Tippek a magabiztosabb megjelenésért.


Mi a magabiztosság? Velünk született tulajdonság, vagy tanult viselkedési forma? Esetleg egy képesség, amit el tudunk sajátítani? Nehéz válaszolni a kérdésre. 
Ebben a bejegyzésben néhány olyan tippet szeretnék adni Nektek, amik nekem sokat segítettek az évek alatt. A magabiztosság nem egyenlő a nagyszájúsággal és harsánysággal. Nem kell hozzá tizenkét centis magassarkú és vezető beosztás sem, viszont az élet minden területén szükség van rá, legyen szó akár a napi ügyek intézéséről, vizsgáról, állásinterjúról, vagy akár egy randiról. 
Ezekkel az apró, egyszerű tippekkel szerintem bárki kicsit otthonosabban érezheti magát a bőrében, még az elsőre kínos vagy ismeretlen szituációkban is és segítenek abban, hogy jó benyomást tegyünk a környezetünkre, mindenféle szerep eljátszása nélkül. 



1. A helyes testtartás és testbeszéd 

Először is, húzd ki magad. Vegyél egy nagy levegőt, emeld magasra a fejed. Ha ideges típus vagy, akkor legtöbbször lehet valamilyen pótcselekvésed is, legyen az a haj piszkálása vagy épp a körömrágás. Ezekről próbálj meg leszokni, ha nyilvános helyen vagy. Ha egy állásinterjún ülsz, nem kelt túl jó benyomást, ha idegesnek tűnsz, hiszen azt gondolhatják, hogy nem tudod helyesen kezelni a stresszes helyzeteket. 
Tedd a kezed az öledbe. 
Ha kellemetlenül érzed magad idegenek társaságában, lehet, hogy hajlamos vagy arra, hogy keresztbe tedd a kezeidet magad előtt. Ez a tested és az egyed egy természetes védekező mechanizmusa, ami arról árulkodik, hogy az adott személyek társaságában nem érzed magad kényelmesen. Ezzel nincs semmi baj, én magam is leszokóban vagyok erről a szokásról. Idővel elhagyható egy kis odafigyeléssel. 
Beszélgetés közben mindig nézz a beszélgetőpartnered szemébe. Ha több személlyel beszélgetsz, válaszd ki azt, akinek számodra a legharmonikusabb az arca, más szóval akire "jó ránézni". Néha a többiekre is pillants rá, hogy ne érezzék azt, hogy őket ignorálod, de sokkal könnyebben tudsz beszélni, ha olyan emberre nézel közben aki szimpatikus. 
Beszélj lassabban, próbáld meg elkerülni a túl sok "őőő-t". Ha ez problémát jelent, akkor érdemes gyakorolni egy baráttal, vagy családtaggal, különösen ha komoly vizsga vagy állásinterjú előtt állsz. 
Ha kezet fogsz valakivel, akkor mindig néz az illető szemébe. A kézfogásod legyen határozott, és figyelj a másik személy kézfogására is, hiszen sokat elárul róla, ahogy rólad is. Ha a szorítása erős és uralja a kézfogás ütemét, akkor valószínűleg határozott, erős személyiség. Ha gyenge és bizonytalan, akkor minden bizonnyal bátortalan és lehet, hogy zavarban van. Az idegesség jele lehet még a remegő és izzadó kéz is. 
Fontos tudni, hogy kézfogásnál mindig a nő nyújt kezet a férfinak, illetve a magasabb beosztású az alacsonyabbnak, tanár a diáknak. Ha azonos neműek fognak kezet és nem áll fenn például tanár-diák szerepkör, akkor mindig az idősebb nyújt kezet a fiatalabbnak. 


