Fogyi-projekt 1.







Próbáltam valami hangzatosabb, jópofább nevet adni ennek a rovatnak, de nem szeretnék senkit mindenféle csodálatos eredményekkel hitegetni. Függően attól hogy hány kiló az ember, átlagban -5 kg fogyás érhető el ezzel az eredménnyel júniusig.

Aki azonnal a kis pirox x-re kattintana, annak elárulom hogy ez akár 1 ruhaméretet is jelent. Vagy azt a kis felesleget hason ami miatt nem szívesen bújt bikinibe.
Természetesen ha valaki tovább csinálja a projektet, akkor többet is fogyhat. Augusztusi nyaralásra 10-15 kg-ot akár. ;)

Viszont! Előre szólok hogy nem lesz könnyű menet. Tartósan eredményes fogyás ugyanis csak életmódváltással érhető el. Hiába fogysz le 20 kilogrammot a paleolit és társaival, ha utána visszaállsz az eredeti étkezésre, akkor 22-t hízol vissza. Az állandó fogyások pedig a bőrt is tönkre teszik.

Ez a módszer, amiről olvashattok egyáltalán nem megerőltető, nincsenek drága ételek, nincs koplalás, követhetetlen edzésprogram. Helyette finom kaják, néha egy kis nasizás, jóleső mozgás és garantált eredmény. :) Ha felkeltettem az érdeklődésed, akkor vágj bele bátran. Mindenkinek igyekszem akár egyénileg is segíteni. :)

Az első részben az előkészületekről lesz szó, mivel egy hatásos fogyi projekthez ezek is szükségesek.

1. Készíts tervet! Ehhez fontos tudnod hogy hány kg vagy. 85? Szeretnél 10 kg-ot ledobni júliusig? Lehetséges! De azt ne várd hogy 2 hónap alatt 45kg-os Victoria's Secret modellé fogysz. 
Fontos! Ha 15 kg-nál többet szeretnél fogyni, akkor érdemes előtte egy orvosi kivizsgálásra is elmenni, megbeszélni a háziorvossal a terveidet, kérni egy vérképet.
Hogy ez miért fontos? Először is, nem árt tudni a vércukorszintedet illetve hogy van e valamilyen vitaminhiányod, vérnyomásproblémád stb.

2. Beszéld meg a környezeteddel a tervedet. Ha csak úgy belecsapsz a közepébe sokan hóbortnak tarthatják, ha pedig korábban többször is ellógtad a tervezett fogyókúrát, akkor ez egy jó motivációs eszköz, hiszen így a barátnőid, a pasid, a szüleid, a tesód is érdeklődik majd az eredmények után.

3. Ne hagyd hogy lebeszéljenek. A te tested, a te életed és csak egyszer vagy fiatal. Ha nem tudsz megbékélni a súlyoddal, az alakoddal, ha emiatt gátlásosnak érzed magad, nem tartod magad csinosnak, akkor igenis változásra van szükséged.

4. Készíts listát az étkezési sportolási szokásaidról.
  • Mennyit mozogsz egy héten? 
  • Hányszor eszel gyorséttermi kaját? 
  • Mennyi előre elkészített, mirelit, alapporból készült étel szerepel az étrendedben? 
  • Milyen gyakran eszel fehér kenyeret tésztát, disznóhúst? 
  • Milyen gyakran iszol cukros üdítőket egy héten? Igen, ebben a Cappy és Ice Teák is beletartoznak! 
  • Milyen gyakran eszel chipset, csokoládét, pattogatott kukoricát vagy egyéb nassolnivalót? 
  • Milyen gyakran eszel zöldséget és gyümölcsöt? 
Így jobban átlátod majd hogy mekkora a "baj".

A fogyókúrához először is be kell vásárolnod. Most biztosan úgy döntöttél hogy akkor hagyjuk a fenébe. Ahhoz hogy szemléltessem, a helyes étkezés semmivel sem kerül többe, mint a "helytelen", hoztam egy listát. Néhány hónapja egy lány ismerősöm elkezdte alkalmazni ezt a módszert. Az ő előtte-utána bevásárlólistáját hoztam el nektek motivációnak.

Az "előtte" lista (1 hétre):

McDonald's-os étkezés: kb. 3000Ft
Pizzarendelés: kb. 2000Ft
Csokoládé: 900Ft
Cukros üdítő: kb. 2100Ft
Knorr alapporok: 1050Ft
Tészta: 660Ft
Kenyérfélék, péksütemények: kb. 2000Ft
Chips, rágcsálnivalók: kb. 1500Ft
Étolaj: 1400Ft
Mirelit ételek (sajttal töltött pulykakorong,sültkrumpli,rántott sajt) : kb. 2300Ft 

Összesen: 16910Ft

Őrület ugye? Ennyi pénzt költött a semmire, egészségtelen ételekre. Ez a teljes lista. Ezt ette hétről hétre.
Amikor összeírtuk a listát és meglátta a különbséget, könnyekben tört ki, mert ennyi pénzt dobott ki éveken át és az egészséges ételeket drágának tartotta. Nézzük a másik listát.

