10 tanács a szépségápolással kapcsolatban, amit valaki megoszthatott volna velem tinédzserkoromban



1. Ne használj extrém szárító arctonikokat és krémet!

Semmit sem használnak a zsíros bőr ellen, plusz nincs az a korrektormennyiség, ami el tudna fedni egy csúnya, hámló pattanást. Válts inkább gyengéd, kíméletes lemosókra, illatanyagmentes, hypoallergén termékekre, amik talán elsőre nem garantálnak matt arcbőrt, de a használatukkal hosszú távon megoldódnak  a bőrproblémáid. A gyulladt, száraz, heges pattanásokra pedig használj nyugtató-gyógyító hatású krémeket.

2. Vedd komolyan a fényvédelmet!

Nem csak a strandon, hanem a mindennapokban is. Leégni nem csak  vízparton lehet, de városnézés közben, kiránduláskor vagy sportoláskor is. Még akkor is, ha csak annyit időt töltesz a napon, amíg a buszt várod, legalább egy 20-as faktorszámú naptejet kenj magadra. Ha pedig nem használsz külön fényvédőt az arcodra, akkor ügyelj rá, hogy az alapozódban vagy BB krémedben mindig legyen SPF. A napszemüveg pedig örök jó barátod a szarkalábak megjelenésének késleltetésében.




3. A kevesebb néha több.

Ne használj vastag réteg alapozót minden egyes nap és ne púderezd agyon a bőrödet. Emlékszem, amikor középiskolába jártam, akkor kezdtek el komolyabban megjelenni az alapozók a köztudatban és mindenki vastag réteg sminkben járt, ha kellett, ha nem. Ez olyasmi volt, mint a mostani instagram szemöldök és a vastagra rajzolt száj. Aki trendi akart lenni, az alapozott. Nem egyszer (vagyis inkább szinte mindig) rossz árnyalatú alapozóval, amit rémesen hanyagol dolgoztunk el. Ha most visszamehetnék az időben, megmondanám a tinédzser-önmagamnak, hogy ne kenjen magára feleslegesen ennyi sminket, mert arra az 1-1 pattanásra bőven elég egy jó korrektor is és a csillogó homlok ellen ne vastag réteg púderrel próbáljon meg védekezni, hanem az arcápolási szokásain változtasson. Az utóbbi hónapokban például a Maybelline Fit Me korrektor volt a leghűségesebb társam. A nyári harminc fokos meleget is kibírta. Bőrhibákra és orr körüli pirosságra is használható, nagyon szépen el lehet oszlatni és az ára is baráti.


4. Bízd megbízható szakemberre!

Avagy ne engedd egy tetovált vonalszemöldökű kozmetikusnak, hogy a szemöldöködhöz nyúljon. Emlékszem, az elkeseredésre és sokkra, hogy az általam kért természetes hatású, épp csak megigazított szemöldök helyett két hajszálvékony, megrövidített vonal figyelt a homlokomon. Akkoriban ugyan a vékony szemöldök volt a divat, de a magas homlokom miatt nekem ez egyáltalán nem állt jól és nem is tetszett. Évek kellettek, hogy rendesen visszanőjön és rengeteg komplexust okozott a hiányosságuk és hogy nem tudtam rendesen formázni őket. Ma már vannak külön szemöldök-stylistok is, de én mindenkinek azt tanácsolom, hogy csak jól leinformálható, pozitív értékeléseket kapott szakembernek engedje meg, hogy a szemöldökéhez nyúljon.


5. Csak azok véleményére hallgass, akik számítanak!

Egyszer, körülbelül tizenhat éves koromban, egy buliban beszólt nekem egy lány a piros rúzsom miatt. Ezért aztán éveken keresztül nem mertem piros vagy bordó rúzst viselni. Ugyanakkor anyukám hiába mondta el nagyon sokszor, hogy "Kislányom, úgy nézel ki mint a halál!" éveken keresztül makacsul vastagon feketére kihúzott szemmel mászkáltam, ami pedig abszolút nem állt jól. Tanulság: Ha valamiben jól érzed magad és a közvetlen környezeted is megerősít benne, hogy jól áll neked, akkor viseld bátran. De ha azt mondják, hogy valami nem előnyös, akkor ezt is fogadd meg. A többiek véleményével pedig ne foglalkozz.


