Recept-Sarok: Sós-karamell szósz


Mára egy különlegesség receptjét hoztam el nektek, mégpedig a sóskaramell szószét, ami egy amerikai-angolszász különlegesség. Nagyon sok őszi-téli amerikai édesség hozzávalójaként szerepel és rengeteg felhasználási módja van. Ha most megvonnád a vállad, hogy karamellt mindenki tud csinálni, csak olvasztott cukor, akkor meg kell cáfoljam ezt a tévhitet, ugyanis ennek köze sincs a nyúlós, pillanatok alatt megszilárduló olvasztott cukorból készült karamellához. Ez a szósz egy igazi ízorgia, selymes és illatos. Az íze nagyon hasonlít a Cadbury karamelláéhoz, az illata pedig egy az egyben a Yankee Candle Salted Caramel gyertyáé. Ha kíváncsiak vagytok rá, hogyan készül, akkor nézzétek meg a teljes bejegyzést. ;)

Hozzávalók: 
  • A legfontosabb: Egy vastag és magas falú, tapadásmentes lábas. Ha nincs ilyened, akkor neki se kezdj. Ilyen vagy ilyen.
  • 1 bögre kristálycukor
  • 1-2 evőkanál víz
  • 3/4 bögre tejszín
  • 5 dkg vaj (szoba-hőmérsékletű)  
  • vaníliás cukor vagy vanília kivonat 
Az elkészítésénél két dologra kell figyelni egyszerre, ez a kettő a legfontosabb, ha ezeket betartjuk akkor a munka oroszlánrészét már elvégeztük. Az első, hogy tényleg vastag falú lábast használjunk. Máskülönben karamellánk leég. A másik, hogy a tejszínt a cukorral egyidejűleg kell melegítenünk de NE forraljuk fel. Forrónak kell lennie, mire a karamella elkészül.
Tehát fogjuk a cukrot, amit előzőleg kimértünk egy átlagos méretű teásbögrében. Beleteszünk 1-2 evőkanál vizet és ha vaníliás cukrunk van, akkor azt is, majd közepes lángon melegíteni kezdjük. Nem kell kevergetni, csak ha már a cukor teljesen felolvadt és szirupos lett. Ekkor feljebb tesszük a lángot és lassan kevergetve megvárjuk, hogy a cukor elkezdjen karamellizálódni. Ha a színe halvány arany színű, ismét visszavesszük a lángot közepesre, majd hozzáadjuk a sót. Én körülbelül egy teáskanálnyit szoktam bele tenni, de lehet egy picit kevesebbet is. Ez az édesség sós lesz, de a sós íz még inkább kihozza a karamellt és az édességet is. Ha kóstoltátok már a Cadbury keménycukorkát, akkor erre íz ízre számíthattok.
A karamellünk közben szép, mély arany színű lett. Levesszük a tűzről és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a FORRÓ tejszín felét. Hatalmas nagy sistergés és bugyborékolás a jutalom, ezért is fontos, hogy magas falú legyen a lábosunk. Kevergetünk, kevergetünk, nem szabad hagyni, hogy összeálljon. Ha a sistergés alábbhagyott, hozzáöntjük a tejszín másik felét is és ha vanília kivonatot használunk, akkor abból 1-2 cseppet, majd mehet vissza a tűzre.
Addig melegítsük, amíg forrni kezd. Ekkor levesszük a tűzről, majd beletesszük a vajat (vagy margarint) és kevergetés mellett megvárjuk, amíg felolvad. És lényegében készen vagyunk.
Megpróbáljuk megvárni amíg kihűl, mert ilyenkor még forró mint a láva, szóval senki se nyúljon bele. :D

Ha kihűlt, üvegbe tölthetjük, a hűtőben 7-12 napig eláll, bár nálunk ennyit még sosem élt meg. Szuper ajándék ismerősöknek, különösen ahol gyerekek is vannak. :)

Használhatjuk süteményekhez öntetnek, fagyihoz, kávéhoz, mártogathatunk bele gyümölcsöt, használhatjuk krémekbe, pudinghoz vagy fahéjas csigához öntetnek, vagy rájárhatunk kanállal, ahogy én szoktam. :D :P


Néhány inspirációs kép, hogy milyen finomságokhoz lehet felhasználni: 


 A koleszosok édessége vagy a fáradt esték gyors finomsága, a bögrés-mikrós süti is isteni vele. De akár amerikai palacsintára is tehetjük. :)


 Bármilyen cupcake öntete is lehet.


 Szuperül illik a sajttortákhoz, pitékhez, péksüteményekhez.


 Egy fincsi almás-fahéjas crumble, vaníliafagyival és ezzel az öntettel. Mintha az őszt ízlelnéd meg. :)


Vagy egy fincsi s'more-t is készíthetünk vele. :) 

Fotók: Pinterest/Tumblr
 
Remélem tetszett a recept és kipróbáljátok majd! :) 

Szeretitek a karamellás édességeket és sütiket? :)

Megjegyzések

  1. Jól hangzik, elfogom készíteni! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi a receptet, én is el fogom készíteni :)

    VálaszTörlés
  3. Ez az egyik legfinomabb dolog a világon, az biztos :-) Köszi a receptet *.*

    VálaszTörlés
  4. Köszi a receptet! A muffinhoz is fel fogod tenni, vagy esetleg egy linket hozzá?

    VálaszTörlés
  5. @anna689, a cupcake-hez a muffin alapreceptet itt találod: http://moonangelstories.blogspot.hu/2013/10/fuszeres-sutotokos-cupcake.html

    A tetejére a krém: 25dkg mascarpone, 10dkg porcukor, 5dkg margarin, kevés reszelt citromhéj és csipet fahéj. Az egészet ki kell keverni, 1 órára a hűtőbe tenni és utána habzsákból a muffinok tetejére nyomni. :) Erre pedig jön a karamell szósz. :)

    Köszi Lányok! :) Örülök, hogy tetszett a recept. :)

    VálaszTörlés
  6. Ilyenkor szomorkodom nagyon, hogy itt nem lehet mellőzni a cukrot, így le kell mondanom róla. :( nagyon jól néz ki. :)

    VálaszTörlés
  7. De jó ez a recept , köszönjük ,hogy megosztottad velünk :)

    VálaszTörlés
  8. Köszi Lányok! :) Örülök, hogy tetszett a recept. :)

    VálaszTörlés
  9. Szia!Szeretném kipróbálni mennyi vaj kell bele?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)