Recept Sarok: Sós karamellás-mézeskalácsos tiramisu


 Az a fajta ember vagyok, aki már az ősz közepén elkezd készülődni a karácsonyra. Ez szinte kikerülhetetlen, hiszen évről-évre korábban jelennek meg az üzletekben a díszek és ünnepi termékek. Én nem is bánom ezt, valahogy számomra a készülődés majdnem olyan élvezetes, mint maga az ünnep. Szeretek időt hagyni magamnak, hogy ne az utolsó hetekben kelljen kapkodni és elkerülhessem a legnagyobb tömeget a boltokban. 
A készülődés része az új receptek felkutatása és kipróbálása. A család kedvenc zserbója és vaníliás kiflije mellett minden évben igyekszem valami újat is belecsempészni a süti-repertoárba. 
Így született meg ennek a roppant egyszerű receptnek az ötlete, ami hangzatos nevéhez méltóan finom és igazán ünnepi. Nem kell sütni sem, így kezdő szakácsoknak is bátran ajánlom. Ha kíváncsiak vagytok a receptre, olvassátok el a teljes bejegyzést. 



Hozzávalók 4-5 adaghoz: 
  • 1 csomag babapiskóta (körülbelül 20 darab, én a cukros változatot vettem) 
  • 2 dl tej (én kókusztejet használtam) 
  • mézeskalács fűszer
  • Sós karamell szósz (recept itt
  • 1-2 evőkanál méz
  • 400 ml mascarpone
  • 200 ml habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál porcukor

Elkészítés: 
  • Elkészítjük a sós karamell szószt. Ezt érdemes pár órával korábban megeszközölni, hogy legyen ideje kihűlni. 
  • A tejszínt kemény habbá verjük. Akkor jó, ha a tálat felfelé fordítva a hab meg sem moccan. A mascarponét kikeverjük a kétféle cukorral, majd kanalanként beleforgatjuk a habot. (Normál esetben tojással készítem a tiramisut, de úgy gondoltam ehhez a verzióhoz jobban passzol a tejszínhab.) A krémet hűtőbe tesszük. 
  • A tejet felmelegítjük a mézzel, hozzáadunk kb. 1 teáskanál mézeskalács fűszert. Nem kell forrónak lennie, csak a langyosnál picit melegebb legyen. A felét egy mély tányérba öntjük. Ebben forgatjuk meg a babapiskótákat. Azért két részletben használjuk fel a tejet, hogy a piskóták ne ázzanak el túlságosan. 
  • A piskótákat beleforgatjuk a tejes keverékbe. Érdemes egyesével beletenni őket, hogy ne ázzanak el. Elég egy pillanatra megmártani őket. Egy üveg tál aljára helyezzük őket, majd egy csipet mézeskalács fűszert szórunk rájuk. Ezután következik a krém. Elsimítjuk a babapiskótán, majd a tetejére csurgatunk egy kevés karamell szószt. Ezután nincs más dolgunk, mint folytatni a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Úgy fejezzük be, hogy a tetején a krém legyen. Erre kerüljön még egy adag karamellszósz. 
  • Ha készen van, mehet a hűtőbe legalább 4-6 órára, az sem árt, ha egy éjszakát pihentetjük. 
Néhány tipp: 
  • Használhatunk friss piskótát is, ebben az esetben a mártogatás helyett sütőecsettel kenjük meg a piskótát, hogy ne ázzon el. 
  • Készíthetjük poharas desszertként is. Én így készítettem néhányat, mert egy kisebb fajta üvegtálat használtam és minden hozzávalóból maradt még. Ebben az esetben a babapiskótát törjük három darabra. De ha eleve poharas desszertnek szánjuk, érdemes a kis piskóta tallérokat venni, ezekkel könnyebb dolgunk lesz.

Remélem ti is kedvet kaptok az elkészítéséhez! 😊

Ti mikor kezdtek neki a karácsonyi készülődésnek? Milyen édességeket szoktatok készíteni az ünnepre?

Megjegyzések

  1. Ez nagyon, de tényleg nagyon jól hangzik, és jól is néz ki. 😍 Egyszer muszáj lesz rászánnom magam az elkészítésére.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)