Karácsonyi készülődés stresszmentesen 1. rész


Számomra a karácsonyi készülődés legalább olyan boldog időszak mint maga az ünnep. Az utóbbi években kialakítottam egy nagyon jól működő rendszert, aminek segítségével igazán kiélvezhető ez a pár hét, idegeskedés, kapkodás és bosszantó apróságok nélkül, miközben mégis mindenre jut időm, még a munka és a mindennapos háztartás mellett is. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak néhány hasznos tippre, aminek segítségével ti is meg tudjátok tervezni ezt a hónapot, hogy ne csak a készülődésre jusson idő, hanem az ünnepi időszak szépségeire is. Ha kíváncsiak vagytok rá, én hogyan szervezem meg a karácsonyi készülődést, nézzétek meg a teljes bejegyzést. 



 December első hete

Ez a kis lista már csak azért is jó szerintem, mert beoszthatjuk vele a teendőket és ha betartjuk, nem fogunk ide-oda kapkodni. Időt és energiát spórolunk meg és mégis mindennel időben végzünk. 

- Ablakpucolás, függönyök kimosása: Számomra a december az év lezárása és nem csak az ünnepre való készülődés, hanem már az új évre is. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mennyi időt tölt takarítással, de én szeretem minden évszak elején felfrissíteni az otthonomat. És miért pont ezzel kezdem? Nos sokkal egyszerűbb így, mint amikor már kiraktam a különféle ablak dekorációkat, égősorokat. 
- Dekorációk kirakása: Erre szeretem rászánni az első hetet. Nem mindent azonnal, hanem napról-napra valami mást. Egyszerűen ünnepi hangulatba hoz, ahogy felkerülnek az égősorok, elkészül a kopogtató, a koszorú, a kis díszek. Ezeket mindig magam csinálom, de persze ha valaki időt akar spórolni, esetleg nem érzi magában a kellő kreativitást, akkor tejesen érthető, ha a boltban vásárolja meg a számára tetsző dekorációkat. 
- Könyvek, elektronikai termékek, trendi játékok és kozmetikai csomagok beszerzése:  Úgy tapasztaltam, hogy ezek az ajándékok az elsők, amik elfogynak az üzletekben. Ha valakinek best seller könyvet szeretnék ajándékozni, akkor vedd meg még december elején. Ugyanez igaz a népszerű elektronikai cuccokra, az épp aktuális trendi gyerekjátékokra és a limitált ünnepi csomagokra is. Utóbbiból perszer hatalmas a kínálat, de az igazán jó összeállításokat általában gyorsan elkapkodják. 



Sokan úgy gondolják, hogy a kozmetikai szettek személytelen ajándékok, de én ezzel nem értek egyet. Szerintem a mostani hatalmas kínálatból igenis lehet úgy választani, hogy kedves és figyelmes meglepetés legyen annak, akinek ajándékozzuk. 

- Mindig vegyél egy extra ajándékot, valami olyat, aminek te is örülnél: Hogy miért? Mert néha előfordul, hogy meglep valamivel egy olyan kolléga vagy szomszéd, akitől nem is számítottál ajándékra. Előfordul, hogy a rég nem látott barátnőd elhív forralt borozni, vagy épp látogatóba érkezik egy nem várt rokon. Ha pedig mégsem ajándékozod el ezt az apróságot, te magad is használhatod, vagy jótékony célra is felajánlhatod.  

- Húsok, mirelit termékek beszerzése: Ezeket megveheted már most, hiszen a mélyhűtőben elállnak és később már nem kell velük bajlódnod. Ráadásul előfordul, hogy az utolsó napokban már hiány van bizonyos termékekből. Tavaly például csak a harmadik üzletben kaptam francia saláta alapot, ami kissé bosszantó volt. 

- Sütési kellékek beszerzése: Szintén személyes tapasztalat, az utolsó héten már sehol sem kaptam süti kiszúrót és fondantot. Ezeket is érdemes időben beszerezni, csakúgy mint a lisztet, cukorféléket, dióbelet, mákot, stb. Mindegyik eláll karácsonyig és egészen biztosan nem jársz úgy, hogy valamit már nem kapsz, mert elfogyott. 


