Recept Sarok: Sütőtökös-karamellás csiga

 

Akik régóta követik a blogot, azok találkozhattak már több csiga-recepttel is, készült már klasszikus fahéjas, fűszeres sütőtökös és forró csokis változat is. Ezúttal egy igazán őszies változat készült, amibe a sütőtök mellé még apróra vágott omlós karamell is került. Tökéletes hétvégi finomság egy bögre forró tea vagy pumpkin spice latte mellé. Ha ti is szívesen kipróbálnátok, akkor olvassátok végig a posztot a receptért.

Viszonylag gyakran készítek kelt tésztát ősszel és ez általában valamilyen csiga szokott lenne, a legtöbbször fahéjas, mert ez a kedvencünk. Néha egybe sütöm, "amerikai stílusban" és készítek hozzá krémsajtos bevonatot is, de úgy döntöttem, hogy ezeket a sütőtökös-fahéjas csiguszokat most különállóként fogom készíteni. Így ropogósabbak és tovább frissek maradnak.

Hozzávalók a tésztához: 

  • 1 csomag szárított instant élesztő
  • 1/4 bögre forró víz
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 3/4 bögre tej
  • 1/4 bögre kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1/4 bögre olvasztott vaj
  • 4 bögre finomliszt 
  • 1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez: 

  • 1/3 bögre olvasztott vaj
  • 1 csomag omlós karamella apró darabokra vágva
  • 1/2 bögre kristálycukor
  • 1/2 bögre barna cukor
  • 1 bögre sütőtök püré (kb. 200 gramm sütőtök megfőzve, pürésítve)
  • őrült fahéj

Elkészítés: 

1. Két egyforma méretű (ez nagyon fontos) bögrét fogunk használni a méréshez. Egyet a nedves hozzávalóknak, egyet pedig a szárazaknak. Kimérünk negyed bögre vizet és körülbelül 20-30 másodpercre betesszük a mikróba. Melegnek kell lennie, de nem tűzforrónak. Egy kis üvegtálba beleszórjuk az instant élesztőt és egy kiskanál kristálycukrot, majd ráöntjük a vizet és összekeverjük, félretesszük, hogy aktiválódjon. (Kb. 5 perc) Akkor jó az élesztőnk, ha a teteje habos. 

2. Egy keverőtálba kimérünk negyed bögre olvasztott vajat, 1 tojást, 1 csomag vaníliás cukrot és 1/4 bögre kristálycukrot. Az egészet összekeverjük, majd beleöntünk 3/4 bögre épp hogy langyos tejet. Ezzel is összekeverjük. Ezen a ponton elővesszük a dagasztóvillás robotgépet, mert jóval egyszerűbb mintha kézzel dagasztanánk. Természetesen kézzel is lehet dagasztani, de én szeretem ott megkönnyíteni a dolgokat, ahol tudom. 

3. Kimérünk négy bögre lisztet és átszitáljuk. Ezt érdemes még az élesztő felfuttatása előtt előkészíteni. A liszt felét egy csipet sóval beleöntjük a nedves keverékbe, majd hozzáadjuk az élesztőt is és összedolgozzuk. Utána hozzáadjuk a maradék lisztet és bedagasztjuk. Az én gépem eléggé erős, így általában öt perc kell hozzá, hogy a tészta összeálljon. Akkor jó,  ha teljesen sima gombóccá állt össze, ami kissé ragacsos, de egyáltalán nem folyékony vagy kezelhetetlen. Ez függ a liszttől is, ha úgy látjátok, hogy a tészta túl ragacsos, akkor adjatok hozzá még egy-két kanál lisztet és dolgozzatok rajta egy picit. 

4. Ezután egy vékonyan lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, majd olíva olajjal kikent nagy tálba tesszük és a tetejét is megkenjük olajjal, hogy ne száradjon ki. Műanyag fóliával letakarjuk, majd egy meleg, huzatmentes helyre tesszük konyharuhával letakarva, pl. a sütőbe vagy a mikróhullámú sütőbe. Természetesen anélkül, hogy bekapcsolnánk. Attól is függ, hogy milyen gyorsan kel meg, hogy milyen meleg a lakás. Nálam 22-23 fokon általában 1 és 3/4 óra alatt kel meg, de érdemes rászámolni a két órát. Akkor jó, ha a tészta duplájára nőtt.

