Tippek a jobb alvásért


A világunk egyre rohanóbbá válik és ezzel egyidejűleg egyre több a kimerült ember. A pihentető alvás nem csupán a szellemi teljesítmény szempontjából fontos, de az egészségünk megőrzése érdekében is szükséges kellene, hogy legyen. 
Ilyenkor télen mindenki kimerültebb és fáradtabb, ami sokszor a nagy életmódváltások egyik buktatója is
Ebben a bejegyzésben összeszedtem néhány tippet és tanácsot, hogy miként tudtok megfelelő körülményeke teremteni az alváshoz. 



1. Kellemes, meghitt környezet 



Lefekvés előtt pár órával igyekezz kellemes környezetet varázsolni a lakásban. Ne hallgass túl hangos zenét és ne nézd maximum hangerőn a tévét. A túl erős világítás is zavaró lehet. 
Szerezz be egy-két dekor égősort és kisebb lámpát, amikkel meghitt világítást tudsz varázsolni akár csak a hálószobába is. 



Egy kellemes, ellazító illatgyertya is segíthet abban, hogy a napi stressztől megszabadulj és ellazulva feküdj le aludni. Ilyen illatok például a levendula és a vanília. 
Ugyanakkor nagyon fontos, hogy lefekvés előtt gondoskodj róla, hogy a hálószobában friss legyen a levegő. Érdemes egy-két percet szellőztetni, mielőtt nyugovóra térnél. 
Fontos még a kellemes anyagú ágynemű és a megfelelő, kényelmes párna. Az is sokat számít, hogy a hálószobában milyen a hőmérséklet. A legtöbb ember nehezen alszik el, ha túl meleg van, illetve ebben az esetben sokan fel is ébrednek éjjel. Épp ezért érdemes egy pár fokkal kevesebb hőmérsékletet fenntartani a hálóban. 


2. Lefekvés előtti rituálé 



Biztosan van egy reggeli rutinod is, hogy szívesen kezded a napot. Fontos az esti rutin is, ami által a szervezeted beállítja magát az alvásra. Sokan azért alszanak rosszul, mert túl nehéz ételeket esznek vacsorára. Lefekvés előtt egy-két órával már próbáld kerülni a túl cukros és zsíros ételeket. Ha teázol, akkor este már kerüld a zöld és fekete teákat, mert ezek ébrerré tesznek. 
Kaphatóak különféle nyugtató és alvást segítő teakeverékek, de jó választás még a kamilla tea vagy a rooibos tea is. 

Használj relaxáló hatású termékeket a fürdés és zuhanyzás alkalmával. Egy finom fürdősó kellemesen ellazít és javítja a közérzetedet is. 


3. Me-time



Fontos, hogy minden nap szánj egy kis időt magadra. Ez lehet valamilyen hobbi, például az olvasás is. Ahhoz, hogy az agyad kikapcsoljon, szükség van ezekre, mint egy levezetésként, a nap végén. 
Kellemesen ellazít a jóga is. Rengeteg jógás videót találhattok youtubeon. Ez jó kezdet arra is, hogy a rendszeres testmozgást bevezessük az életünkbe, ugyanakkor segít ellazítani az izmokat és az elmét is. 


Ez a me-time lehet annyi is, hogy felteszel egy kellemes arcmaszkot, (a képen látható zöld teás Missha fátyolmaszk nagy kedvencem) vagy épp játszol egy kicsit a kutyáddal. A lényeg, hogy szakadj el kicsit a közösségi médiától, a tévétől stb. 
A családban szerintem mindenkinek kijár ez a kis idő, amit magára szentelhet minden nap. 


4. Offline 

Lefekvés előtt már próbáld meg nem nézegetni a Facebook-ot, a híroldalakat, stb. Így kevesebb az esélye, hogy olyasvalamit látsz, ami felidegesít vagy elszomorít. Hidd, el nem maradsz le semmiről, ha csak reggel látod meg xy ismerősöd új nyaralós fotót, vagy nem értesülsz azonnal valamelyik celeb aktuális magánéleti válságáról. 

Apróság, de nagyon fontos a pihentető alvás szempontjából, hogy sose aludj el tévére és ha teheted, kapcsold ki az internetet is a telefonodon, hogy ne érkezzenek értesítések, vagy épp ne írjon rád egyetlen éjszakai bagoly ismerős sem, hogy mi  a helyzet. Nekem személy szerint sokat számított az is, hogy éjszakára nem hagytam áram alatt az elosztókat, vagy épp a wifi routert. 


Remélem, hogy hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést. Fontos az is, hogy ha hosszútávon rendszeresen problémátok van az alvással, akkor érdemes szakember fordulni, hiszen ennek egészségügyi és lelki okai is lehetnek. Épp ezért, ha úgy érzitek semmilyen házi praktika nem segít, akkor ne szégyelljetek segítséget kérni, hiszen a pihentető alvás az egészséges életmód egyik alappillére. 


Nektek van bevált módszeretek a jobb alvás érdekében? 


Megjegyzések

  1. Alvás előtti páros tornagyakorlat...:-)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó a poszt, sok hasznos ötletet tartalmaz. Én van amikor elég nehezen alszom el, olyankor, ha egy-másfél óra forgolódás után sem jön össze inkább olvasok, van amikor egy fél óra elég, "elfáradok" és könnyebben fog menni.
    Alvásterapeuta javasolta annak idején, hogy különítsük el az alvás helyét úgymond. Tehát legyen meg az ún. "rituálé", de mindig ágyazzunk be, ne töltsük a napot vetett ágyban akkor sem, ha nincs külön hálószobánk (albérlet, kollégium..). És öltözzünk át! Így az agyunk tudni fogja, hogyha megágyazunk, átöltözünk, az az alvásra való felkészülés. (-:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper tipp, köszi. :) Sajnos én is gyakran abba a hibába esem, hogy bevackolom magam az ágyba olvasni vagy akár a blogra dolgozni is, főleg ilyenkor télen.

      Törlés
  3. Minden ponttal egyetértek, nekem minden szempontból fontos, hogy eleget aludjak. És mivel az alvásigényem, ami 10 óra nem mindennap kivitelezhető, így pláne fontos, hogy a 8, ami megoldható valóban pihentető legyen :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)