 December második hete

- Nagytakarítás a konyhában és a kamrában: Ezt mindig a második hétre hagyom, így az ünnep előtt, csak egy gyors takarítást kell letudnom. Egyrészt időt is spórolok vele, másrészt mindennek tudom a pontos helyét, előkészítem a szükséges sütőformákat és eszközöket, így nem kell olyan bosszantó apróságokkal szembenéznem, mint például hogy az utolsó napon szembesülök azzal, hogy a szükséges tortaformát kölcsönadtam valakinek, vagy épp hogy elfogyott a sütőpapír. Rengeteg stressztől mentjük meg magunkat ezáltal. Így amikor rájuk kerül a sor, minden elmosva, előkészítve sorakozik. 
- Ünnepi szalvéta vásárlás, terítő kimosása, konyhai kiegészítők beszerzése: Tegye fel a kezét, aki járt már úgy, hogy szenteste napján fogyott el az alufóliája? Én igen és meglehetősen kellemetlen volt, így azóta mindig már december első felében beszerzem az ilyen apróságot, legyen szó szemetes zsákról, vagy ünnepi szalvétáról. Na és az ünnepi abrosz? Kijött belőle a tavalyi mártásfolt? Még idején mosd ki, így nem az ünnepi asztal terítésekor kell mérgelődnöd fölötte. 
- Alkoholos italok beszerzése: Szintén érdemes december első felében beszerezni őket, hiszen karácsonyig már elállnak és bőven jut időnk szépen becsomagolni őket.  


- DIY  ajándékok elkészítése: Szánj rá hétközben egy-két estét, hogy elkészíted azokat az apróságokat, amiket elterveztél, legyen az saját készítésű fürdősó, képkeret, fotóalbum, stb. Sokkal élvezetesebb még időben nekiállni, mint az utolsó pillanatban kapkodni velük. Közben kapcsolj be egy kis karácsonyi zenét, vagy indítsd el a kedvenc karácsonyi filmed. 
- Meglévő ajándékok becsomagolása: Szintén érdemes már most letudni, így nem kell kapkodnod velük, illetve ha elfogy a csomagolópapír, vagy időd újat venni.


 - Karácsonyfadíszek átnézése, beszerzése: Lehet, hogy már el is felejtetted, hogy tavaly összetört a csúcsdísz. Szerezd be most, amíg még van miből választani. Vagy épp valami különlegeset szeretnél? Ne hagyd az utolsó pillanatra a megvásárlását. 

-Karácsonyi üdvözlőlapok postázása: Ti szoktatok még képeslapot postázni? Esetleg csináltattok családi üdvözlőlapot? Ha igen, akkor ne hagyjátok az utolsó hétre a postázást, hiszen a posta ilyenkor bonyolítja az év legnagyobb forgalmát és előfordulhat, hogy nem érkezik meg időben. Megosztanék veletek egy kis személyes tippet is egyúttal. Van a közeletekben idősek otthona? Ha igen hívjátok fel őket és kérdezzétek meg, hogy van e az otthonban olyan lakó, akinek már nincsenek rokonai, esetleg senki sem látogatja? Ha igen, küldjetek neki egy képeslapot. Nektek csak párszáz Forint kiadás, de annak a személynek lehetséges, hogy az ünnep legszebb pillanata. Akár össze is foghattok barátokkal, családdal, kollégákkal és több személyt is meglephettek. Én két éve kezdtem el ezt a kis hagyományt és mindig nagy örömet okoz kiválasztani a képeslapot és postára adni, tudván, hogy örömet szerzek egy kis idős néninek és bácsinak, akiknek sajnos már nincs hozzátartozója, aki meglepje az ünnepek alkalmával. 

- Élvezzétek ki ezeket a csodás december elei napokat, maikor még nincs őrölt tömeg, zsongás. Menjetek karácsonyi vásárba, vagy rendezzetek karácsonyi filmnézős estét a barátokkal és családtagokkal. A december ne csak a készülődésről szóljon, az ajándékok utáni rohanásról, hanem legyen az év méltó lezárása, a pihenés és feltöltődés időszaka is. Gyújtsatok meg egy finom, illatos gyertyát a hosszú estéken, vagy épp menjetek el a karácsonyi vásárba forraltborozni.



Remélem, hogy hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést és a tippjeimet. Ha esetleg van hasonló ötleteket, hogy mit érdemes december első felében elvégezni, hogyan tudjuk még inkább megkönnyíteni az ünnepi készülődést, akkor osszátok meg velem és a többiekkel is. 

Ti hogyan osztjátok be az időtöket a karácsonyi készülődés alatt?








Megjegyzések

  1. Nagyon hasonloan jartam el en is, sajnos lebetegedtem igy otthon kellett maradjak. Viszont kozben lassan meglett a nagytakaritas is. Ajandekokat oktober vegetol beszereztuk, szinte minden be is van mar csomagolva.
    Hetvegen megvolt a nagyobb bevasarlas, meg par aprosagot kell majd beszerezzek.
    Karacsinyi dekor mar ket hete fent van, a fa is all mult hetfo ota. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)