Nálunk nincs karácsony valamilyen extrán csokis sütemény nélkül. Egyszerűen hozzá tartozik az ünnep hangulatához. Ennek a sütinek a krémje a nagymamám jól bevált csokikrémje, a tésztája pedig az én kedvenc csokis tésztareceptem, amit a muffinformához és csokitortához is használok. Került még bele egy kis narancslekvár is, a tetejére pedig egy kis csokireszelék. Ha kíváncsiak vagytok rá, hogyan készül el ez a mutatós és fantasztikusan finom süti, akkor olvassátok el a teljes bejegyzést.
Hozzávalók a tésztához:
- 2 egész tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 15 dkg vaj
- 15 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg holland kakaópor
- Fél csomag sütőpor
- Kevés tej
- Csipet só
Hozzávalók a krémhez:
- 30 dkg mascarpone
- 1 tábla étcsokoládé
- fél tábla tejcsokoládé
- 5 dkg vaj
- Narancslekvár vagy baracklekvár
Elkészítés:
- A vajat szobahőmérsékleten pihentetjük pár órát, vagy 15-20 másodpercre a mikróba tesszük. A lényeg, hogy puha és krémes legyen, de ne olvadt.
- A tojásokat a kétféle cukorral felverjük, amíg egészen világos sárga és habos nem lesz az állaga. Ezután hozzáadjuk a vajat.
- A lisztet és a kakaóport átszitáljuk, hozzá adjuk a sót és a sütőport, majd három részletben a tojásos keverékbe adagoljuk, közben hozzáadunk kb fél deciliter tejet. A tészta ragacsos, nem túl folyós kell hogy legyen.
- Egy közepes, sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük. Érdemes tűpróbával tesztelni negyed óra elteltével.
- Még melegen kiemeljük a tepsiből és egy nagy tálcára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt.
- A krémhez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk és pár percig kevergetjük. Hozzákeverjük a mascarponéhoz, majd hozzáadjuk a vajat és fél órára hűtőbe tesszük.
- A tésztát megkenjük a lekvárral, majd rásimítjuk a krémet. A megmaradt fél tábla tejcsokiból zöldségpucolóval reszeléket vágunk és rászórjuk a tetejére. Kockákra vágjuk és friss tejszínhabbal tálaljuk.
Tippek:
- A tésztába reszelhetünk friss narancshéjat is, vagy tehetünk bele aszalt vörösáfonyát, mazsolát.
- A krémbe tehetünk egy-két kanál rumot is.
- Tortaként is elkészíthetjük, ebben az esetben kétfelé vágjuk a megsült tortát és beletöltjük a krém háromnegyedét, a maradékkal pedig bevonjuk.
Remélem ti is kedvet kaptok az elkészítéshez! 😊
Milyen sütit szoktatok készíteni karácsonyra? Van kedvenc csokis süteményetek?
Hm, de guszta! 🤤
VálaszTörlésLegalább olyan finom, mint amennyire guszta. ;)
TörlésAjjajjj.Ez annyira jol nez ki. Tuti kiprobalom :D.
VálaszTörlés