Shopping tippek


Biztosan ti is jártatok már úgy hogy megvettetek valamit ami megtetszett, aztán végül nem tudtátok beilleszteni a ruhatáratokba, nem volt kényelmes, rájöttetek hogy nem áll jól. Talán olyan is előfordult már, hogy egy másik üzletben szinte ugyanazt a terméket láttátok fél áron, vagy esetleg egy olyan darabot ami jobban tetszett volna. Ilyenkor persze jön a bosszankodás.

Ebben a bejegyzésben pár tippet szeretnék adni, hogy hogyan vásárolhattok eredményesen és okosan, vagy akár olcsóbban is.

1. Gondolkozz!
  • Gondold át hogy mire van szükséged! Kardigán? Ballonkabát? Póló? Cipő? Lapozz fel egy magazint, vagy nézz körül az interneten, keress olyan darabot ami tetszik és passzol a ruháid nagy részéhez. Ne vegyél olyan cipőt vagy kabátot, amihez egyetlen ruhadarabod sem passzol, csak mert tetszik. Gondold át, hogy milyen szabás, szín, sarok, stb, lenne ideális a számodra.
  • Ha van rá lehetőséged konkrétan a vásárlás előtt nézz körül több üzletben is, akár próbálj is fel néhány darabot, hasonlítsd össze az árakat, esetleg tetesd is félre ami tetszik. Ez nem azt jelenti hogy meg is kell majd venned, csupán biztosra mehetsz ha egy héttel később úgy döntenél hogy ő kell neked.
  • A nagy leárazások általában év elején és nyár végén vannak. Ilyenkor érdemes beszerezni az időt álló termékeket. Egy fekete kardigán, egy aranyos póló, egy egyszerű bokacsizma, vagy egy szexi bikini amit rád öntöttek, egy csini virágos ruha egy évvel később is divatos lesz még. De óvakodj a nagyon trendekhez kapcsolódó holmiktól, mint például, a szőrme, a kockás vagy terepmintás, halálfejes, vagy tyúklábmintás darabok, amik lehet hogy egy évvel később már cikinek számítanak. Viszont egy egyszerű fekete szövetkabát akár évekig is hú társad lehet majd a téli hónapokban.
  • A legnépszerűbb női magazinok a Joy és a Glamour évente 2x tartanak "shopping days" akciót, amikor rengeteg márka termékeit 20-30%-os kedvezménnyel lehet megvenni az újságok kuponjaival. Ha vidéken laksz és sok márka nem elérhető számodra, az ilyen akciók ideálisak egy fővárosi kiránduláshoz, hiszen akár több ezer forintot is spórolhatsz 1-1 darab megvételekor.

2. Öltözz az alkalomnak illően!

  • A filmekben a lányok általában dögös magassarkúban, szexi kis ruhácskákban, tökéletes frizurában szuper stílusosan járják az üzleteket. Nos, ez szuperül mutat a moziban, de a valóságban kényelmetlen és nyűg. Válassz egyszerű, kényelmes darabokat, amik könnyen levehetők próba közben. Kényelmes cipőt, amiben hosszú távot is tudsz gyalogolni és nem okoz gondot a mozgó lépcsőzés sem.
  • A frizurád legyen egyszerű. Sima kiengedett haj, vagy szimpla lófarok. A hullámcsatokkal teletűzdelt hajköltemények és a bonyolult hajfonatok, szexi hullámok csak bosszúságod okoznak, ha két felső felpróbálása után úgy nézel ki, mint akit megtéptek.
  • A sminked legyen tartós. Ne használj maszatolós termékeket, mint a szájfény, szemceruza, stb. Ezek megfoghatják a ruhákat és ha a felpróbált darabokat nem is sajnálod, azért kényelmetlen lenne a pólódban mászkálnod, ha előtte belekented a pink szájfényed.

3. Készülj fel!

  • Indulás előtt ellenőrizd, hogy megvannak e a kuponok, pénztárcád, hitelkártyád, stb. Kellemetlen ha az üzletben jut eszedbe hogy otthon maradt valami.
  • Egyél mielőtt elindulnál. Biztosan ismered azt a jelenséget, hogy amikor sétálsz a bevásárlóközpontban és megéhezel, és beülsz egy gyorsétterembe hogy elkölts akár több ezer forintot olyan egészségtelen ételekre, amiktől jól sem laksz rendesen. Persze néha kell egy kis bűnözés, de sokkal jobban jársz, ha nem éhesen indulsz el otthonról. A megspórolt pénzen pedig meglepheted magad egy kis cukisággal, például egy karkötővel, vagy körömlakkal. Kutatások bizonyítják hogy éhesen az ember több felesleges dolgot is hajlamos megvenni.

4. Hívj segítséget!

  • Hívd el az anyukádat, nővéredet, barátnődet, vagy bárkit akinek az ízlésében megbízol. De itt most nem a menő osztálytársadra gondolok, aki rádumál egy felsőre ami nevetségesen áll rajtad, mert féltékeny. ;) Vagy a goth unokatesódra, aki kizárólag feketét hord és a Tally Weijl-ben tíz perc után felvágná az ereit.
  • Ha veled van egy olyan személy, akinek megbízol az ízlésében sokkal magabiztosabban tudsz majd választani.
  • Óvakodj az "elhozom a kistesómat is, barátomat is" jelenségtől. :D Senki sem szeret úgy vásárolni hogy egy kisgyerek hisztizik mellette.


