Receptsarok: Churros


Habár a farsang már véget ért, szerintem nem vagyok vele egyedül, hogy egy finom fánk az év bármely napján jöhet. Az egyik kedvencem, a spanyolok kedvenc street foodja a churros, ami tésztájában leginkább a képviselőfánkra hasonlít. Nem fogom szépíteni, egyáltalán nem diétás étel, bár az elkészítésének van egy alternatív módja is, ami jobban beilleszthető az egészséges életmódba. Erre is kitérek majd a bejegyzésben. 
Szóval ha kíváncsiak vagytok rá, én hogyan készítem a churrost, olvassátok el a teljes bejegyzést. 😉




Amire szükséged lesz: 

-vastag falú edény
 -egy nagy bögre amivel minden hozzávalót kimérhetsz
-nagy lyukú csillag alakú díszítőcső
-vastag, lezárható zacskó 
-papírtörlő

Hozzávalók: 
-egy nagy bögre víz
-egy bögre liszt
- 5dkg vaj
-1 evőkanál étolaj
-két csomag vaníliás cukor
- 4 tojás (3 ha a tojások nagyok) 
- csipet só

A sütéshez: 
étolaj 

A bundázáshoz: 
- kristálycukor (én eritritet használtam) 
-őrölt fahéj

A csokiszószhoz: 
- 1 tábla étcsokoládé
-0,5 vagy 1dl habtejszín (attól függően, hogy mennyire akarjuk sűrűre a csokiszószt) 


Elkészítés: 

1. Egy vastag falú edénybe beletesszük a vizet, az étolajat, a vajat, a vaníliás cukrot és a sót, majd közepes lángon addig melegítjük, amíg a vaj el nem olvad. 

2. Ezután hozzáadjuk a lisztet és folyamatosan keverve, takarék lángon körülbelül két percig melegítjük, amíg az egész össze nem áll egy gombócba. 

3. Hőálló tálba tesszük, és pár percig hagyjuk hűlni, néha át is lehet keverni. Ez azért fontos, hogy ha hozzáadjuk a tojásokat, akkor ne süljenek meg. 

4. Egyesével hozzákeverjük a tojásokat. Az állaga először tapétaragasztószerű lesz és körülbelül öt perc folyamatos kevergetés után áll össze egy sűrű, kinyomható tésztává. 

5. Feltesszük az olajat melegedni. 

6. Veszünk egy vastag lezárható zacskót. Én nem szoktam habzsákot használni, mert a) nagyon nehéz kimosni belőle a sűrű tésztát, b) nagyon nehéz kinyomni belőle a sűrű tésztát és c) a lezárható zacskó praktikusabb. A zacskó sarkát kivágjuk és belülről beletesszük a csillag alakú díszítőfejet, majd rögzítjük. Ezután fogunk egy mély poharat és beletesszük a zacskót, majd a szárát visszahajtjuk a pohárra és belekanalazzuk a masszát. 

7. A kis churrokat egyenesen az olajba nyomjuk bele (5-8 centis kukackákat szoktam nyomni), majd egy késsel, vagy konyhai ollóval elvágjuk őket. Ez először nagyon macerásnak tűnhet, de amint rááll a kezünk, megy mint a karikacsapás. Közepes lángon körülbelül 1 percig sütjük minden oldalukat, majd lapáttal kiszedjük őket egy konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen. Érdemes a fele adagot kiszedni, majd rögtön egy fél adagot kinyomni a tésztából, hogy az olaj ne égjen meg. 

8. A megsült churrosokat, miután leitattuk róluk az olajat, fahéjas cukorba forgatjuk.


A csokiszószhoz egy mikrózható tálba tesszük a tejszínt és az apróra vágott csokit, majd körülbelül 1-1,5 percre betesszük az egészet a mikróba. Ezután egy kézi habverővel átkeverjük. Az eredmény egy sűrű, selymes csokiszósz, amibe belemártogathatjuk a churrost. 

Készíthetjük fehér csokoládéval is, sőt csoki helyett nagyon finom még nutellával, lekvárral, karamellszósszal és vaníliasodóval is. 

Tipp: ha a churrosokat egy sütőpapírral bélelt tálcára nyomjuk ki, majd 1-2 órára mélyhűtőbe tesszük, akkor sütőben, minimális olajjal megkenve is meg lehet őket sütni.


Próbáljátok ki! Csak elsőre tűnik bonyolultnak. ;) 

Kóstoltátok már a churrost? Melyik a kedvenc fánkotok?

Megjegyzések

  1. A tengeren ettem a múlt nyáron és annyira finom volt. Köszi a receptet :)

    VálaszTörlés
  2. Ha most itt lenne előttem egy tállal, akkor is azt mondogatnám: erős vagyok és nem eszem belőle!
    Legalábbis elképzelve könnyűnek tűnik ezt tenni. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, mentettem a receptet, köszi :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)