Winter "Me-time" Tips - Tippek a téli feltöltődéshez


Az év végére, főleg a decemberi hajtásban, az ünnepekre való készülődésben, mindenki kimerül. Ki jobban, ki kevésbé. A munkahely, a vizsgaidőszak, a takarítás, főzés és ajándékbeszerzés rázúdul az emberre és azt vesszük észre, hogy hiába a karácsonyi fények, a zene, a megható reklámok, vagy épp a családdal együtt töltött idő, nem tudjuk kiélvezni az ünnep meghittségét. 
Ebben a bejegyzésben néhány tippet szeretnék adni arra, hogyan tudtok egy picit relaxálni, kikapcsolódni és feltöltődni a mindennapokban, hogy igazán élvezetesen teljen el az év utolsó hónapja. 



Hallottatok már a "me-time"-ról? Magyarra fordítva azt az időt jelenti, amit minden nap vagy akár alkalmanként magadra fordítasz. Legyen szó pihenésről, hobbiről, sportról, szépítkezésről vagy bármiről ami csak a tiéd és amitől jobban érzed magad a bőrödben. Na ez a "me-time" avagy az én-idő, ha szó szerint akarjuk fordítani.

Teremtsd meg a hangulatot! 


 Ha nincs is otthon kandallód vagy cserépkályhád, néhány gyertyával, esetleg égősorral kellemes atmoszférát teremthetsz a lakásban. Szerezz be pár téli vagy karácsonyi illatgyertyát, füstölőt vagy illatviaszt, amik fokozzák az ünnepi hangulatot. 
Készíts playlistet a kedvenc dalaidból, vagy karácsonyi zenéből, amik azonnal feldobják a kedvedet.


Add meg a módját a legegyszerűbb hétköznapi rutinnak is, mint például az esti fürdés vagy reggeli készülődés. Előbbinél gyújts gyertyákat, használj fürdősót, vigyél be magaddal egy pohár bort vagy egy bögre teát, olvass vagy hallgass egy hangoskönyvet és közben lazíts. Ne gondolj a munkára, sulira, az ünnepi készülődés-ügyes bajos dolgaira, csak élvezd ki a pillanatot. Találd ki, hogy mit viselsz majd karácsonykor, vagy milyen manikűrt készítesz legközelebb. Ezek a percek rólad szólnak, minden mást zárj ki most a gondolataid közül. 
Reggelente hallgass zenét készülődés közben. Ez feldobja a kedved és sokkal energikusabban indul a nap, a kedvenc számaid társaságában. 
Szánj időt magadra! 

 Hetente párszor kényeztesd magad arcpakolással, hajpakolással vagy egy mani-pedi estével. Házilag szuper arcpakolásokat készíthetünk, de ha nincs kedved ezzel pepecselni, akkor választhatod az előre csomagolt arcmaszkokat is. Mindenféle bőrtípusra és problémára találhatunk megfelelőt és egy hosszú nap után, akár fürdés közben is felkenhetjük őket. 
 Télen pedig különös figyelmet kell fordítani a kéz és láb ápolására, hiszen a hidegtől könnyen kiszárad a bőr. Egy finom illatú kézkrém vagy lábkrém pedig igazi kényeztetés a zimankós napokon. 

Bűnözz, de csak mértékkel!  





Kár lenne szépíteni, a magyar kultúra abszolút kaja-orientált. Teljesen mindegy, hogy egyházi, világi, nemzeti, vagy családi ünnepről van szó, ezeknek a központi eleme az étel és a sütemények. Ilyenkor karácsonykor még az is degeszre eszi magát, aki egyébként az év más időszakaiban mértékletesen táplálkozik. 
Én azt gondolom, hogy kár sanyargatni magunkat. Igenis megérdemled egy hosszú nap végén a forró csokit és szedj másodszorra is a karácsonyi vacsorából. 
De próbálj meg ebben az időszakban is tudatosan táplálkozni, hogy az újévi fogadalmak között ne kelljen felsorolni a fogyást vagy életmódváltást. 
Ha tudod, hogy este ünnepi vacsora készül sok finomsággal, a nap többi részében próbálj meg visszafogottabban étkezni. Itt most nem a mennyiségről beszélek, hanem az ételek minőségéről. Ha teheted, ilyenkor kerüld a magas szénhidráttartalmú ételeket, a fehér kenyeret, a tésztát és a zsíros húsokat. 
Ha pedig lehetőség van rá, akkor a szokásos köretek helyett készíts salátát, édesburgonyát vagy quinoát. Ezek egészen apró dolgok és semmivel sem lesz kevesebb tőle az ünnep, viszont a mérleg nyelve garantáltan kevesebbet mutat majd január elején. 

Mozogj!  


A téli hidegben bizonyítottan kevesebbet mozgunk, pedig a külsőségek mellett a testmozgásnak lélektani és egészségügyi hatásai is vannak. Jobban alszol tőle, kevésbé leszel feszült, valamint boldogsághormont is termel. Épp ezért heti 2-3 alkalommal iktass be egy kis otthoni tornát, legyen szó jógáról, pilatesről vagy akár egy kiadós szobabiciklizésről. Hidd el, sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben és ha a következő év elején nagyobb életmódváltást tervezel, ezzel megadhatod hozzá a kezdő lökést is! ;) 

Kapcsolódj ki, hangolódj az ünnepre! 




Bármilyen pörgősen is telik a december, szánj időt a kikapcsolódásra. Nézz meg egy karácsonyi filmet, vagy nézz pár részt a kedvenc sorozatodból, esetleg olvass, vagy csinálj valami olyasmit amit szeretsz. 
Az egyik kedvenc karácsonyi könyvem, az "Egy csésze vigasz karácsonyra", amiben csodaszép karácsonyi történetek vannak. 

Remélem hasznosnak és érdekesnek találtátok ezt a bejegyzést és mindenkinek csodásan és remélhetőleg stresszmentesen telik majd el ez az időszak! 

Képek: Pinterest 

Számotokra mit jelent a "me-time"? Mivel szoktatok kikapcsolódni és feltöltődni az ünnepek előtt? :) 

Megjegyzések

  1. Nem tudtam hogy a Notinon lehet kapni Yankee Candle viaszt. Ráadásul olyat amit a Dohány utcai üzletben még sose láttam! Ezer köszönet a tippért!!!!!!!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)