5. Miközben kel a tésztánk, elővesszük a sütőtököt. Egy bögrényi mennyiségre lesz szükségünk. Elmesélem, én mit szoktam csinálni. Egy közepes méretű sütőtököt félbevágok. Már lehet kapni a boltokban is darabolva, ami irtó praktikus. Megpucolom, felkockázom, majd kevés vizet öntök hozzá és lefedve megpárolom. Arra érdemes figyelni, hogy víz mindig legyen alatta. Nem kell neki sok, nálam általában 8-10 perc alatt elkészül. Egy átlagos méretű sütőtök feléből nekem 2 bögre püré szokott készülni. Az egyiket használom a csigához, a másikat pedig lefagyasztom, így legközelebb csak pár órával előbb ki kell vennem, ha használni akarom valamilyen sütiben vagy ételben. 

6. Közben megkelt a tésztánk. Mielőtt kivennénk a tálból készítsük elő a terepet. A sütőtök pürénk kész van. Olvasszuk meg a vajat. Egy külön tálban keverjük ki a cukrokat a fahéjjal. Itt teljesen rátok bízom, hogy mennyit adtok hozzá. Én általában 3/4 evőkanálnyit szoktam bele tenni. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 

7. Alaposan lisztezzük meg a nyújtódeszkánkat. Nem kell a liszttől félni, bármikor le tudjuk sepregetni róla a felesleget, de ha a tészta leragad, akkor az nagyobb bosszúsággal jár. A tésztát is lisztezzük be, hiszen olajos és ragad. Nyújtsuk ki fél ujjnyi vastag négyszögre, figyeljünk rá, hogy egyforma vastag legyen mindenhol. Ezután megkenjük a vajjal, majd vékonyan megkenjük a sütőtök pürével és egyenletesen megszórjuk a fahéjas cukorral és a végén rászórjuk az apróra vágott karamellt. Ezután nincs más hátra, mint feltekerni, mint egy rétest. Ezúton fogunk egy nagyjából 30 centi hosszú fehér cérnaszálat vagy ízesítetlen fogselymet és ezzel vágjuk el a csigákat, mégpedig úgy, hogy a tekerc elé csúsztatjuk és úgy csinálunk, mintha csomót akarnánk rá kötni. Ez azért praktikus, mert nem nyomódik ki a töltelék és szép szabályos csiguszokat kapunk. Két darabonként lisztbe márthatjuk a cérnát, így nem fog ragadni sem. Ezután a tepsibe tesszük a csigákat. Ha egybe szeretnénk sütni, akkor olyan távolságra, hogy épp összeérjenek, ha pedig különálló csigákat szeretnénk akkor kb. 2,5 centire egymástól. Ebben az esetben valószínűleg 2 tepsire lesz szükség, legalábbis nekem általában 8-10db fér be egy tepsibe.  Nekem körülbelül 16-18 darab csiga szokott kijönni egy adagból. Ha a csigáink szépen felsorakoztak, akkor letakarjuk a tepsit egy tiszta konyharuhával, majd  5 percet pihentetjük. Előmelegített sütőben megsütjük, amíg ilyen szép aranyszínűek nem leszek.

Langyosan tálaljuk önmagában vagy krémsajtos szósszal. Ehhez egy 250 grammos mascarponéhoz 1 csomag vaníliás cukrot és egy evőkanál cukrot keverünk, majd annyi tejet öntünk hozzá, hogy elérjük a kívánt sűrűséget. Lehet krémes kenhetőre vagy öntetszerűen folyósra készíteni. 

A csiguszok másnap is nagyon finomak, különösen ha fogyasztás előtt 15mp-re mikróba kerülnek. Ha egy kicsit egészségesebben szeretnétek készíteni, akkor a liszt felét ki lehet cserélni teljeskiőrlésű lisztre és a töltelékbe került cukrot lehet helyettesíteni pl kókuszcukorral is. Laktózmentes változatban is elkészíthető.

Van kedvenc sütőtökös finomságotok? Szoktatok kelt tésztát készíteni?

Megjegyzések