Fit Tips #2 - Ha kevés az időd...


 A sorozat második részében arra szeretnék néhány tippet adni, hogy hogyan oldhatjátok meg az egészséges táplálkozást és mozgást azokban az időszakokban, ha akár munka, suli vagy magánéleti okokból kifolyólag kevesebb szabadidőtok van.  
Ilyenkor az ember fáradtabb, nincs energiája a főzésre, az edzésre. Viszont sok életmódváltás pont emiatt szokott zátonyra futni, hiszen nagyon nehéz az elejéről kezdeni, ha egyszer félre siklott a dolog. 
Én a saját káromon tanultam meg, hogy sokszor egyszerűen muszáj egy kicsit megerőltetnünk magunkat és akár csak lassítva a tempón is, de folytatni a már elkezdett munkát. Néhány olyan tippet szeretnék megosztani veletek, amik nekem beváltak a zsúfoltabb időszakokban. 


Gondolkodj előre! 

Ha tudod, hogy zsúfoltak a reggeleid, nehezen ébredsz, nincs időd reggelit készíteni, akkor készítsd el már előző este a reggeli turmixodat vagy zabkásádat. A hűtőben tárolva, másnap csak be kell tenned a táskádba és már indulhatsz is. 

Ha nem tudod megoldani ezek szállítását, akkor sos-esetekre szerezz be pár egészséges, rostokban és fehérjében gazdag energiaszeletet. Itt most nem a csupa cukor Cerbona müzliszeletre és csokiba mártott társaira gondolok, hiszen ezeket a legnagyobb jóindulattal sem lehet laktatónak vagy egészségesnek nevezni, viszont vannak olyan termékek, táplálóak és beilleszthetőek a fitt étrendekbe is. Például ez. 

Egy kimerítő suli vagy munkahelyi napon az ember könnyebben elcsábul az egészségtelen nassolnivalókra, ezért érdemes előre gondolkodni és beszerezni pár egészséges ropogtatnivalót. Ilyen például a natúr kesudió, a kölesgolyó, de kekszekből is vásárolhatunk cukormentes vagy akár gluténmentes változatot is.


Edzés időtakarékosan! 

Még a leghúzósabb, legzsúfoltabb időszakokban is találj legalább heti 2-3 alkalommal 20 percet arra, hogy eddz! Lehet, hogy korábban minden nap edzettél, vagy hetente többször 1 órát és visszalépésnek érzed a csak 20 percet, de hidd el, a semminél több. Sokkal rosszabb, ha hagyod teljesen leépülni a kondíciódat.
Másrészről, pedig ha csak most vágsz bele az életmódváltásba, akkor a heti 2-3 20 percet edzés teljesen elég. Így nem találhatsz kifogást arra, hogy azért nem vágsz bele, mert nincs időd. De igenis van! Tiltakoznál? Pillants az órádra, hogy hány perce böngészed csak ma az internetet, a blogokat a facebook-ot. Meg szoktál nézni egy 1 órás sorozatrészt minden nap? Akkor heti 1-2 alkalommal ebből az egy órából igazán elcsalhatsz 20 percet mozgásra. Na ugye, hogy nem is olyan nehéz időt találni!

Mikor eddz? 

Amikor van időd. Ez lehet reggel, ha fel tudsz kelni fél órával korábban. Lehet délután vagy akár este 8-kor is. Arra figyelj csak, hogy az edzés előtt fél órával már semmi nehezet ne egyél. Reggeli egy kávé vagy egy banán belefér, de a fő étkezést és a fehérjebevitelt időzítsd az edzés utánra.

Mi van a "hat után nem eszünk" szabállyal?

Ez egy tévhit azoktól, akik kizárólag diétákkal és táplálkozással próbálnak meg fogyni. Nyilván nem olyan extrém esetekre gondolok, hogy este tízkor állj neki edzeni és vacsorázni, de ha 8-kor vagy 9-kor vacsorázol valami egészséges ételt (nem pizzát vagy lángost) akkor az teljesen jó. Egy fehérjeturmix, egy omlett salátával, vagy egy kis csirkemell zöldséggel tökéletes edzés utáni vacsora.


Gyakorlatsorok

Hoztam Nektek néhány olyan gyakorlatsort, amiket én nagyon szeretek és tökéletesek azokra a napokra, amikor csak 15-20 percetek van edzésre.


Fogyáshoz/Zsírégetéshez/Cardio: 




Ez a HIIT (Magas intenzitású szakaszos edzés) gyakorlatsor elsősorban fogyáshoz van kalibrálva, hiszen remek zsírégető. Bemelegítés is van benne és kezdőknek való, könnyített változatban is bemutatják a gyakorlatokat.

Felsőtest: 



 Ez a bemelegítő cardio gyakorlatsor csak 5 perces. Más edzések előtt is elvéegzheted.



Ez a gyakorlatsor a hasizmokat és a csípő-derék részt veszi kezelésbe és csak 8 perces.



Ez az öt perces gyakorlatsor a karodat, a válladat és a hátadat is formázza.

 Fenék/Lábak: 



Ez a gyakorlatsor egy cardio fenék és comb edzés. Fontos, hogy mielőtt elkezdenél, melegíts be, illetve minden edzés után végezz nyújtó gyakorlatokat is! Így is, minden változatnál, bőven beleférsz majd a húsz percbe.

Ha elvégzed ezeket a gyakorlatokat, akkor az edzésed a hetedből összesen 1 órát vesz majd el. :) Ugye, hogy megoldható?

Remélem hasznos és érdekesnek találtátok ezt a részt is.

Nektek van olyan tippetek azoknak akik szűkös időbeosztással szeretnének életmódváltásba kezdeni? :)

Megjegyzések

  1. Szia. Bocs az eltűnésért, de szabadságon voltam és a hobbim körül forgott minden.
    Az előre elkészített ételekkel ténleg sokat időt lehet spórolni. Akár saláta keveteket is lehet így. Ha tudom, hogy húzós a hét, egy nagy tálba előre össze apítom a saláta alapomat. Jégsaláta, rukkola ( virágládában termesztettem) kelkáposzta, lila póló saláta...stb. Ha másnap vinni akarom, este kuvedzek dobozba egy adagot, vágok rá paradicsomot, főt tojást és reggel már csak sonkát teszek rá vagy olajos halat. Ben a munkahelyemen van kisszekrényem az étkezőben. Oda diabetikus kekszet és energia szeletett tettem tartaléknak. Meg van ott zöld tea és édesítő is.
    Fitness Blender videókat kb mást hónapja fedeztem fel és imádom. Főleg a felső testre valókat csinálnom belőle.
    Turmix gépet szeretnék venni. Talán most össze jön, mert rengeteget túlóráztam.

    VálaszTörlés
  2. Jajj engem annyira idegesít Cassey. Rengeteget dumál és magas hangos visít. Jilliam Michaelsre szoktam tornázni napi 30 percet :D. Én alapjáraton véve mindent megeszem. Igyekszem kerülni a gyors kajákat,meg cukros dolgokat, viszont ebédre ha úgy van megeszem a csirkepörit is :D.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)