Recept Sarok: Almás sajttorta kocka

Egy igazi őszi édesség receptjét hoztam el Nektek ezen a szép, napsütéses októberi hétvégén. Igaz, hogy nem egy fél óra alatt összedobható és tálalható sütemény, de megéri a ráfordított időt és a várakozást is. Fűszeres, krémes, ropogós, más szóval tökéletes a hideg őszi napokra. Ha kíváncsiak vagytok a receptre, olvassatok tovább.

Hozzávalók: 
A tészta: 
- 2 bögre liszt
- 15 dkg vaj 
- 1/4 bögre barna cukor 
- 1/4 bögre porcukor 
- csipet só
- csipet fahéj 

A sajtkrém: 
- 500gramm mascarpone
- 2 egész tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál porcukor
- 1 kiskanál reszelt gyömbér (vagy gyömbér por)
- csipet fahéj 

Az alma: 
- 3db közepes alma megpucolva, kimagozva, kis kockákra vágva
- fél citrom leve
- egy evőkanál kristálycukor 
- csipet fahéj
- késhegynyi őrölt szegfűszeg
- csipet reszelt gyömbér (vagy gyömbér por) 
- csipet szerecsendió

A morzsa: 
- 1 bögre zabpehely
- 1/2 bögre liszt
- 1/2 bögre barna cukor
- 10 dkg vaj
- csipet sütőpor
- csipet só
- csipet fahéj
- csipet szegfűszeg
- késhegynyi reszelt gyömbér (vagy gyömbér por)

1. Előmelegítjük a sütőt. A tésztához a vajat és a cukrokat, kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a fűszereket. Összegyúrjuk, majd egy közepes kivajazott tepsibe nyomkodjuk kézzel, hogy egyenletes legyen a vastagsága. 15 percre betesszük sülni közepes fokozatra állítva a sütőt. 

2. Közben előkészítjük az almákat. A felkockázott almát meglocsoljuk citromlével, rászórjuk a fűszereket, félretesszük. 

3. Elkészítjük a sajtkrémet. Minden hozzávalót összekeverünk. 

4. Elkészítjük a morzsát. A vajat apróra vágjuk, hozzáadjuk a zabpelyhet, a lisztet, a cukrot, a fűszereket és egy villa segítségével összekeverjük, hogy darabos morzsát kapjunk. 

5. Kivesszük a tésztát a sütőből. Rákenjük a sajtkrémet. Erre jönnek az almakockák, majd az egészet megszórjuk a fűszeres morzsával, hogy beborítsa az almát. Ezután mehet vissza a sütőbe, kb. 40 percre, amíg szép barnára pirul. 

6. Most jön a neheze. Megvárjuk amíg kihűl, majd minimum négy órára hűtőbe tesszük, hogy a sajtkrém megszilárduljon. Igen, ez igazi kínzás, ugyanis isteni az illata. Ha letelt a négy óra, egy éles késsel kockákra vágjuk, majd sós karamellszósszal, esetleg vaníliafagylalttal tálaljuk.

Néhány tipp: 
- Érdemes kisebb kockákra vágni, ugyanis nagyon tömény sütiről van szó. 
- Készíthetjük tortaként is, ebből a mennyiségből két közepes tortaformát használva, két torta jön ki. 
- Alma helyett használhatunk körtét és vagy kockára vágott, párolt sütőtököt.

Remélem ti is kedvet kaptok az elkészítéshez. 😊

Van kedvenc almás süteményetek? Csináltatok már sajttortát? 


 

Megjegyzések