A churros az egyik kedvenc édességem és az egész családunk nagyon szereti, így az őszi-téli hónapokban gyakran elkészítem. Másfél évvel ezelőtt már megosztottam veletek a klasszikus churros receptjét, amit itt találtok.
Ennek egy ősziesebb változatát készítettem most el, sütőtökkel a tésztájában sütőtök fűszeres cukorba forgatva, krémsajtos mártogatóssal. Jól hangzik, ugye? Ha kíváncsiak vagytok rá, hogyan készül, akkor olvassátok el a teljes bejegyzést.
Hozzávalók a churroshoz:
- 1 bögre víz
- 3 evőkanál vaj vagy margarin én laktózmentesen használtam)
- 1 csomag vaníliáscukor
- 1 evőkanál olaj (én kókuszolajat használtam)
- 1 bögre liszt
- 3/4 bögre sütőtökpüré (párolt sütőtök finomra pürésítve)
- csipet só
- 2-3 tojás (ha nagyok a tojások, akkor elég belőlük 2)
- kristálycukor
- fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbérpor
Hozzávalók a krémsajtos mártogatóshoz:
- 250 gramm mascarpone
- 2 csomag vaníliáscukor
- tej (én rizstejet használtam)
Elkészítés:
- Kezdjük a krémsajtos mártogatóssal, ami nagyon egyszerű. A krémsajtot egy keverőtálba tesszük, beleszórjuk a vaníliás cukrot és hozzáadunk annyi tejet, amennyire folyós állagú mártogatóst szeretnénk. Én jobb szeretem ha krémesebb a mártogatós, így 4-5 evőkanál tejet tettem hozz. Robotgéppel összedolgozzuk és hűtőbe tesszük.
- A churroshoz egy vastag falú edénybe beletesszük a vizet, a margarint, az olajat és a vaníliás cukrot, majd alacsony lángon forrásig melegítjük. Ekkor hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd folyamatos keveréssel összedolgozzuk a tésztát. Akkor jó, ha az egész egy gombócba összeállt. Levesszük a tűzről, majd egy keverőtálba tesszük és pár percig keverjük. Ezután hozzáadjuk a sütőtök pürét és összedolgozzuk a tésztát. Végül jöhetnek a tojások egyesével. Minden tojás után keverjük át a tésztát addig, amíg homogén állagot kapunk.
- Egy vastag falú serpenyőben vagy lábasban olajat melegítünk. Érdemes többet tenni bele, hogy könnyebben meg lehessen fordítani a churrosokat.
- Most jön az én trükköm. Nem sima habzsákot használok, hanem lezárható műanyagzacskót, aminek az egyik csücskét kivágom és csillag alakú díszítőcsövet teszek bele. Az egészet egy nagy pohárba teszem, a zacskó szélet visszahajtom, majd belekanalazom a tésztát. Összesen kettő ilyet készítek, mert sokkal egyszerűbb adagolni a tésztát, ha kevesebb van a zacskóban.
- Ha az olaj megfelelő hőmérsékletű, kis kukacokat nyomok bele a tésztából. Ez úgy történik, hogy lassan, óvatosan, egyenletes erővel nyomom a tésztát, majd ha körülbelül 5-6cm hosszú, akkor egy késsel elvágom az alját és hagyom az olajba pottyanni. Egyszerre körülbelül 8-10 darabot süssünk. Általában az első adagnak 2-2 perc kell minden oldalon, a következőknek 1-1 perc. Lapáttal papírtörlővel bélelt tálba szedjük őket és még melegen a cukorba forgatjuk.
- A sütőtök fűszeres keverékhez a fűszereket ízlés szerint összekeverjük a cukorral.
- Melegen tálaljuk a churrost a mártogatóssal.
Remélem kedvet kaptok az elkészítéséhez. 😊
Szeretitek a churrost? Melyik a kedvenc őszi-téli édességetek?
Nagyon jól néznek ki, lehet így este 9-kor nem is volt olyan jó ötlet idekattintani. ;) Elmentem a receptet, ha lesz egy kis időm, megpróbálom diétásítani. :D
VálaszTörlés