2015. augusztus 18., kedd

Recept-Sarok: Quiche Másképp - Avagy egy egészséges sütemény


Imádom a quiche-t. Legalább havonta egyszer csinálok valamilyet, de néha gyakrabban is. Az utóbbi hónapokban ezt az alaptésztareceptet használtam és pár hete kigondoltam, hogy készítek vele egy édes változatot is, amolyan tart-quiche-pite szerelemgyereket. 
Azóta ez a süti nagy-nagy kedvenc lett nálunk, elkészült sárga és őszibarackos, almás és szilvás verzióban is. Nagyon egyszerű elkészíteni, rengeteg módon variálható és még a legszigorúbb étrendbe és diétába is beilleszthető, ha ránk tör az édesség vagy sütemény utáni vágy. :) 
Ha felkeltette az érdeklődéseteket ez a recept, nézzétek meg a teljes bejegyzést. :) 


Én egy kerámia pite-quiche sütőtálat használtam, ebben fél adag tésztával készítem a sütit vagy quiche-t de egy sima, közepes tepsibe belefér a teljes adag is. 

Hozzávalók a tésztához: 
  • 10dkg rozsliszt 
  • 10dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10dkg rizsliszt
  • 8 evőkanál víz
  • 10dkg vaj (én laktózmenteset használtam) 
  • csipet só
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Ha felezzük a tésztát 1-2 napig eltartható a hűtőben is. 

A töltelékhez (fél adag tésztához) 
  • gyümölcs ízlés szerint
  • fahéj
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tejszín (én laktózmenteset használtam) 
  • cukor vagy édesítő ízlés szerint (én nyírfacukrot használtam) 
  • vaníliakivonat 
  •  5dkg darált dió, mandula vagy mogyoró


Összeállítás:

A tálat, amiben sütjük a süteményt, kivajazzuk. Ezután belenyomkodjuk a tésztát, úgy hogy pereme legyen és megszurkáljuk villával. Előmelegített sütőben 10 percet sütjük. 

Ezután megszórjuk a darált mandulával, vagy dióval, majd beterítjük a gyümölcsszeletekkel, amiket fahéjjal is meghintünk. 

Ezután a tojást kikeverjük a tejszínnel és a cukorral, egy kevés vaníliakivonattal ízesítjük, majd ráöntjük a tésztára. 
Mehet vissza a sütőbe, amíg a "krém" meg nem szilárdul és gyönyörűen megpirul a teteje. :) 


Az eredmény egy omlós tésztájú, ropogós csoda lesz, finom fahéjas gyümölccsel és puha-vaníliás krémmel. Isteni finom desszertnek is, de én egy tartalmasabb leves mellé második fogásnak is szívesen választom. :) 

Az alaptésztát sós receptekhez is használhatjuk és variálhatjuk a liszteket is benne. Én készítettem már fele-fele arányban rizs és rozs liszttel is. 

Mit szóltok ehhez a recepthez? Szeretitek az ilyen sütiket? :) Készítettetek már valamilyen quiche-t? :) 

7 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik és micsoda guszti, a hosszú hétvégén ki is fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  2. Édesapám élettársa fertőzött meg ennek az ételnek sós formájával. Sós verzióban ettem még csak ilyet. De mindenképpen ki szeretném ezután próbálni, milyen ez a változat. Lementettem a receptet, ha elkészítem, akkor majd megírom. :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi hogy megosztottad!Engem érdekelne a sós veriója is feltennéd azt is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Recept-Sarok címke alatt megtalálod annak is a receptjét. :)

      Törlés
  4. Nagyon guszta, biztos, hogy én is ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...