2. Ápolt külső

Nem kell, hogy legyezőszerű műszempillát viselj, vagy épp fenékig érő póthajat, de az ápolt külső és az az állapot amikor "jól érzed magad a bőrödben" mindig magabiztosságot ad. Van aki csak full sminkben érzi jól magát, más pedig épp a smink miatt szokott feszengeni. 
Ugyanakkor viselheted a legszebb rúzst, vagy lehet tökéletes szemöldököd is, ha megjelenésed más részletei nem a legelőnyösebbek. Gondold át, hogy mi az ami bizonytalanná tesz a külsőddel kapcsolatban? A hajad? A körmeid vagy épp az, hogy száraz a kezed? Mielőtt megpróbálnád másvalamivel kompenzálni ezeket a dolgokat, próbálj meg rájuk megoldást találni. Ha fontos állásinterjúra készülsz és nem vagy elégedett a hajaddal, akkor ugorj be egy fodrászszalonba és kérj egy mosás-beszárítást, vagy épp vágass le belőle 1-2 centit. Ha aprók körmeid válassz egy szép natúr lakkot. Ez feldobja őket, de mégsem irányítja rájuk a figyelmet. Ha száraz a kezed, akkor tarts magadnál kézkrémet. 



Viszont ha van valami a külsődben, amit kifejezetten szeretsz, akkor hangsúlyozd ki. Itt most nem arra gondolok, hogy köldökig kivágott pólóban, vagy miniszoknyában menj vizsgázni, de például egy gyönyörű, hosszú hajzuhatag vagy egy alakodat kiemelő öltözék tényleg magabiztosságot adhat. 


3. Apró részletek, amik emlékezetessé tesznek 



Szerintem minden nőnek kell egy szignatúra illat, nem hiába mondta Coco Chanel, hogy annak a nőnek, aki nem visel parfümöt, nincs jövője. A parfüm majdnem olyan, mint a kézírás, hiszen sok mindent elárul rólunk és egyfajta érzetet ad rólunk. Épp ezért kell mindenkinek egy olyan illat, amitől magabiztosnak érzi magát. Ha több parfümöt használsz, akkor gondold át, hogy melyik az amire a legtöbb bókot kaptad, vagy melyik az amit te a legjobban szeretsz. 
Ha nincs még ilyen illatod, akkor a választásnál érdemes a következő szempontokat figyelembe venni: milyen illatcsaládok tetszenek legjobban? Virágos? Édes? Légies? 
Ne ess túlzásba a parfümökkel és azt is érdemes tudni, hogy melyik illatot mikor illik viselni. Vizsgára például ne ülj be Pink Sugar felsőben és állásinterjúra sem illik egy fojtogatóan édes vagy fűszeres illatkreációban belibbenni. Épp ezért érdemes beruházni egy olyan illatra, amiről tudhatod, hogy minden évszakban, napszakban és alkalomra ideális. 



Ahogy idősebb leszek, egyre egyszerűbb a sminkelési rutinom, és egyre jobban értékelem az apró finom kis részleteket itt is. Például egy kellemes árnyalatú pirosító, egy olyan szempillaspirál ami brutál szempillákat varázsol, vagy csodaszép highlighter, ami gyönyörű fényt ad az arcodnak. 
Én azt vallom, hogy lehet úgy is emlékezetes valaki, hogy közben nem tűnik erőltetettnek. Ha például szép szemöldököd van, akkor hangsúlyozd ki azt. Ha merész rúzst viselsz, akkor minden másból fogj vissza egy kicsit. Az egész az egyensúlyról szól, hogy jól érezd magad a bőrödben úgy hogy közben még mindig saját magad vagy. Az Instagramon talán te is megcsodálod a tökéletes sminkeket, de a való életben egy ilyen lányt látva az emberben akaratlanul is felmerül a kérdés, hogy vajon mennyi önbizalma lehet, hogy érezheti magát a bőrében, ha így éli a hétköznapjait? 



