A bűnbánat bizonyos időközönként nagyon trendi dolog. :)

      Törlés
  13. Egyetértek a leírtakkal mindenben, hát, ez a mai valóság. Egyrészről sokan nagyon jól csinálják, de inkább azok, akik régebben kezdték, hiszen ők tulajdonképpen tényleg felépítettek valamit, sokat tettek azért, hogy aztán abból már meg is tudnak ma élni. Őket talán még elismerni is el lehet. Közöttük legalább még tényleg vannak egyediek, habár az idő múlásával sokan a kényszer miatt és azért, mert egyre több pénzt kapnak, egyre inkább ellaposodnak és uniformalizálódnak. Viszont a mai generációkból, az újabb és újabb fiatal, szép, gazdag csajt nem tudom hogyan lehet példaképnek nevezni és rajongani értük. Számomra ez felfoghatatlan, vagyis az, hogy aztán úgy mutatják be őket, hogy látod milyen ügyes/okos/stb. ez az ember, mennyi mindent megtett ezért.
    Essena is egyből kiváltott bennem egy ellenérzést, hiszen már egyértelmű, hogy tulajdonképpen ő is csak a még több "lájkért" és pénzért csinálta ezt az egészet. Mert ha nem így lenne, akkor már nem lehetne a saját, privát profilján kívül megtalálni a neten, nem pedig könyvet és weboldalt reklámozna, ahogy írtad is.

    VálaszTörlés
  14. nem szoktam irirgykedni az ilyen lányokra. nem leszek féltékeny, irirgy, vagy önbizalomhiányos azért, mert látom, hogy ő már megint új michael kors táskát kapott, és már megint a hiltonban ebédelt. :D engem ez sosem szokott érdekelni, ahogy az sem, hogy ki-ki hogy néz ki a képeken. hiszen a legtöbbről TUDOM, hogy a valóságban köze nincs hozzá. ajogy már előttem valaki írta, egy behúzott has, egy kis csücsöri, és tessék, felismerhetetlen az illető. :D bár sosem értettem, mire jó ez. egyrészt én is mindent lefényképezek, de én amiatt, mert van egy vastag albumom, ahova a párommal kapcsolatos MINDEN képet elhívatok és belerakok.ha én is véletlenül eljutok Vele egy drágább étterembe, lefényképezem az ételt, de nem az instára. :D nem is szeretem közszemlére tenni az életemet. de az ilyen embereknek ez a mindenük, hogy megosszák a világgal, hogy éppen futnak, vagy épp boroznak, új outfit, stb..

    VálaszTörlés
  15. Annyira szeretem, hogy ilyen "kényes" témákat is boncolgatsz a blogodon :) Én a magam részéről imádok hosszabb, elmélkedős bejegyzéseket olvasni, itt pedig a téma is nagyon érdekes volt. Ráadásul remekül írsz :)
    Bevallom, nekem ebből a bejegyzésből sok dolog kb. kínai volt. Fogalmam sincs mi az az intsagram, vagy mik azok az appok. Mindenki noszogatott, hogy csináljak instra profilt, hogy végre bejelölhessenek (ezt sem értem hogy működik :D), de én kitartottam amellett, hogy nem. Blogolok, táncos vagyok, rengeteg hobbim van, dolgozni járok, háztartást vezetek és próbálok emberekkel is kapcsolatban lenni, nem akarom a fél életemet a közösségi médiákra áldozni. A mai emberek így is túl sok időt töltenek a számítógépeik/telefonjaik társaságában. Viszont a tökéletesség sugallata azért számomra is érthető. Imádom a pinterestet, mert szeretem nézegetni a szép képeket. Viszont tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy ezek beállított, sokszor szerkesztett fotók. Én speciel nem is törekszem ilyesmikre. Csodálom, hogy vannak, akik ennyi munkát belefektetnek egy-egy képbe, de nekik ez a foglalkozásuk, én pedig mezei leányzóként nem fogok vért izzadni egy-egy tökéletesen elcsípett napsugárért, ami pont jó szögben süt rá a reggeli kávémra (amit mellesleg a buszon döntök magamba ásványvizes üvegből... tiszta ciki, pff :D). Szóval a magam részéről nem próbálok látszat életet mutogatni. A blogomon olyan képek vannak, amik a valóságot mutatják, és talán emiatt nem a legszebbek, de legalább igaziak.
    Nagyon remélem, hogy ez a közösségi média-őrület idővel alább fog hagyni, mert szörnyű azt látni, hogy mondjuk egy baráti társaságban, mikor beszélgethetnének az emberek mindenki a telefonját nyomkodja, vagy próbál művészi képet készíteni a reggelijéről, amit rögtön kitehet instára. Elvesznek az emberi kapcsolatok, és ez nagyon szomorú dolog.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)