Recept-Sarok: Almás pite kenyér


Biztosan számotokra is van olyan recept, ami azonnal az őszt, az ősz hangulatát idézi fel bennetek. A sütőtökös, fűszeres, karamellás receptek nekem mind-mind ilyenek, de ott van még a nagy klasszikus is, az alma. Az almás morzsa az egyik kedvenc őszi édességem, mert pikk-pakk elkészül és egészséges verzióban is összedobható. Egy jó almás pitét is bármikor szívesen eszem, legyen az a hagyományos magyar, vagy az amerikai verzió. Az almakenyér is nagy sláger nálunk és nem telhet el ősz nélküle. Ez a recept pedig mindhárom finomságból magában hordozza a legeslegjobb részeket. Fincsi, lédús alma, édes-omlós vaníliás tészta, fűszeres-ropogós morzsával. Meg kell még valakit győznöm? A receptért olvassátok el a teljes bejegyzést. 




Az elkészítéshez szükséged lesz egy kenyér-sütőformára, ami egy keskeny, körülbelül tizenhárom centi széles és huszonkét centi hosszú, magas falu tepsi. Ha a leírás nem mondott semmit, akkor itt megnézheted, hogy milyenre gondoltam. 
Nekem kerámia van, de a tapadásmentes szénacél még jobb választás. 

Hozzávalók: 

A tészta: 

  • 1,5 bögre finomliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fél bögre kristálycukor
  • 15 dkg (kb fél bögre margarin vagy vaj) 
  • 2 tojás
  • kétharmad bögre tej 
 A töltelék: 
 
  • Két közepes alma
  • 4-5 evőkanál almavaj (nem kell pánikba esni, almalekvár is megfelel, de ha az sincs kéznél, akkor sima baracklekvár is teljesen jó) 
  • fahéj ízlés szerint

Morzsa a tetejére: 
  • 5 dkg (kb két evőkanál margarin vagy vaj) 
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál barnacukor (én kókuszcukrot használtam) 
  • almáspite fűszerek (fahéj, gyömbér, szegfűszeg)

1. Elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, megszabadítjuk a magházuktól és apró kockákra vágjuk. Megszórjuk fahéjjal és hozzákeverjük a lekvárt, majd félretesszük. A sütőt pedig begyújtjuk, hogy melegedjen. 

2. Most jöhet a morzsa. A hozzávalókat egy tálban összedolgozzuk. Ehhez én egy pastry blendert szoktam használni, aminek ha kényszerítenek sem tudnék magyar fordítást kitalálni. Erről van szó. Pepcoban is lehet néha kapni. De két villával is elérhetjük ugyanazt az eredményt. Nem kell teljesen összedolgozni a hozzávalókat, a lényeg, hogy a vaj pici darabokban legyen és egy porhanyós-lisztes morzsát kapjunk. Ezt is félretesszük. 

3. Most jöhet a tészta, ami roppant egyszerű. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban. Ezután kikeverjük a vajat a cukrokkal, majd hozzáadjuk a tojást és ezzel is összedolgozzuk. Ezután jöhet a tej. Ha már teljesen homogén az állaga, akkor három részletben hozzáadjuk a száraz hozzávalókat. 

4. A kivajazott sütőformába beleöntjük a tészta felét, majd beleszórjuk az almás töltelék felét. ezután jön a tészta maradék része, majd az alma a tetejére. Végül pedig megszórjuk a morzsával. Előmelegített sütőben körülbelül 50-60 percig sütjük. Akkor jó, ha az oldala és a teteje gyönyörű aranybarna. Ötven perc után érdemes tűpróbát végezni. Hagyjuk langyosra hűlni, majd kiborítjuk a formából és szeletelve tálaljuk.


Önmagában is nagyon-nagyon finom egy bögre tea vagy kávé mellé, de ha elkészítitek hozzá a házi sós karamell szószomat, akkor emailben várom a köszönőleveleket. 😉

Melyik a kedvenc őszi receptetek? 

Megjegyzések