Menj biztosra! Amikor egy olyan szituációra készülsz, ami egyébként is bizonytalansággal tölt el, talán egy kicsit tartasz is tőle és mindenképpen izgulsz, akkor ez nem az a helyzet, amikor ki kellene próbálnod a halo-szemfestést, a tesódtól kapott új szemhéjtust, vagy egy olyan ajakszínt, amit eddig még sosem viseltél. 
Használd azokat a termékeket, amikben bomba biztos vagy. A kedvenc rúzsodat vagy épp az alapozót, ami sosem hagy cserben. Amikor fontos megbeszélésre készülök, általában ugyanazokat a sminktermékeket használom és van a tarsolyomban pár olyan ruhadarab is, amikben jól érzem magamat. Ha kényelmesen érzed magad a bőrödben, az már fél siker. 



Ugyanitt meg kell jegyeznem, hogy csak azért, mert valamire azt mondják, hogy szexi, vagy épp az alkalomhoz illő, az még nem azt jelenti, hogy Neked is jól áll, vagy hogy te jól érzed magad benne. Ha a barátnőd égig érő tűsarkúban megy randizni, te viszont még járni sem tudsz benne, akkor ne erőltesd. Vannak olyan szituációk, amikre van egy bizonyos öltözködési protokoll, de próbáld meg a számodra legelőnyösebb és a stílusodnak, komfortérzetednek leginkább passzoló darabokat kiváltoztatni. Ha a régóta várt buliban mindenki miniruhában lesz, de te inkább farmeres csajszi vagy, akkor vegyél fel farmert. Sokkal vonzóbb lesz benne, mintha láthatóan feszengenél egy oylan darabban, amiben nem érzed jól magad. 


4. Viselj valamit ami magabiztossá tesz!



Lehet az egy különleges táska, egy ékszer, amihez emlékeket kötsz, vagy a kedvenc blézered. Lehet végülis bármi, amit viselve csinosnak érzed magad. Akár egy darabbal is azonnal karaktert adhatsz a szettjeidnek, legyen az olyan apróság is, mint egy szép sál, egy különleges ékszer vagy egy nagyon csinos táska vagy cipő. Gondolhatsz rá akár kabalaként is és így már a tudat is megnyugtató lesz, hogy nálad vagy rajtad van. 


5. Légy önmagad!

Amit most leírtam az nagyon soknak tűnhet, de hidd el, idővel és egy kis gyakorlással te is meg tudod találni magadban a magabiztosságot. Senki sem úgy születik, hogy minden szituációban tökéletesen tud viselkedni vagy azonnal lehengerlő bárhol ahová csak belép. A felsoroltak csak apró tippek és trükkök, vagy útjelző lámpák az úton, amíg megleled magadban a magabiztosság azon fokát, amikor mindig előkaphatod a hátsó zsebedből, ha szükséged van rá. 😉

Remélem, hogy hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést és találtatok benne olyan tippeket, amik Nektek is segítenek. Ha van esetleg hasonló kis trükkötök amitől ti magabiztosnak érzitek magatokat, akkor ne habozzatok megosztani egymással és persze én is szívesen olvasom a ti tippjeiteket! 

Megjegyzések

  1. ez nagyon jó cikk volt. én is megfigyeltem magamon, hogy sokkal magabiztosabb vagyok, ha kinézek valahogy. persze, nekem is vannak napok, mikor egy alapozó-szemöldök-tus kombónál többre nem vagyok képes, és a hajamat is összefogom a fejem tetején egy bogyóba, és süt rólam a fáradt, életunt mindenség, olyankor magam is érzem, hogy nem vagyok magabiztos, szerencsétlennek érzem magam, ha az utcán megyek, tuti mindenki megbámul, hogy ki ez a béna alak... ilyesmi. :D De ha reggel van kapacitásom már csak egy hajmosásra, vagy ritka reggeleken egy szebb füstös sminkre, már érzem, hogy magabiztosabb vagyok. :) bár még így is valahol a béka segge alatt vagyok, mert volt, hogy ültem a vonaton, és totál elégedett voltam magammal, aztán elsétált mellettem egy olyan lány/nő, hogy teljesen összeszégyelltem magam hozzá képest. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszett. :)
      Én azt gondolom, hogy egy másik nő szépsége nem vesz el a sajátunkból és kár összehasonlítani magunkat mással. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)