Recept Sarok: Csokis Kocka


Nálunk nincs karácsony valamilyen extrán csokis sütemény nélkül. Egyszerűen hozzá tartozik az ünnep hangulatához. Ennek a sütinek a krémje a nagymamám jól bevált csokikrémje, a tésztája pedig az én kedvenc csokis tésztareceptem, amit a muffinformához és csokitortához is használok. Került még bele egy kis narancslekvár is, a tetejére pedig egy kis csokireszelék. Ha kíváncsiak vagytok rá, hogyan készül el ez a mutatós és fantasztikusan finom süti, akkor olvassátok el a teljes bejegyzést. 


Hozzávalók a tésztához: 
  • 2 egész tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 5 dkg holland kakaópor
  • Fél csomag sütőpor
  • Kevés tej
  • Csipet só
Hozzávalók a krémhez: 

  • 30 dkg mascarpone
  • 1 tábla étcsokoládé
  • fél tábla tejcsokoládé
  • 5 dkg vaj 
  • Narancslekvár vagy baracklekvár 

Elkészítés: 

  • A vajat szobahőmérsékleten pihentetjük pár órát, vagy 15-20 másodpercre a mikróba tesszük. A lényeg, hogy puha és krémes legyen, de ne olvadt. 
  • A tojásokat a kétféle cukorral felverjük, amíg egészen világos sárga és habos nem lesz az állaga. Ezután hozzáadjuk a vajat. 
  • A lisztet és a kakaóport átszitáljuk, hozzá adjuk a sót és a sütőport, majd három részletben a tojásos keverékbe adagoljuk, közben hozzáadunk kb fél deciliter tejet. A tészta ragacsos, nem túl folyós kell hogy legyen. 
  • Egy közepes, sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük. Érdemes tűpróbával tesztelni negyed óra elteltével. 
  • Még melegen kiemeljük a tepsiből és egy nagy tálcára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt.


  • A krémhez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk és pár percig kevergetjük. Hozzákeverjük a mascarponéhoz, majd hozzáadjuk a vajat és fél órára hűtőbe tesszük. 
  • A tésztát megkenjük a lekvárral, majd rásimítjuk a krémet. A megmaradt fél tábla tejcsokiból zöldségpucolóval reszeléket vágunk és rászórjuk a tetejére. Kockákra vágjuk és friss tejszínhabbal tálaljuk. 
Tippek: 
  • A tésztába reszelhetünk friss narancshéjat is, vagy tehetünk bele aszalt vörösáfonyát, mazsolát. 
  • A krémbe tehetünk egy-két kanál rumot is. 
  • Tortaként is elkészíthetjük, ebben az esetben kétfelé vágjuk a megsült tortát és beletöltjük a krém háromnegyedét, a maradékkal pedig bevonjuk. 

Remélem ti is kedvet kaptok az elkészítéshez! 😊

Milyen sütit szoktatok készíteni karácsonyra? Van kedvenc csokis süteményetek?

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)