Könyv és zene ajánló

Ezúttal egy könyvet és három albumot szeretnék nektek ajánlani, amiket az utóbbi időben nagyon szerettem/szeretek. :)


 James Dashner- Az Útvesztő

"Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül.
EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK…
…megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is.
James Dashner trilógiájának első kötete egyszerre borzongató, izgalmas és elgondolkodtató. Az Útvesztőben megidézett világra akkor is kíváncsiak vagyunk, ha nem valljuk be. A tudatalatti és az emlékezet különböző szintjei mindannyiunk életét befolyásolják, és Dashner erre az ismerős érzésre építi Az Útvesztőt, és csalogat bennünket egy saját szabályai szerint működő másik világba, a Tisztásra, ahol a fantázia és a valóság egyszerre van jelen.
„Üdv a Tisztáson!”" - Moly.hu

Először 2009-ben olvastam ezt a könyvet, és már akkor is nagyon tetszett, egy nap alatt kiolvastam. Aztán, mivel sokat kellett várni a folytatásra, valahogy feledésbe merült. Aztán kb. egy hete belefutottam egy oldalon, ahol a filmadaptációt az idei év egyik nagy durranásának jósolják. Nem is volt kérdéses, hogy újra elolvasom és ezúttal a magyar fordítást választottam, ami azért hagy némi kívánnivalót maga után, de egyébként a történet szempontjából ez lényegtelen, mert így is fantasztikus.
Kezdjük a légkörrel. Hátborzongató. Tényleg csalogat az útvesztő, szinte várod, hogy mikor "viszi be oda" a cselekményt. Egyrészt nagyon frusztráló, hogy szinte semmit nem árul el az író, csak találgatni tudsz, hogyan kerültek oda a srácok, miért vannak ott, stb. A cselekmény lendületes, a könyv szinte olvastatja magát. Az írónak remek érzéke van ahhoz, hogy új zárjon le minden fejezetet, hogy ne tudd abbahagyni az olvasást. 
Kellőképpen izgalmas és elgondolkodtató, benne van a Dan Brown könyvek titokzatossága és agyafúrtsága és az Éhezők Viadala utópisztikus hangulata is. Az utolsó fél oldal halálos. Akkor WTF hogy csak na.
Szivi is elkezdte olvasni és ő is imádja, pedig ritkán fordul elő, hogy neki nagyon tetszik egy könyv.

A filmet 2014 őszén mutatják be Dylan O'Brian (Teen Wolf, Gyakornokok) főszereplésével.


A zenei ízlésemről tudni kell, hogy eléggé eklektikus. Képes vagyok Rachmanyinov-ot, Rolling Stones-t, N'Sync-et és Adam Lambert-et felpakolni egy playlistre. :D Szeretem a jazz, swing, sanzon zenéket, a komolyzenét, Elvist, a 70-es évek rock zenéjét, a 90-es 2000-es évek popzenéjét, az operát, a indie-t, a glam rockot, az ír népzenét, a lounge-ot, a magyar underground hip hopot, a country zenét és a dubstepet.


 Arctic Monkeys-AM




Nagyon szeretem ezt a hangzásvilágot és az énekesük hangját is.


Mindy Gledhill - Pocketful of Poetry



Mindy hangjától és számaitól egyszerűen csak jó kedvem lesz. Imádom. Főleg utazás közben szeretem hallgatni, vagy ha valamilyen kreatív dolgot csinálok.

Yuna-Yuna


Yuna zenéjét kb. 2008 óta imádom és a hangjába egyszerűen szerelmes vagyok. Az a megnyugtató de egyben  néha felkavaró, gondolatébresztő zene. Szeretem relaxáláshoz hallgatni, vagy csak úgy háttérzenének ha otthon vagyok.


Ismeritek ezt a könyvet és a zenéket? 
Ti mit olvastatok legutóbb? Milyen zenét kedveltek mostanában? :) 

Megjegyzések

  1. Yuna nálam is nagy kedvenc, bár én még csak nemrég akadtam rá :) Varázslatos, éteri hangja van, bármikor tudnám őt hallgatni :)

    VálaszTörlés
  2. El kell olvasnom a könyvet!!! :)

    VálaszTörlés
  3. A könyv szuper, talán ez volt a leghamarabb kiolvasott könyvem (Geronimo Stiltonok után :D) Nagyon várom a filmet. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)