Egy igazi őszi édesség receptjét hoztam el Nektek ezen a szép, napsütéses októberi hétvégén. Igaz, hogy nem egy fél óra alatt összedobható és tálalható sütemény, de megéri a ráfordított időt és a várakozást is. Fűszeres, krémes, ropogós, más szóval tökéletes a hideg őszi napokra. Ha kíváncsiak vagytok a receptre, olvassatok tovább.
Hozzávalók:
A tészta:
- 2 bögre liszt
- 15 dkg vaj
- 1/4 bögre barna cukor
- 1/4 bögre porcukor
- csipet só
- csipet fahéj
A sajtkrém:
- 500gramm mascarpone
- 2 egész tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál porcukor
- 1 kiskanál reszelt gyömbér (vagy gyömbér por)
- csipet fahéj
Az alma:
- 3db közepes alma megpucolva, kimagozva, kis kockákra vágva
- fél citrom leve
- egy evőkanál kristálycukor
- csipet fahéj
- késhegynyi őrölt szegfűszeg
- csipet reszelt gyömbér (vagy gyömbér por)
- csipet szerecsendió
A morzsa:
- 1 bögre zabpehely
- 1/2 bögre liszt
- 1/2 bögre barna cukor
- 10 dkg vaj
- csipet sütőpor
- csipet só
- csipet fahéj
- csipet szegfűszeg
- késhegynyi reszelt gyömbér (vagy gyömbér por)
1. Előmelegítjük a sütőt. A tésztához a vajat és a cukrokat, kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a fűszereket. Összegyúrjuk, majd egy közepes kivajazott tepsibe nyomkodjuk kézzel, hogy egyenletes legyen a vastagsága. 15 percre betesszük sülni közepes fokozatra állítva a sütőt.
2. Közben előkészítjük az almákat. A felkockázott almát meglocsoljuk citromlével, rászórjuk a fűszereket, félretesszük.
3. Elkészítjük a sajtkrémet. Minden hozzávalót összekeverünk.
4. Elkészítjük a morzsát. A vajat apróra vágjuk, hozzáadjuk a zabpelyhet, a lisztet, a cukrot, a fűszereket és egy villa segítségével összekeverjük, hogy darabos morzsát kapjunk.
5. Kivesszük a tésztát a sütőből. Rákenjük a sajtkrémet. Erre jönnek az almakockák, majd az egészet megszórjuk a fűszeres morzsával, hogy beborítsa az almát. Ezután mehet vissza a sütőbe, kb. 40 percre, amíg szép barnára pirul.
6. Most jön a neheze. Megvárjuk amíg kihűl, majd minimum négy órára hűtőbe tesszük, hogy a sajtkrém megszilárduljon. Igen, ez igazi kínzás, ugyanis isteni az illata. Ha letelt a négy óra, egy éles késsel kockákra vágjuk, majd sós karamellszósszal, esetleg vaníliafagylalttal tálaljuk.
Néhány tipp:
- Érdemes kisebb kockákra vágni, ugyanis nagyon tömény sütiről van szó.
- Készíthetjük tortaként is, ebből a mennyiségből két közepes tortaformát használva, két torta jön ki.
- Alma helyett használhatunk körtét és vagy kockára vágott, párolt sütőtököt.
Remélem ti is kedvet kaptok az elkészítéshez. 😊
Van kedvenc almás süteményetek? Csináltatok már sajttortát?
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)