Bőrápolás házilag

Télen a bőr különleges ápolást igényel. Ezért készítettem egy kis összeállítást házi praktikákkal, amikkel ki tudjátok váltani a drága és (sokszor) haszontalan bolti termékeket.

1. Bőrradírozás

Ezt hetente 1 alkalommal érdemes megejteni, a legjobb ha este kerítesz rá sort, mivel a bőröd kipirosodhat utána. A radírozás segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és utána a bőröd jobban felszívja a pakolást vagy arckrémet, vagy testápolót.

Arc:
  • Az első szuper kis trükkhöz csak szódabikarbónára van szükséged. Ebből kb. egy kiskanálnyit keverj bele az arclemosódba és dörzsöld át vele a bőröd. A finom szemcsék kíméletesen távolítják el az elhalt hámsejteket. 
- Zsíros bőrre: Egy evőkanál citromlébe keverj bele egy kiskanál szódabikarbónát és ezzel radírozd le az arcod.
  • Kávézaccot keverj össze a megszokott arclemosóddal. Ez is hasonlóan hatékony és gyengéd radírozó hatást fejt ki. 
  • Ha száraz a bőröd, akkor a következő arcradír egyben hidratál is. Egy evőkanál natúr joghurthoz keverj 1 evőkanál apróra őrölt zabpelyhet. A félreértések elkerülése végett EZ a zabpehely. Minden nagyobb élelmiszerláncnál meg lehet vásárolni. Az őrült változat túl finom, ezért egyszerűbb ha vágódeszkán picit összeaprítod egy éles késsel. ;) Ezt a joghurtos keveréket vidd fel az arcodra. 
- Pakolásként is szuper, ebben az esetben gazdagítsd 1 kiskanál olívaolajjal és tedd be kb. 10 mp-re a mikróba hogy picit felmelegedjen.

Test:
  • 1 dl olívaoljba keverj 3-4 evőkanál kristálycukrot és zuhanyzáskor ezzel dörzsöld át a bőröd. 
  • Keverj össze kevés tusfürdőt és kávézaccot, majd ezzel radírozd le a bőröd.
2. Pórustisztítás 

  • Otthon is készíthetsz lehúzható pórustisztítót. Ehhez 1 evőkanál tejet kever össze 1 evőkanál zselatinporral, majd tedd be a mikróba 10mp-re. Az eredmény eléggé büdös lesz. Várj amíg kihül egy picit, majd kend fel az orrodva, az álladra vagy a homlokodra. Vigyázz hogy a szemöldöködre ne kerüljön belőle, mert ebben az esetben gyantaként funkciónál. A biztonság kedvéért láthattok róla egy videót is. 


3. Hidratálás

  • Ha nagyon száraz a bőröd, akkor vegyél egy forró fürdőt, amibe néhány kanál olívaolajat és egy pohár bio(!!!) tejet öntesz. A bőröd utána puha és selymes lesz. 
  • Bármilyen kiszáradt bőrterületre SOS-segítség a következő két csodaszer: 
- Olívaolaj: Egy keveset masszírozz a bőrödbe, vagy a lábadat is bekenheted vele, ezután húzz rá egy vastag zoknit és reggelre puha lesz a lábad. A kezedet is rendbe hozza.
- Körömvirág krém: Ez egy igazi csodaszer. Hidratálja a bőrt, csökkenti a gyulladást, így a pattanások gyógyulását is elősegíti.

  • A natúr joghurt is igazi univerzális csodaszer. Ahol zsíros a bőröd ott mattít, ahol száraz ott hidratál, segíti a pattanások gyógyulását és enyhíti a pirosságot. Használd pakolásként heti 2x és a bőröd ragyogó és hidratált lesz egész télen. 
  • Mézes-joghurtos arcpakolás: Az extra száraz bőr ellenszere. 1 evőkanál joghurtba keverj fél evőkanál mézet. Tedd a mikróba pár másodpercre, majd kend fel az arcodra és 10-15 perc múlva mosd le. 
4. Pattanások legyőzése

Néhány szuper ötlet olyan hozzávalókkal, amik minden háztartásban fellelhetők:
  • Ha észreveszed hogy pattanás kezd nőni az arcodon, akkor kend be Neogranormon kenőccsel. Ez enyhíti a gyulladást. 
  • Ha nincs otthon, akkor jó alternatíva még a teafaolaj és a körömvirág krém. 
  • Ha a pirosságot szeretnéd enyhíteni, akkor kend be a pattanást szemcseppel. 
  • Ha le szeretnéd szárítani a pattanást miután kinyomtad (mivel ha "megérik" akkor ki lehet nyomni, de addig szigorúan tilos nyomkodni) akkor törj össze egy aspirint és cseppents hozzá 1-2 csepp langyos vizet, majd várj 2-3 percet és a masszát kend a pattanásra. A szalicilsav segít a pattanás leszárításában, a többi hatóanyag pedig enyhíti a gyulladást. 
  • Jó öreg módszer még a citromlével és fogkrémmel kenegetés. ;) 
Remélem hasznosnak találtátok a tippeket! :) Nektek van valamilyen hasonló házipratikátok, amit szívesen alkalmaztok? 

Megjegyzések

  1. Szuper ötletek. A citromos-szódabikarbónás cuccot ki fogom majd próbálni

    VálaszTörlés
  2. a fogkrémmel vigyázni kell, hogy milyet kensz a pattira, mert én egyszer olyannal kentem be, ami annyira túlszárította a területet, hogy úgy nézett ki kb, mintha megégettem volna magam...

    VálaszTörlés
  3. Jó ötletek, már csak meg kell őket valósítanom! :D

    VálaszTörlés
  4. Sok a történés körülöttem ezt tudod, ezért nem vagyok itt mostanában. Viszont ma volt egy érzésem, hogy jönnöm kell. És lám jó megérzés volt. Mivel spórolnom kell , így ez sajna az arcápolásra is kihat. Viszont ezek a házi praktikák jól jönnek.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)