Recept Sarok- Fahéjas csiga


 Mindenféle önteltség nélkül adhattam volna azt a címet is a bejegyzésnek, hogy a világ legfinomabb fahéjas csigája, mert aki eddig kóstolta, az mind ezen a véleményen volt. Jöhet szembe velem bármilyen "fél órás" vagy leveles-tésztás változata ennek a finomságnak, az az igazság, hogy egyik sem veheti fel a versenyt a kelt tésztás, habkönnyű verzióval, amilyen ez is. Éveken keresztül kerestem a tökéletes receptet, variálgattam, hogy olyan legyen, amilyennek lennie kell, míg végül megszületett a számomra tökéletes verzió. Ha kíváncsiak vagytok a receptre, olvassátok el a teljes bejegyzést.




Ennek az édességnek az elkészítéséhez néhány eszköz feltétlenül szükséges. Először is pár ugyanolyan bögre, a legjobb ha 2dl az űrtartalmuk. Egy a száraz hozzávalóknak, kettő pedig a nedveseknek. Ez nagy segítség, hogy az összeállítás közben ne kelljen megállni mosogatni. 
Szükség lesz még egy dagasztóvillás robotgépre. A legtöbb már ilyen. Ha valakinek van dagasztólapátos konyhai robotgépe, az még jobb. A harmadik pedig egy kelesztőtál, ami a jó kelt tészta készítéséhez nagy segítség. 

Előkészületek-tippek:

Én szeretem, előre kimérni az alapanyagokat, minden eszközt kéznél tudni. A kelt tészta készítésénél fontos a gyorsaság is, nem csak a pontos mérés. Ha már a pontos mérésnél tartunk, nekem a grammos-dekás mérés ebben az esetben valahogy nem jött be. Sohasem lett olyan a tészta, amilyennek lennie kellene, ezért maradtam a bögrés verziónál, viszont itt fontos, hogy minden alapanyagot ugyanolyan bögrével mérjünk ki. Egyébként a tészta egy alap recept. Készíthettek vele kakaós csigát, almás-fahéjasat, vagy ősszel akár sütőtököset is. Én legközelebb krémsajtos-málnásat fogok készíteni, de leggyakrabban a fahéjas készül nálunk. A kelt tészta türelem-játék. Nem olyasmi, amit délelőtt tízkor kezdünk készíteni, hogy ebédre tálalhassuk. Ha ez a cél, akkor bizony jó belőni egy reggel hét órát, hogy langyosan tálalhassuk majd.

Hozzávalók: 

