Ősz Sorozat 10. rész: Fűszeres-Sütötökös Cupcake recept


 Az utóbbi két évben már készítettem sütőtökös muffint, de egyik sem volt az igazi. Idén viszont úgy tűnik megtaláltam a tökéletes receptet. A fűszerek és a sütőtök kombinációjából valami hihetetlenül finom, mézeskalácsos ízvilág kerekedik, kicsit hasonlít a Starbucks-os Gingerbread Latte-ra, amit imádok. Megkoronázva a narancsos-fahéjas sajtkrémmel, pedig kívánni sem lehetne jobb Halloween vagy őszi édességet. :)

A receptért az alábbi linkre kattintsatok:





Hozzávalók:

  • Sütőtök (megpucolva és feldarabolva) 
  • Szegfűszeg
  • Friss gyömbér
  • Fahéj
  • Kevés víz
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál juharszirup vagy 3 evőkanál méz
  • 20dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy néhány csepp vanília aroma
  • 15 dkg Rama
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
A tetejére:
  • Egy kis doboz krémsajt (Philadelphia) 
  • 1 narancs
  • Porcukor ízlés szerint
  • Pici fahéj

A sütőtök mennyiségét nem írom le külön, mert a recept egy külföldi oldalról származik, ott két bögre tökpürét használtak. Én egy egykilós darabot pucoltam meg és vágtam össze. A tök alá kevés vizet öntünk, beleszórjuk a szegfűszeget, a megpucolt és három mogyorónyi darabra vágott friss gyömbért és kb. egy kiskanál fahájat. Lefedve puhára pároljuk. Akkor jó, ha villával könnyedén szét tudjuk nyomni. Ha elkészült, akkor egészen langyosa hűtjük, egy szem kivételével kiszedjük a szegfűszeget és leturmixoljuk. 

A tésztához habosra keverjük a tojásokat és a cukrokat, majd hozzáadjuk a margarint, amivel szintén kikeverjük. Ezután beledolgozzuk a lisztet és a sütőport, végül pedig a két bögrényi tökpürét. Ezután hozzáadjuk a juharszirupot vagy mézet, a citromhéjat és egy kiskanál fahéjat. Az egészet kikeverjük, majd papírral kibélelt muffinformába tesszük.


 A forma kb. háromnegyedéig tölthetjük. Ezután előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Vagyis addig, amíg egy fogpiszkálót belebökve, azon nem marad tészta, ha kihúzzuk. Ezután én még öt percig sütöttem, hogy egy picit megpiruljon.


A sütőből kivéve így festenek. Nem kell megijedni, ha néhány perc elteltével picit összeesik, ez a tök miatt van.

Amíg hűl, elkészítjük a krémet rá. A krémsajtot kikeverjük a porcukorral és belereszeljük a narancshéjat ízlés szerint. Tehetünk bele egy pici levet is, de arra ügyeljünk, hogy a krém kellően sűrű legyen, máskülönben lefolyik a muffinról.
Tegyük a krémet habzsákba, majd nyomjuk a muffin tetejére. Őrölt fahéjjal díszítve kínáljuk. :)

Remélem elnyeri a tetszéseteket a recept! :)

Ti készítettetek már sütőtökös muffint? :)

Megjegyzések

  1. hmm, szeretem a sütőtököt, de nem gondoltam még rá, hogy ilyen formában is hasznosítsam, de ha az íz a mézeskalácshoz hasonlít, az már rossz nem lehet :))

    VálaszTörlés
  2. Na jó, ezt muszáj lesz elkészítenem! Eddig én is idegenkedtem a sütőtök muffinban való felhasználásától, de annyira jól néz ki, hogy nem tudom kihagyni most már :)

    VálaszTörlés
  3. Hmmm, ez istenien néz ki :) Egyébként múlt héten én is kipróbáltam egy sütőtökös muffint, de én csak fahéjjal ízesítettem és nyersen reszeltem bele a sütőtököt, és nagyon finom lett! Már tudom, hogy a ma vásárolt sütőtökből mi lesz :P

    VálaszTörlés
  4. Hmm nagyon jól hangzik ez a recept!!

    VálaszTörlés
  5. hmm..nyammii..de jól néz ki, és biztosan annyira finom is! : )

    VálaszTörlés
  6. Tudnál teleportálni belőle reggelire párat?
    Egész éjjel olvastam és olyan jólesne.

    VálaszTörlés
  7. NEkem van egy bevált tésztareceptem (ami hasonlóan fűszeres), ezt tavaly sokszor sütöttem újra, idén is készülök (tegnap este megsütöttem hozzá a tököket, de sztem a muffint csak hnap dobom össze). az enyém leginkább abban tér el, h ahhoz megsütöm a tök alapot. leveskészítéskor is így járok el, szerintem jót tesz neki, kellően karamellizálódik picit, más így, mint főzve. ajánlom, h egyszer próbáld ki így is, persze akkor a tésztába tegyél több fűszert! ;)

    a narancsos krém ötletet viszont lopom tőled, nagyon szimpi és pont a napokban reklamált a pasi, h trükközzek már valamit a muffinokkal, ez remek megoldásnak tűnik számomra. :) köszi!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)