Recept Sarok: Ricottás Citromtorta


Nálunk már szinte hagyomány, hogy általában Anyák-napjára vagy anyukám születésnapjára citromtortát készítek, mert ez az egyik kedvence. Az előző években mindig különféle krémes tortákat sütöttem, de az elmúlt hónapokban többször belefutottam ebbe az olasz finomságba, így néhány recept tanulmányozása után megalkottam a saját verziómat. Ennek a receptjét találjátok a bejegyzésben. 


Mielőtt bárki is elbátorodna az elkészítéstől, mert nincs tortaformája, egy sima, magasabb falú kisebb tepsi is ugyanolyan jó hozzá. Első lépésként a tortaformát kivajazzuk és megszórjuk liszttel, hogy ne tapadjon hozzá a tészta. A sütőpapíros megoldás nekem nem jött be, az első alkalommal a tészta nem sült át rendesen, viszont a külseje megégett.


Hozzávalók: 

1 dobozz ricotta
3db tojás 
2 evőkanál natúr joghurt
Fél bögre olvasztott vaj
1 citrom héja
Fél citrom leve
Háromnegyed bögre cukor 
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 bögre liszt
Negyed bögre mandulaliszt  
Csipet só

Elkészítés: 

1. Előmelegítjük a sütőt. 

2. Összekeverjük az olvasztott vajat, a reszelt citromhéjat, és a kétféle cukrot. Ha a cukor nagyrészt felolvadt, hozzáadjuk a tojásokat, egyesével és addig keverjük, amíg szép halványsárga lesz a masszánk színe. 

3. Hozzáadjuk a joghurtot, citromlevet és a ricottát, majd ezekkel is kikeverjük, hogy homogén legyen a massza. 

4. Hozzáadjuk a liszteket, sót és a sütőport, alacsony fokozaton belekeverjük, vigyázva, hogy ne keverjük túl a tésztát, használhatunk lapátot is a beleforgatáshoz. 

5. Beleöntjük a tortaformába, óvatosan elegyengejtük, majd körülbelül harminc-harmincöt perc alatt (a sütőtől függ) megsütjük. Fél óra elteltével érdemes tűpróbát végezni, de ha már szép arany színű a külseje, akkor az biztató. 

6. Ha biztosan megsült, kivesszük és legalább húsz percet hagyjuk a formában, ezután lecsatoljuk a forma oldalát és még húsz percet hagyjuk hűlni. A torta egy kicsit össze fog esni, de ez természetes, nem kell elkeseredni, ha esetleg fele akkora lesz, mint a sütőből kivéve.


Porcukorral megszórva tálaljuk. Készíthetünk hozzá citromhabot, vagy eperhabot, de egy finom lekvár sem rontaná el. Nekem mégis natúran ízlett a legjobban. Nagyon finom, habkönnyű résztája van. Kezdő szakácsoknak is jó választás lehet ez a recept, mert tényleg nagyon egyszerű elkészíteni.


Remélem kedvet kaptok az elkészítéséhez! 

Szeretitek a citromos sütiket? 😊

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)