6. Légy merész!

Körülbelül a húszas éveim elejéig nem mertem sötét vagy élénk rúzsokat viselni, mert meg voltam róla győződve, hogy nem állnak jól. Ha most visszamehetnék az időben, bizony sokkal kísérletezőbb és merészebb lennék ezen a téren. Emlékszem, hogy egy tinimagazin oldalain azt olvastam, hogy a fehér bőrű lányok ne használjanak bronzosítót és akkoriban mindent szentírásnak vettem, ami az ilyen magazinokban megjelent. (Ha nagy melled van ne viselj csíkos felsőt, ha zöld szemed van ne használ kék színt a sminkeléskor, blablabla) Emiatt aztán éveken keresztül úgy tartottam a bronzosítótól, mint a leprától.


7. Ne használj műszempillát minden nap!

A bulizós korszakom idején szinte napi rendszerességgel ragasztgattam fel a soros műszempillákat, mivel akkoriban a 3D, 4D akárhány D szempillahosszabbítás még nem létezett és a szempillaspirálok sem voltak olyan jók. Ennek köszönhetően a szempilláim gyengék, rövidek, hiányosak lettek, hiszen a műszempilla leszedésekor mindig megtépáztam őket. Pedig, ha belegondolok, amennyi pénzt elköltöttem műszempillára, abból simán megvehettem volna egy jobb szempillaspirált. Most is előfordul, hogy feldobok egy pillát, de nagyon ügyelek rá, hogy a természetes pilláimat minden nap ápoljam és a sminklemosáskor se sérüljenek. Plusz manapság már a drogériákban is lehet találni nagyon jó szempillaspirálokat. Mostanában már a 13-14 évesek is szalonban felrakott műszempillákkal mászkálnak, de azt kevesen tudják, hogy a póthajhoz hasonlóan, ezek viselése is ritkulást okoz. Nem egy ismerősöm maradt szinte teljesen szempilla nélkül, mert a szakembernél szembesült azzal, hogy nem tudnak már mire építeni, így akár fél évet is várnia kellett, mire a szempillái visszanőttek és megerősödtek.


8. Ne sajnáld a pénzt a jobb minőségre!

Visszakanyarodva a szempillákhoz, a tinédzserkorom vége fele, amikor már komolyabban sminkelgettem, a sminkkollekcióm körülbelül tíz darabból állt. Egyetlen egy szempillaspirálom, alapozóm, stb volt, de az high end minőség volt. Aztán beszippantott a youtube tutorialok és a beauty bloggerkedés világa és elkezdtem felhalmozni a készleteket. Büszkén figyeltem, ahogy nőtt és nőtt a gyűjteményem és nagyon tetszett, hogy abból az összegből, amiért korábban egy szempillaspirált vettem, most öt másikat szerezhettem be. Ne értsetek félre, szerintem az elmúlt években hatalmasat nőtt a drogériás sminkek minősége, de ha valamiből vettél már hármat és még mindig nem találtad meg azt, amit kerestél, akkor lehet, hogy körül kellene nézned a magasabb árkategóriákban is, hogy ne költs felesleges ezreket tovább. Én személy szerint imádom a dupe-okat és ha valamiből van ugyanolyan jó féláron is, akkor az olcsóbbat veszem meg, de az évek alatt bizony rájöttem, hogy nem véletlenül a MAC rúzsok a legnépszerűbbek és most inkább veszek egyet belőlük, mint 3-4 olcsóbbat, amik lehet, hogy hasonló színűek, de nem hozzák azt a minőséget, nekem pedig fontos, hogy ne kelljen minden egyes korty víz után megigazítanom a sminkemet. Valamint én a személyes tapasztalatom alapján úgy gondolom, hogy ahogy az ember lánya idősebb lesz, már lehet, hogy nem az édi-bédi csillogó, cuki rózsaszín plasztikus csomagolás vonzza a tekintetét, hanem az elegánsabb, letisztultabb darabok és szerintem néha egyszerűen jó érzés egy-egy luxus termékkel meglepni magunkat, még akkor is, ha tíz másik drogériás kozmetikum mellé vesszük.


