Biztosan mindenki evett már Brownie-t, azaz a tömény csokis angolszász sütit. Rengeteg változata létezik, én most egy nagyon egyszerű alapreceptet hoztam nektek, amit villámgyorsan el tudtok készíteni vasárnapi desszertnek vagy egy hosszú nap után, amikor egy kis (sok) bűnözésre vágytok. :)
Folytatásért kattintsatok a további bejegyzésekre! ;)
Hozzávalók:
1. felteszünk egy edényben vizet forrni. Ha forr a víz, erre kerül egy fém keverőedény vagy hőálló üvegtál. Fontos, hogy az alja ne érjen bele a vízbe.
2. Beletesszük a margarint az edénybe és felolvasztjuk. Nem kell kevergetni, de figyeljünk rá, hogy ha felolvadt, azonnal folytassuk a műveletet.
3. Vagyis tegyük bele a kockákra tördelt csokit. Én táblánként szoktam beletenni, miután az egyik felolvadt, beletördelem a következőt.
4. Ezt már érdemes kevergetni.
5. Teljesen csomómentesnek kell lennie. Ezután levesszük az edényt és kihűtjük a csokis masszát. Egészen langyosnak kell lennie.
6. Ha a csokink kihűlt, akkor egy keverőtálba beleütjük a három tojást és hozzáadjuk a cukrokat.
7. Felverjük. Akkor jó, ha a cukor szint teljesen elolvadt benne és az állaga habos, a színe világos vaníliasárga.
8. Ezután beletesszük az olvasztott csokit és azzal is kikeverjük.
9. Jöhet a liszt és a választott fűszerünk.
10. Ezzel is kikeverjük. Ha szeretnénk még valamit tenni bele, pl. asztalt gyümölcsöt, fehér csokit, stb, akkor azt most tegyük bele és egy lapáttal lazán forgassuk bele.
11. Ezután öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A sütési idő változó, nekem gázsütőben közepes lángon kb. 18 perc alatt készül el, légkeverésesben 15 perc. Akkor jó, ha a külső részén ropogós kéreg képződik, de a belső része még puha de nem folyós, tehát nem kell teljesen megsütni. Én az utolsó 5 percben résnyire ki szoktam nyitni a sütőajtót.
Langyosan felszeleteljük. Vaníliafagyival, vagy öntettel, tejszínhabbal, lekvárral vagy friss gyümölcsökkel is isteni. :)
Ti szoktatok Brownie-t sütni? Ha igen, melyik a kedvencetek? :)
Folytatásért kattintsatok a további bejegyzésekre! ;)
Hozzávalók:
- 20dkg étcsokoládé (minimum 60%-os kakaótartalommal
- 15dg margarin
- 20dkg cukor (én fele-fele arányban használok sima és barna kristálycukrot)
- 12dkg liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 3 tojás
- késhegynyi fahéj vagy őrölt chili por
1. felteszünk egy edényben vizet forrni. Ha forr a víz, erre kerül egy fém keverőedény vagy hőálló üvegtál. Fontos, hogy az alja ne érjen bele a vízbe.
2. Beletesszük a margarint az edénybe és felolvasztjuk. Nem kell kevergetni, de figyeljünk rá, hogy ha felolvadt, azonnal folytassuk a műveletet.
3. Vagyis tegyük bele a kockákra tördelt csokit. Én táblánként szoktam beletenni, miután az egyik felolvadt, beletördelem a következőt.
4. Ezt már érdemes kevergetni.
5. Teljesen csomómentesnek kell lennie. Ezután levesszük az edényt és kihűtjük a csokis masszát. Egészen langyosnak kell lennie.
6. Ha a csokink kihűlt, akkor egy keverőtálba beleütjük a három tojást és hozzáadjuk a cukrokat.
7. Felverjük. Akkor jó, ha a cukor szint teljesen elolvadt benne és az állaga habos, a színe világos vaníliasárga.
8. Ezután beletesszük az olvasztott csokit és azzal is kikeverjük.
9. Jöhet a liszt és a választott fűszerünk.
10. Ezzel is kikeverjük. Ha szeretnénk még valamit tenni bele, pl. asztalt gyümölcsöt, fehér csokit, stb, akkor azt most tegyük bele és egy lapáttal lazán forgassuk bele.
11. Ezután öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A sütési idő változó, nekem gázsütőben közepes lángon kb. 18 perc alatt készül el, légkeverésesben 15 perc. Akkor jó, ha a külső részén ropogós kéreg képződik, de a belső része még puha de nem folyós, tehát nem kell teljesen megsütni. Én az utolsó 5 percben résnyire ki szoktam nyitni a sütőajtót.
Langyosan felszeleteljük. Vaníliafagyival, vagy öntettel, tejszínhabbal, lekvárral vagy friss gyümölcsökkel is isteni. :)
Ti szoktatok Brownie-t sütni? Ha igen, melyik a kedvencetek? :)
O.O Tuti megcsinálom!!!
VálaszTörlésEgyszer sütöttem túrós csokist, de összeesett, majdnem agybajt kaptam.
Ez nagyon jól néz ki, és még meg is fogom tudni csinálni, köszi a receptet! :)
Még ma megcsinálom! :P
VálaszTörlésMónika
én egyszer neki álltam, de csúfos vereséget szenvedtem.. :D de ez jól néz ki !
VálaszTörlésKöszönöm!
VálaszTörlésKipróbálom!
Évi :-)
Én még szoktam beletenni durvára tört diót, vagy mogyorót is. A végén pedig tejszínhabbal vagy fagyival esszük :]
VálaszTörlésNYaminyaminyami! Én brownie-t még pont nem sütöttem. Ideje lenne már kipróbálnom :)
VálaszTörlésnyamii finom süti lehet!!!
VálaszTörlésMogyorót én is szoktam bele tenni, akkor Nutellával kenem meg. :P
VálaszTörlésIsmerem ezt a sütit, de nem emlékszem, hogy ettem-e már ilyet, mindenesetre elkészítem. Mostanában úgyis könnyen és gyorsan elkészíthető recepteket keresek :).
VálaszTörlésSzeressem süti, meg is kívántam hála neked! :D
VálaszTörlésSokat hallottam már róla, de még nem ettem.
VálaszTörlésimádom a beowniet már sütöttem is és szerintem dióval a legjobb :$ :D
VálaszTörléshúúú, de jól néz ki! pont akartam valami egyszerű sütit összedobni a hétvégére, lehet, hogy ez lesz az :)
VálaszTörlés