Pozsonyi Fotónapló


Szinte hihetetlen, hogy közel húsz éve jártam utoljára a szlovák fővárosban. Hihetetlen, hiszen körülbelül negyven kilométerre van csupán tőlünk, vagyis közelebb, mint a magyar vagy osztrák főváros. Múlt hétvégén viszont végre volt alkalmam meglátogatni a várost és ha már ott voltam, fotózgattam is egy picit. Ezekből a képekből hoztam Nektek egy kis válogatást. Ha kíváncsiak vagytok rájuk, nézzétek meg a teljes bejegyzést.


A szombat reggelt a pozsonyi várban kezdtük. Az időjárás ekkor nem volt túl kegyes, ugyanis, végig esett az eső, amíg felértünk a várba és az ott eltöltött körülbelül két óra alatt is szinte végig szemerkélt. A korai érkezésnek az az előnye volt, hogy viszonylag kevés turistával találkoztunk, mert egyébként, ahogy az a népszerű turistacélpontoknak számító fővárosoknál megszokott, itt is nagy tömeggel érdemes számolni. A várba nem kell belépőt fizetni, illetve mindig akad egy-egy ingyenesen megtekinthető kiállítás is. 










A vár udvarából gyönyörű kilátás nyílik Pozsony hídjaira és a Dunára. A fotón látható híd tetején egy kilátó van, nekünk sajnos nem fért bele az időbe, hogy felmenjünk. 


A vár belső udvarán található egy nagyon szép kis kert, ami tele van színes virágokkal. Itt nagyon sok esküvői fotózást tartanak. 





A várból jónéhány lépcsőn leereszkedve rögtön a történelmi belvárosban találjuk magunkat, ami tele van szebbnél-szebb régi épületekkel. Itt megtekintheti a régi várfal egy megmaradt része is.


Második állomásunk a Szent Márton-dóm volt, aminek valami elképesztően gyönyörű színes üvegablakai vannak. Vallási nézettől függetlenül mindenképp ajánlom, hogy térjetek be ide, mert tényleg fantasztikus látványt nyújt.





Szent Erzsébet szobra a papi szeminárium kertjében.


Klarisszák temploma


A belváros hangulatos utcái tele vannak kis bisztrókkal, éttermekkel és pubokkal. A képen látható utcában egymás mellett van egy ír és egy skót pub, mindegyikben lehet enni is. Kicsit lejjebb pedig egy édességboltot is találunk. (Candy Cane oszlop jelzi a bejáratot. ) 
Nagyon sok hangulatos kis kávézó és cukrászda van, mi is betértünk egy ilyenbe, ahol a pincér lány mosolyogva, magyarul üdvözölt minket. Nagyon finom lattét ittunk és a süteményeket is érdemes megkóstolni.



Az egyik szűk kis mellékutcán át a főtérre jutunk el. Itt ilyen vicces kis boszorkányos díszek lógtak az utca fölött és itt található a sarkon egy pékség és egy kürtöskalácsos shop is, ahol töltött kürtöskalácsot vásárolhatunk. Nutellával, gyümölccsel, fagyival, tejszínnel és karamellszósszal és minden földi jóval. Mi magunk választhatjuk ki, hogy mi kerüljön bele és a kürtöskalácsból és többféle van, én fahéjasat ettem.



A régi városháza gyönyörű reneszánsz stílusú belső udvara.


A belváros tele van szebbnél-szebb épületekkel és itt már kezdenek megjelenni az őszi színek is.


A főtéren található több híres cukrászda és kávézó is, de az én kedvencem ez a vicces nevet viselő vinotéka volt.

Összességében nagyon pozitív élmény volt Pozsony és azt hiszem hamarosan újra felkeressük majd, hiszen egy nagyon hangulatos város, gyönyörű épületekkel és rengeteg látnivalóval.

Ti jártatok már Pozsonyban? Melyik a kedvenc európai fővárosotok? 

Megjegyzések