9.  Soha semmilyen körülmények között ne aludj sminkben!

Hányszor, de hányszor fordult elő velem, hogy a buliból hazaérve ledobáltam magamról a ruháimat és már feküdtem is le aludni. Aztán ott voltak az ottalvós bulik, a fesztiválok, amikor macerásnak tartottam lemosni a sminket. Ezután pedig csodálkoztam, hogy a következő héten miért lettek pattanásaim, vagy miért kaptam kötőhártyagyulladást. Most azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy bármilyen fáradtan is érsz haza, mindig szánj 1-2 percet arra, hogy lemosod a sminked. Ha pedig nem otthon alszol, utazol és hasonlók, akkor legyen nálad egy sminklemosó kendő, egy mini arclemosó, vagy bármi, amivel leszedheted a sminkedet alvás előtt.Az én kedvencem a Garnier Essentials Sensitive sminklemosó kendő, amivel még a vízálló sminket is le tudom szedni.  Nagyon sokat ártasz a bőrödnek azzal, ha sminkben alszol, arról nem is beszélve, hogy begyulladhat a szemed és a le nem mosott szempillaspiráltól letörhetnek a szempilláid.


10. Ne sminkeld túl magad!

Tinédzserkorban és a felnőttkor kezdetén szerintem a legtöbben bizonytalanok a külsejükkel kapcsolatban. Arról nem is beszélve, hogy ebben a korban még nagyon befolyásolhatóak vagyunk, így a média, a magazinok, a sorozatok, a sztárvilág által közvetített hamis kép, teljesíthetetlen elvárásokat ébreszt önmagunkkal szemben. Én szerencsésnek érzem magam, hogy akkor voltam ebben a korban, maikor még nem létezett az Instagram és nem voltak különféle képszerkesztő programok. Amikor egy önmagában bizonytalan, nőiességét épp próbálgató, stílusát kereső lány felmegy egy ilyen oldalra és nem jön vele szemben más csak tökéletes testű, bőrű, szemöldökű, full sminkben tengerparton pózoló lányok, akkor szerintem könnyen elromolhatnak a dolgok.
Én is átéltem ezt. Töltöttem másfél órát napi szinten sminkeléssel és frizurakészítéssel és így is állandóan amiatt aggódtam, hogy "nem vagyok elég jó". Állandó nyomást éreztem, hogy mindig tökéletes legyen a sminkem és mindenhová úgy érkeztem, mintha életem bulijába mennék. Évek kellettek ahhoz, hogy leszokjak erről. A mai napig imádok sminkelni, de a napi rutinom mostanra körülbelül 15 percet vesz igénybe. Na jó, néha 20-at ha nagyon extra akarok lenni. Általában mindig egy dolgot hangsúlyozok ki. Egy merész ajakszín, máskor egy különlegesebb pirosító, néha egy különösen feltűnő highlighter, vagy ha úgy tartja kedvem, akkor cicás tusvonal. Mivel továbbra is a szemöldököm a "gyenge pontom" ezért erre fordítom a legtöbb időt. Távolról sem tökéletes és gyakran van még "bad brow day" szituáció, de ez a való élet. A tökéletesnek látszó insta lányoknak is van rossz napjuk, pattanásuk, elkenődött sminkjük, csak mi azt nem látjuk. A lényeg az, hogy az ember megtanul magabiztosnak lenni a hibái ellenére is. Ha békét kötsz önmagaddal, az sokkal kevesebb energiába kerül, mint állandóan fenntartani a látszatot, hogy tökéletes vagy, miközben nem vagy elégedett magaddal. Most, ha agyon sminkelt lányt látok egy hétköznap délután valamelyik üzletben, akkor nem nevetem ki, nem teszek rá megjegyzéseket, hanem arra gondolok, hogy remélem egy nap megtalálja a belső békéjét és nem lesz szüksége erre a fajta önmegerősítésre. A sminkelés szerintem egy szuper dolog és érdemes kísérletezni benne, de ne ettől várjátok az önbizalmat. A legfontosabb az, hogy azt is szépnek lássátok, aki reggelente karikás szemmel, kócosan néz vissza rátok a tükörből.

