Imádom a quiche-t. Legalább havonta egyszer csinálok valamilyet, de néha gyakrabban is. Az utóbbi hónapokban ezt az alaptésztareceptet használtam és pár hete kigondoltam, hogy készítek vele egy édes változatot is, amolyan tart-quiche-pite szerelemgyereket.
Azóta ez a süti nagy-nagy kedvenc lett nálunk, elkészült sárga és őszibarackos, almás és szilvás verzióban is. Nagyon egyszerű elkészíteni, rengeteg módon variálható és még a legszigorúbb étrendbe és diétába is beilleszthető, ha ránk tör az édesség vagy sütemény utáni vágy. :)
Ha felkeltette az érdeklődéseteket ez a recept, nézzétek meg a teljes bejegyzést. :)
Én egy kerámia pite-quiche sütőtálat használtam, ebben fél adag tésztával készítem a sütit vagy quiche-t de egy sima, közepes tepsibe belefér a teljes adag is.
Hozzávalók a tésztához:
- 10dkg rozsliszt
- 10dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10dkg rizsliszt
- 8 evőkanál víz
- 10dkg vaj (én laktózmenteset használtam)
- csipet só
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Ha felezzük a tésztát 1-2 napig eltartható a hűtőben is.
A töltelékhez (fél adag tésztához)
- gyümölcs ízlés szerint
- fahéj
- 2 tojás
- 1,5 dl tejszín (én laktózmenteset használtam)
- cukor vagy édesítő ízlés szerint (én nyírfacukrot használtam)
- vaníliakivonat
- 5dkg darált dió, mandula vagy mogyoró
Összeállítás:
A tálat, amiben sütjük a süteményt, kivajazzuk. Ezután belenyomkodjuk a tésztát, úgy hogy pereme legyen és megszurkáljuk villával. Előmelegített sütőben 10 percet sütjük.
Ezután megszórjuk a darált mandulával, vagy dióval, majd beterítjük a gyümölcsszeletekkel, amiket fahéjjal is meghintünk.
Ezután a tojást kikeverjük a tejszínnel és a cukorral, egy kevés vaníliakivonattal ízesítjük, majd ráöntjük a tésztára.
Mehet vissza a sütőbe, amíg a "krém" meg nem szilárdul és gyönyörűen megpirul a teteje. :)
Az eredmény egy omlós tésztájú, ropogós csoda lesz, finom fahéjas gyümölccsel és puha-vaníliás krémmel. Isteni finom desszertnek is, de én egy tartalmasabb leves mellé második fogásnak is szívesen választom. :)
Az alaptésztát sós receptekhez is használhatjuk és variálhatjuk a liszteket is benne. Én készítettem már fele-fele arányban rizs és rozs liszttel is.
Mit szóltok ehhez a recepthez? Szeretitek az ilyen sütiket? :) Készítettetek már valamilyen quiche-t? :)
Nagyon jól hangzik és micsoda guszti, a hosszú hétvégén ki is fogom próbálni! :)
VálaszTörlésRemélem ízleni fog! :)
TörlésÉdesapám élettársa fertőzött meg ennek az ételnek sós formájával. Sós verzióban ettem még csak ilyet. De mindenképpen ki szeretném ezután próbálni, milyen ez a változat. Lementettem a receptet, ha elkészítem, akkor majd megírom. :)
VálaszTörlésKíváncsi vagyok a véleményedre! :)
TörlésKöszi hogy megosztottad!Engem érdekelne a sós veriója is feltennéd azt is?
VálaszTörlésA Recept-Sarok címke alatt megtalálod annak is a receptjét. :)
TörlésNagyon guszta, biztos, hogy én is ki fogom próbálni :)
VálaszTörlés