Recept Sarok: Narancsos-Fahéjas Krémes


Január hónapban nem került ki recept a blogra, mivel decemberben kettőt is megosztottam veletek és januárban nem is nagyon sütöttem. Viszont most Valentin-napra egy nagyon egyszerű és nagyon finom süteményt készítettem el, aminek a receptjét most megosztom veletek. Ez az a süti, amit kezdő konyhatündéreknek is bátran ajánlok, mert egyszerűen nem lehet elrontani. A Krémes rajongóknak szinte kötelező, de én még nem találkoztam olyan személlyel, aki ne falta volna be szívesen ezt a ropogós fahéjas leveles tésztás, lágy narancs aromás habos krémmel töltött csodát. Ha kíváncsiak vagytok a receptre, nézzétek meg a teljes bejegyzést. 



Én szeretek mindent házilag elkészíteni. Nem szoktam előre sütött tortalapot, krémes alapporokat venni, de még a majonézt is magam csinálom. Viszont leveles tésztából mindig veszek egy csomaggal, mert annyi mindenre lehet használni és gyorsan ki lehet olvasztani. Házilag is el lehet készíteni, de az meglehetősen időigényes és amikor az ember lányának csak egy órája van összedobni valamit, akkor nem igazán kerülhet szóba a házi készítésű leveles tészta. 

Ennek a süteménynek a tésztája is leveles tészta. Én az Intersparban szoktam venni, dupla csomagolásban, amiben két kinyújtott lap van szépen feltekerve. Ez a termék még lakto-vegetáriánus is és nem tartalmaz ízfokozókat és tartósítószert. A hozzávalók között linkelem.
Az is nagy segítség, hogy ki van nyújtva, így csak három lapra kell vágni, bár ebből a szempontból praktikusabbak a karton dobozos, lapokra vágott leveles tészták, hiszen azokat csak rá kell helyezni a sütőpapírral. Ennyit a háttérinfókról, most pedig jöjjön a lényeg, vagyis maga a recept.


Hozzávalók: 
  • 1 csomag leves tészta (négyzet alakúra darabolt, vagy tepsi-méretűre nyújtott.) 
  • Kakaópor
  • Fahéj
  • 250ml mascarpone
  • 250ml habtejszín lehűtve
  • 1 csomag zselatin fix (ha keményebb krémet szeretnénk) 
  • Porcukor
  • 1 narancs
Elkészítés: 
  • A leves tésztát kiolvasztjuk. Ha darabolt-nyújtottat vettünk, akkor három lapot előkészítünk, ha tepsi méretűre nyújtottat, akkor három egyenlő részre vágjuk. Egy gáztepsibe sütűpapírt teszünk, ezt vékonyan meghintjük fahéjjal és kakaóporral, majd a szórásra helyezzük a három lapot, egymást kb. 1 cm távolságra. A lapokat ismét meghintjük kakaóporral és fahéjjal, majd sütőpapírt helyezünk rájuk. Erre egy kisebb tepsit helyezünk, akkorát, hogy lefedje a lapokat. Erre azért van szükség, hogy sütés közben a lapok ne puffadjanak fel túlságosan. 
  • A tésztát előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Néha ránézünk, ha a színe szép arany színű akkor elkészült. Levesszük róla, a második tepsit, majd hagyjuk kihűlni. 
  • Amíg a tészta hűl, elkészítjük a krémet. A habtejszínt felverjük habnak. Akkor jó az állaga, ha felfordítva a tálat, a hab meg sem moccan. A mascarponét kikeverjük ízlés szerinti cukorral, a megmosott narancs héjjával és két evőkanálnyi frissen facsart narancslével. Ha tömörebb krémet szeretnénk akkor ezen a ponton tegyük bele a zselatin fixet. (Pl. ha a süteményt vendégségbe visszük, akkor az "utaztatás miatt" érdemes beletenni.) Ha habos, lágyabb krémet szeretnénk, akkor három részletben forgassuk bele a felvert tejszínhabot a mascarponés krémbe. 
  • Ezúton töltsük meg a lapokat a krémmel, majd a süteményt tegyük legalább 2-3 órára hűtőbe. Frissen a krém kinyomódna belőle szeleteléskor, ezért kell egy kicsit pihentetni. Tálalás előtt szűrjük meg porcukorral.


Én vékony, tortaszelethez hasonló szeletekre szoktam vágni, de lehet kockázni is, ehhez viszont egy jó éles kés szükségeltetik. 


Az eredmény egy ropogós tésztájú, fahéjas sütemény, amiben meg-megcsillan a kakaópor kesernyéssége. A krém pedig gazdag, lágyan narancsos. Laktató sütemény, de nem túlzósan émelyítő. 


Remélem kedvet kaptok az elkészítéséhez. 😊

Ti szeretitek a Krémest? Melyik a kedvencetek? A klasszikus Francia krémes vagy esetleg valamelyik újabb, modernebb változata?

Megjegyzések

  1. Fú de jól néz ki, imádom a krémest, csak több okból sem ehetném. Nagyon gusztán néz ki, szívesen kipróbálnám *-*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jól lehet variálni a receptet. Pl. Az Auchanban lehet kapni gluténmentes leveles tésztát. A mascarpone helyett lehet bele tenni Aldis laktózmentes krémtúrót és laktózmentes vagy kókusz tejszínre kicserélni a simát. Cukor helyett pedig lehet használni kókusz cukrot vagy agave szirupot, mézet. :) Remélem tudtam segíteni, hogy te is el tudd készíteni. Köszönöm, hogy írtál. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)