5. Válogass!
  • Ha előzőleg nem tartottál terepszemlét, akkor most tedd meg. Nézz körül több üzletben is, próbálj fel néhány darabot, hogy össze tudd hasonlítani őket. Ne foglalkozz az eladók ferde pillantásaival, ha már másodszorra vagy az üzletben, vagy ha 20 kabátot próbáltál fel de egyik sem tetszik.
  • Ha konkrétan egy ruhadarabhoz keresel cipőt, vagy egy cipőhöz táskát, akkor nyugodtan vidd magaddal. Akár a próbafülkében is felveheted.

6. Kérj segítséget az eladóktól!

  • Manapság már nem divat a "Szia!Segíthetek valamiben?". Az olyan nagy üzletekben mint a New Yorker vagy a H&M nem is lehetne ezt megoldani. Viszont ha nagyon tetszik egy darab, de nem találtál belőle méretben vagy színben passzolót, nyugodtan kérj segítséget az eladóktól. Ez a feladatuk. És lehet hogy van belőle a méretedben, csak nem tették ki.

7. Mindenképpen próbáld fel!

  • Hiába vettél már abban az üzletben pólót, vagy szoknyát, mindig mindenképpen próbáld fel amit kinéztél magadnak.

8. Nézd meg hogy mit veszel!

  • Mielőtt megvennéd a kiválasztott darabot vizsgáld meg! Nincs rajta szakadás? Minden gomb megvan? Jó a varrás? Jól ragasztották a cipő talpát? A blokkot mindig őrizd meg. A legtöbb üzletben visszacserélik a holmit, ha pár napon belül visszaviszed. Választhatsz valami mást, vagy visszaadják a pénzt.

9. Ne engedj a csábításnak!

  • Tetszik egy cipő, de nem tudsz menni magassarkúban? Beleszerettél a kis fekete ruhába, de semmilyen alkalomra nem tudnál felvenni? Tetszik a farmer, de nincs belőle méret? Ne vegyél olyan holmit ami tetszik, de nem illik a többi ruhádhoz, vagy nem tudod hová felvenni. A "majd belefogyok" elv pedig általában nem jön össze. És hiába tetszik egy farmer és állna szuperül egy mérettel nagyobban, de akkor is ciki, ha kilóg belőle az úszógumi.
  • Ne vegyél olyan holmit amiben már az üzletben kényelmetlenül érzed magad. Nyugodtan guggolj le a farmerban, nyújtózkodj a felsőben, járkálj a cipőben, hogy megbizonyosodj róla, hogy passzol e, nem feszül, vagy nyom.
  • Ne vedd meg azt a felsőt, ami csak anyukád szerint áll jól . Ha neked nem tetszik, akkor felesleges magadra erőszakolni.


10. Aludj rá egyet!
  • Ha tetszett egy farmer, de nem vagy benne biztos, hogy meg akarod e venni, megér e annyit, szükséged van e rá, akkor tetesd félre és aludj rá egyet. Ha másnap is úgy érzed, hogy kell, akkor visszamehetsz érte.
  • Mielőtt leszednél a címkét a szerzeményeidről próbáld fel őket pár ruhadaraboddal. Lehet hogy a felső nem illik egy nadrágodhoz sem, vagy a cipő furcsán mutat a ruhával, esetleg a szoknya furcsán mutat a felsőiddel. Ilyenkor visszacserélheted az üzletben. :)

Remélem tudtam segíteni egy picit és hasznosnak találtátok ezt a pár tippet. :) Sok sikert mindenkinek a shoppingoláshoz! Meséljétek el mit vettetek! ;)

Jelentkezzetek a nyereményjátékra! ;)


Moon Angel

Megjegyzések

  1. ÉN szombaton készülök vásárolni! Müllerbe fogok menni, mert csütörtökön kikerül az Essence új szortimentje :D
    Illetve a Takkoba lenne jó körülnézni fölső és farmerügyben, oda pedig van 20% kedvezményem.
    Ha már ott leszek biztos betévedek a Vögelébe és a Humanicba is :D

    VálaszTörlés
  2. Csapongó vagyok vásárlás terén, van amikor semmi nem tetszik, és semmi olyat nem találok amit épp keresek, vagy a másik eset amikor egyszerre annyi minden tetszik, hogy nem tudok dönteni, ilyenkor mindig jól jön egy barát aki kritikus szemmel néz és segít:)
    tetszett ez a bejegyzés. hasznos :)

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Nagyon jó kis témát választottál!
    Szeretek Szegedre járni Árkádba, ott mindenhol mindig meglehet próbálni!
    Üdv
    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  4. Egy Joy napon:
    Kinéztem az újságból egy szép piros mídert. Tally-ben kapható az újság szerint. Mivel nem sok pénzem volt vásárolni, otthon megbeszéltük. Férjemnek is tetszett. Ugyan úgy blúz fölé szerettem volna hordani, ahogy az újságban bemutatták. Régóta szerettem volna. Előre tudtam az árat, így vittem a pénzt, na meg az újságot. Bemegyek, keresem, de sehol. Kérdeztem az eladókat. Erre mondják, hogy előtte való nap volt teljes csere az egész hálózatban, vissza kellet azonnal küldeni. Kérdeztem, de sajna nem tudták visszahozni.
    Nem az ő hibájuk, de már máskor is voltam így. Az újság sokszor nagyon meg van késve....
    Úgyhogy szomorúan kikullogtam a boltból.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)