Az "utána" lista" (10 napra):

Mirelit zöldségköret: kb. 2000Ft
Jégsaláta: kb. 600Ft
Koktélparadicsom: 250Ft
Citrom: 200Ft
Ananász: 350Ft
Egyéb gyümölcsök: kb. 1000Ft
Light szalámi: kb. 400Ft
Joghurt: kb. 600Ft
Sajt, Kefír, Tej: kb. 1000Ft
1 kg csirkemell: 1500Ft
1kg csirkecomb: 680Ft
Pangassius halfilé: 1800Ft
Müzli, gabonapehely: 1000Ft
Rizs: 300Ft
Ásványvíz: kb. 900Ft
Barna kenyér, teljes kiőrlésű tészta: kb. 1000Ft
Müzliszelet, teljes kiőrlésű keksz: kb. 900Ft
Egyéb gyümölcs (alma, banán, narancs) kb. 1200Ft
Olívaolaj: 1300Ft

Összesen: 16980Ft

Most biztosan legyintetek hogy nincs különbség. Nincs! Viszont az első lista egy hétre szólt. A második 10 napra. Az első lista fele a másodiknak. Az első listán semmilyen zöldség, tejtermék vagy konkrét hús nem szerepelt.

A különbség az hogy a második lista csupa egészséges ételt tartalmaz, napi 5x-i étkezésre valót.

Persze ez nem azt jelenti hogy neked is ennyi pénzt kell elköltened és ennyi mindent kell megvenned. Lehet hogy a te listád fele ennyire fog kijönni. ;)

A különbség itt az élelmiszerek értékében, minőségében rejlik. Az illető heti kb. 15ezer forintot fordított a hízására. A második listánál pedig a fogyására.


Szóval elő a bevásárlólistával! Ami mindenképpen kerüljön fel rá:

  • zöldségek
  • gyümölcsök
  • olívaolaj
  • csirkemell és/vagy hal 
  • natúr joghurt
  • teljes kiőrlésű vagy barnakenyér
  • müzli és gabonapehely
Amit hagyj le róla:
  • alapporok, mirelit sültkurmpli plusz a mirelit részleg szégyenei (sajttal töltött korong, rántott sajt, stb) 
  • chips és csokoládé
  • cukros üdítők 
  •  fehér kenyér
Ha készen vagy a bevásárlással, akkor kezdődhet maga a fogyókúra és az edzés. Erről a következő bejegyzésben lesz szó. :)


Mit gondoltok az olvasottakról? Ti szeretnétek fogyni nyárra?

Megjegyzések

  1. Szerintem ez nagyon jó poszt lett! :)
    Én is épp fogyókúra előtt/közben vagyok (újra :(). Szerintem az is fontos, hogy akik körülöttünk vannak, Ők mit esznek, ugyanis szerintem sokkal nehezebb úgy kitartani, ha Ők minden finomságot esznek mellettem. Ilyenkor mindig megkérdezem magamtól, hogy mi a fontosabb, és mitől leszek boldog hosszú távon: ha most eszek egy kis finomságot, ami után persze jön a bűntudat, vagy az, hogy jól érezzem magam a bőrömben mindig. Szerencsére általában jól döntök, ritkán elcsábulok, de azért ez néha belefér. Sőt, néha (legalábbis nekem) kell is egy kis bűnözés, mert ha sokáig megvonok magamtól mindent, amit eddig szerettem és megettem akkor az oda vezet, hogy egyszer már nem bírom tovább és akkor jön minden, mérték nélkül, és ez szerintem sokkal rosszabb, mint néha engedni egy kicsit a csábításnak... :P
    Nekem ami a nehezebb az a rendszeres mozgás. Persze mindig jön a kifogás, hogy nincs idő, de basszus ha arra van 1/2 órám, hogy netezzek, filmet nézzek stb. akkor arra is KELL, hogy legyen, hogy mozogjak!
    Bocsi, hogy hosszú voltam :) Ritkán írok, de akkor... :)

    UI.: Ugye Te nem akarsz fogyni? Mert képeken nem úgy látszik, hogy lenne miből! Nagyon csinos vagy!

    VálaszTörlés
  2. Szuper poszt! Én szeretnék fogyni... úgy 10-12 kg-t.

    Te is most csinálod vagy már túl vagy rajta?

    VálaszTörlés
  3. Én hónapok óta le szeretnék adni 5-6 kilót. Nem tűnik soknak, de ez is nehéz. Tegnap először mentem el futni, pedig nagyon utálom, ma pedig itthon tornáztam. 1 hónap alatt jó lenne már valamilyen eredményt látni, de olyan nehezen mondok le a fincsi kajákról... :(

    VálaszTörlés
  4. Ági Váczi teljesen igazad van, örülök hogy leírtad a véleményed. Én is mindig ezzel motiválom magam, hogy ha xy dologra tudnék időt szakítani akkor azt fordíthatnám mozgásra is.

    Ezzel egyben Vanity és a te kérdésedet is megválaszolom: Nem szeretnék fogyni többet, szerintem elértem az ideális súlyom. :) Ezzel az étrenddel tartom meg. Mozogni szeretnék többet, mivel itt a jó idő, erre szerencsére több lehetőség van és a kedvem is megjött hozzá. :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszett ez a poszt, remélem lesz folytatása :)

    VálaszTörlés
  6. Mirelit és/vagy konzerv gyümölcs (ananász, barack), befőtt jöhet? Csak mert nekünk nincs kert, és így olcsóbb a gyümit beszerezni (mirelit), mint megvenni csillagászati áron pl az epret... Gondolom a konzerv és befőtt több cukrot tartalmaz, mint a mirelit...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)