Tészta
  • 1 csomag szárított instant élesztő
  • 1/4 bögre forró víz
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 3/4 bögre tej
  • 1/4 bögre kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1/4 bögre olvasztott vaj
  • 4 bögre finomliszt 
  • 1 csipet só
 Töltelék: 
  • 1/3 bögre olvasztott vaj
  • 1 bögre kristálycukor
  • 1/4 bögre barna cukor
  • 1-1,5 evőkanál fahéj
Elkészítés: 
1. Fogjuk az első bögrénket és beletesszük a forró vizet. Ebbe belekeverjük a teáskanál kristálycukrot, majd a beleszórjuk az élesztőt. Nagyon finoman keverünk kettőt-hármat rajta, majd félretesszük, hogy az élesztő aktiválódjon. Körülbelül öt perc kell neki. Akkor jó, ha a teteje szép habos. 
2. Eközben haladunk tovább. Egy keverőtálba felütjük a tojást, kimérjük bele a tejet, az olvasztott vajat, beleszórjuk a sót, vaníliás cukrot, cukrot, majd a dagasztó villás robotgéppel 1-2 perc alatt kikeverjük, hogy az egész homogén legyen. Ezután beletesszük a kimért négy bögre liszt felét és a felfutott élesztős vizet. Arra figyeljünk, hogy a bögrében maradt élesztő habot is belekanalazzuk. Közben alacsony fokozaton folyamatosan dolgozzuk össze a hozzávalókat a dagasztó villával. Végül nincs más dolgunk mint a maradék lisztet beledolgozni, majd közepes fokozaton bedagasztani a tésztát. Ez a robotgép teljesítményétől is függ, nekem általában öt perc kell hozzá. Akkor jó a tészta, ha teljesen összeállt egy "labdába", ragacsos-nyúlós, de hozzá lehet érni anélkül, hogy a kezünkhöz tapadna. Ha elértük a megfelelő állagot, egy kiolajozott kelesztő tálba tesszük, a tetejét is megkenjük olajjal, majd egy meleg, legalább húsz fokos helységben hagyjuk. Ha nincs kelesztő tálunk, egy tiszta keverőtálba tesszük a tésztát, műanyag fóliával alaposan körbetekerjük, majd két párna közé (alul-felül) félretesszük egy huzat mentes, meleg helységbe. 
Körülbelül két óra kell neki amíg megkel. Akkor jó, ha a tészta duplájára dagadt. 
3. A megkelt tésztát egy lisztezett nyújtódeszkára tesszük. Ez a tészta annyira "hálás" könnyen nyújtható, hogy akár kézzel is kinyomkodhatjuk, nem is kell sodorni. Én egy átlag gáztepsi méretére szoktam kinyújtani. Ezt követően megkenjük a vajjal, majd megszórjuk a cukrokkal kikevert fahéjjal, ügyelve rá, hogy egyenletes réteg legyen. Ha ez megvan, akkor feltekerjük mint egy rétest, fogunk egy éles kést és körülbelül másfél centi széles szeleteket vágunk belőle. A szeleteket sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük az elvágott felével lefelé úgy, hogy épp összeérjenek. Nekem ebből a mennyiségből általában tizennyolc-húsz csiga jön ki. Ha minden csiga a helyére került, takarjuk le őket egy konyharuhával és hagyjuk még egy órát kelni, egy huzatmentes helyen. (A sütőbe szoktam betenni, nyilván úgy hogy nincs bekapcsolva.)
4. Ha szépen felpuffadtak, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket. Ez körülbelül fél óra, negyven perc alatt következik be, én huszonöt perc elteltével szoktam rájuk nézni először. Fontos, hogy ne nyitogassuk mániásan a sütőajtót.


Az elkészült csigákat érdemes legalább negyed órát hűlni hagyni, mielőtt rávetnénk magunkat. Ezalatt én szoktam készíteni hozzá egy klasszik vanília sodót, vagy ha van itthon mascarpone, akkor amcsi-módi szerint egy krémsajtos öntetet. Ehhez 25dkg mascarponét kikeverek egy csomag vaníliás cukorral, kb. 1 evőkanál porcukorral (lehet több is, ha valaki édesebben szereti) és kevés tejjel, attól függően, hogy mennyire szeretnénk folyósra az öntetet. Én szeretem ha sűrűbb, kenhető, szinte habos. Ezzel tálaljuk a csigákat. 


Remélem, hogy ez a kissé hosszadalmas folyamat nem rettent el titeket az elkészítésétől, mert azt garantálhatom, ha egyszer megkóstoljátok, soha többet nem akartok bolti, vagy "fél órás" verziót enni ebből a finomságból. 😄

Remélem sikerült érthetően leírnom az elkészítés folyamatát, de ha kérdésetek merülne fel, akkor ne habozzatok feltenni komment formájában. 

Szeretitek a fahéjas-csigát? Szoktatok kelt tésztát készíteni?

Megjegyzések

  1. Te jó ég! Ez annyira finomnak néz ki, hogy legszívesebben beleharapnék a laptopomba! *-*

    VálaszTörlés
  2. Ez a legtutibb őszi finomság az összes létező közül. Imádok szöszölni a kelt tésztákkal 😀 Nagyon-nagyon szeretjük 😍 Ínycsiklandozóan néznek ki! Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)