Ti mit gondoltok a fentiekről? Milyen tanácsot adnátok a mostani tinédzser lányoknak? Esetleg mi az, amit hasznos lett volna hallanotok pár évvel ezelőtt?

Megjegyzések

  1. Hmmm csak bólogattam folyamatosan a bejegyzés olvasása kapcsán. Tini koromban rengeteg alkoholos terméket használtam, persze h nagyon kiszáradt a bőröm, és még több pattanásom lett. Az alapozó láz engem nem nagyon ért utol szerencsére, viszont a fekete szemceruza igen :D.
    A szemöldökömmel én is minden nap harcolok, persze sikerült kiszedni nekem is nagyon vékonyra, viszont igyekszem visszanöveszteni :D.
    Műszempillám soha nem volt, szerencsére szép pilláim vannak :D.
    Most már nagyon figyelek a termékek összetevőire is, és egy nagyon minimális smink rutinom van.
    Nagyon tetszett a bejegyzés! :)

    VálaszTörlés
  2. ó de igaz. igaz, az én tinikorom nem volt olyan rég (24 vagyok :D) de sajnos minden pontja igaz. vastag alapozó, persze nem eldolgozva, csak az államig, vastag fekete szemceruza.. sminkben alvás... naponta többször is alkoholos, szárító tonikkal áttöröltem az arcom.. brrr, manapság ha belegondolok is kiráz a hideg. annyi, hogy régebben szólhatott volna valaki, hogy a szemöldök ilyen fontos! :DD sajnos nekem gyárilag ritka, a formája is béna, és ha visszanézem a régi képeket... le van alapozva, a szemem vastagon kihúzva... mint egy hulla, nem is látszott a szemöldök.. ááh... :D ez jó kis poszt volt! :)

    VálaszTörlés
  3. Szia,

    nagyon hiányoznak a képek ebből a posztból.. :)
    Akkor most szeretnék leírni valamit, ami már régóta bennem lappang.. A hajadról van szó.
    Szerintem szép a színe, de neked nagyon nem áll jól. Visszamentem az Instán a legelső posztodig megnéztem minden képet, amin látszódik a hajad és valami csodás a sötétebb haj ahhoz képest, ami most van. Rettenetesen sápaszt ez a szín és foghatnám a képekre, de valójában minden képen ugyanaz az érzés fogott el. Halott sápadt vagy. Élettelen az arcod színe. Főleg a sötét rúzsokkal, melyek önmagukban szépek, de az összkép egy rém.
    Persze nem én vagyok a cikkben említett ismerős, akire "nem árt hallgatni", ez csak az én icipici semmiféle bántást eszközölni nem akaró, de totálisan pártatlan meglátásom. Vagyis nem is annyira, mert az egyetlen blog van, amit évek óta ott van a kedvencek mappám második helyén, közvetlen a szinoníma szótár után és az a Te blogod. Az meg már az én majomságom, hogy megmondom az igazat, mert így látom jónak. És nem azért, hogy pl Neked rossz legyen, de számomra nem az a troll aki elmondja a negatív véleményét, hanem az aki úgy reagál, amiben semmilyen építő szándék nincs, csak fel akarja hívni magára a figyelmet. Nos, én nem szeretném.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)
      Köszönöm a véleményedet.
      Igazából bármilyen is a hajam színe, én mindig sápadt vagyok. Ezen nem tudok és nem is akarok változtatni, mert nekem tetszik a fehér bőr. A sötét hajból most egy időre elegem lett, több mint öt évig sötétbarna voltam és most élvezem a szőkés hajamat. Egyébként te vagy az első aki így gondolja, eddig mindenki szerint jobban áll a szőke haj. :)
      Lehet, hogy egyszer megint barna leszek, de most élvezem a szőke hajat. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)