Recept Sarok: Rebarbara torta


Ettetek már rebarbarát? Ez az egyszerű, igénytelen kerti növény, most reneszánszát éli, szinte naponta jön velem szembe valamilyen recept, amiben szerepel, de ez nem meglepő, hiszen most van szezonja. Mióta az eszemet tudom, mindig volt a kertünkben rebarbara, kislány koromban a nagymamám mindig mákos rétesbe tette, anyukám pedig krémlevest és mártást készített belőle. Nekünk most a klasszikus piros mellett zöld szárú is terem, ezek keveréke került ennek a tortának a tetejére. Ám ha esetleg mégsem tartozik a kedvenceid közé a rebarbara, akkor is érdemes végig olvasnod a posztot, mert ez a tortarecept egy igazi jolly joker és bármilyen egyéb gyümölccsel el lehet készíteni. 


A rebarbarát a tavasz közepétől, a nyár elejéig lehet szüretelni. Csak a szára használható fel, a levelei mérgezőek. Az íze semmihez sem hasonlítható, fanyar, citrusos. A különféle piacokon, nagyobb hipermarketekben általában fellelhető. Készíthető belőle kompót, dzsem, krémleves, rétes, crumble, mártás, galette és még lehet sorolni, csak a képzelet és kreativitás szab határt, hogy mihez használja fel az ember. 
Én a klasszikus vaníliás bögrés torta receptembe kombináltam bele, amit roppant egyszerű elkészíteni, kezdőknek is ajánlom.


Hozzávalók: 

  • 5-6 rebarbaraszár két-három centis darabokra vágva
  • egy evőkanál liszt
  • egy evőkanál porckor
  • 3 tojás
  • 1/2 bögre kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5dkg olvasztott vaj (laktózmenteset használtam)
  • 2-3 evőkanál tej (én mandulatejet használtam) 
  • 1 és fél bögre liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só


Elkészítés: 
  • Egy normál méretű csatos tortaformát kikenünk vajjal és kilisztezzük. Előmelegítjük a sütőt közepes hőfokon. 
  • A feldarabolt rebarbarára szórjuk az egy-egy evőkanál cukrot és lisztet, összekeverjük vele, félretesszük. 
  • A tojásokat kikeverjük a kétféle cukorral, amíg szép világos, enyhén habos nem lesz és a cukor feloldódik benne. Ezúton hozzáadjuk a vajat, tejet, majd a sóval és sütőporral vegyített lisztet és néhány laza mozdulattal homogénné keverjük. 
  • Beleöntjük a formába a tésztát, majd a tetejére szórjuk a rebarbarát és mehet a sütőbe kb. fél órára. Fél óra elteltével tűpróbával ellenőrizzük. Akkor jó, ha a széle szép aranyszínű és a tű tisztán jön ki a tésztából. 
  • A sütőből kivéve öt perc után levesszük a forma szélét, majd langyosra hűtjük, tálalás előtt megszórjuk porcukorral.

Önmagában is nagyon finom, az édes, vaníliás tészta szerintem csodásan harmonizál a fanyar rebarbarával, de egy kis eperdzsemtől vagy vanília sodótól sem sértődne meg, esetleg olvasztott fehér csokit is csorgathatunk rá, ha extra ízorgiára vágyunk. 


Remélem kedvet kaptok az elkészítéshez. 💓

Kóstoltátok már a rebarbarát? Mit szoktatok belőle készíteni?

Megjegyzések