Melengető téli italok

Télen, amikor ilyen hideg, borongós napok vannak, hazaérve, vagy akár csak esténkét jól esik 1-1 finom meleg ital. Elhoztam nektek a kedvenc receptjeimet, amiket gyakran készítek el a hideg hónapokban.

1. Narancsos-fűszeres kakaó 


Ez az egyik legegyszerűbb recept a világon. Nagyon finom és tényleg pillanatok alatt készen van.

Hozzávalók:
  • instant kakaópor
  • tej
  • gyömbér (lehet friss vagy akár por is)
  • fahéj
  • narancs
  • tejszínhab 
Én általában deciliterenként 1 evőkanál kakaóport szoktam beletenni. Első lépést tehát a kakaópor. Ezután egy késhegynyi fahéj és egy késhegynyi gyömbér következik, majd egy kevés apróra reszelt narancshéj. Ezután felöntöm tejjel, összekeverem, majd beteszem a mikróba 1-2 percre. Ha készen van tejszínt teszek a tetejére, amit megszórok fahéjjal és narancshéjjal.


2. Mentás forró csoki 

Ez egy picit bonyolultabb, de nagyon megéri a ráfordított időt. Akár vendégeknek is szervírozható, mert nagyon mutatós is egyben.

Hozzávalók:
  • 2dl tej
  • fél dl főzőtejszín
  • 1,5 evőkanál holland kakaópor
  • fél evőkanál étkezési keményítő 
  • 3dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 1-2 evőkanál nyírfacukor
  • csipet só
  • 1-2 levél menta vagy mentaszirup 
A tejet felmelegítjük és beletesszük az apróra vágott mentalevelet vagy a mentaszirupot. Előbbivel hagyjuk kihűlni, majd kihalásszuk belőle a leveleket. Ezután beletördeljük a csokoládét, beletesszük a sót és a cukrot, majd addig melegítjük, amíg fel nem olvad. Ismét félrevesszük a tűzről. Egy kis tálban csomómentesre keverjük a tejszínt, a kakaóport és a keményítőt, majd beleöntjük a tejes keverékbe és ezzel is csomómentesre keverjük. Visszatesszük a tűzre és lassú tűzön addig kevergetjük amíg sűrű, krémes állagú nem lesz. Reszelt csokival, tejszínnel és mentalevéllel tálaljuk.

Tipp: Menta helyett tehetünk bele 1 késhegynyi csiliport is. ;) 


3. Elalvás előtti melengető ital 

Biztosan ti is voltatok már úgy hogy egyszerűen nem tudtatok elaludni. Ebben a hideg időben velem ez gyakran előfordul. Ilyenkor szoktam elkészíteni ezt a szupergyors és egyszerű italt.

Hozzávalók:
  • tej
  • méz 
  • fahéj 
Egy bögrébe tejet öntök. Ebbe kerül 1-2 kiskanál méz és egy késhegynyi fahéj. Mikróban felmelegítem, összekeverem és már fogyasztható is. A legfinomabb az ablak előtt és egy meleg takaróval. :)


4.  Saját teakeverék 

Reggelente kávé helyett gyakran iszom zöld teát és mostanában ezt a teakeveréket szoktam elkészíteni hozzá.

Hozzávalók: 
  • 1 db natúr zöld tea filter
  • 1 kisebb darab szárított narancshéj 
  • 1 kis darab gyömbér
  • 1-2 szem szegfűszeg
  • 1 kis darab egész fahéj 
Vizet forralok és a teafiltert egy bögrébe teszem, a többi hozzávalót egy pici teaharangba vagy szűrőbe és a bögrébe teszem. Felöntöm forró vízzel, majd kb. 5 percig állni hagyom.


5. Karamellás tej 

Ez talán a legnehezebben elkészíthető de a legfinomabb is egyben. Ha még nincs gyakorlatod a konyhában akkor kérj meg egy tapasztaltabb rokont vagy barátnőt hogy segítsen. Megfázáskor, betegség alatt ennél nagyobb kényeztetés nincs is. :)

Hozzávalók:
  • A kiskanál vaj (vaj és nem margarin) 
  • 1-2 evőkanál kristálycukor 
  • 2 dl tej 
  • késhegynyi fahéj és gyömbér 
Egy vastag falú (ez fontos!!!) lábasban alacsony hófokozaton felolvasztjuk a vajat. Félrevesszük és betesszük a cukrot. Ezalatt a tejet felforraljuk és felre vesszük. Fontos hogy a tej forró legyen. Visszatesszük a cukrot a tűre és folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk. Akkor jó, ha a színe aranybarna, az állaga pedig folyékony és csomómentes. Ha ez megvan, akkor félrevesszük a tűzről. Fogunk egy kiskanalat és beleteszünk az olvasztott karamellbe egy kiskanál tejet. Azonnal keverni kezdjük a fakanállal. Borzasztóan sisteregni fog és lehet hogy keményedni kezd, de akkor sem kell megijedni. A lényeg hogy a tej forró legyen. Kanalanként adagoljuk bele a tejet és közben kevergessük. Ha már nem sistereg, akkor beleöntjük a többi tejet és visszatesszük a tűzre, hogy a megkeményedett cukorpörcök újra megolvadjanak. Ekkor lehet beletenni a fahéjat és a gyömbért is, amitől extra finom lesz. :)


6. Igazi forralt bor

Sajnos sokan csak a cukkorral és fahéjjal összekevert változat ismerik, pedig az igazi forraltbor egy igazi ízorgia, tele finom gyümölcsökkel és fűszerekkel. Ja és vörösborból készül és pont.

Hozzávalók:
  • 2dl édes vörösbor
  • 1 dl víz
  • 1 csipet reszelt narancshéj
  • 1 narancs leve
  • 1 csipet reszelt citromhéj
  • 1 kis darab apróra vágott gyömbér
  • 4-5 darab szegfűszeg
  • 1-2 darab egész fahéj
  • cukor ízlés szerint 
Mindent beleteszünk egy  lábasba és melegíteni kezdjük. Nem forraljuk fel, csak megvárjuk amíg elolvad a cukor és már forrni kezdene. Leszűrjük és bögrébe mérjük.


7. Pillecukros kakaó 

Igazi pár perces finomság, amivel megjutalmazhatod magad egy hosszú nap után. :) Vigyázat! Függőséget okoz! :D

Hozzávalók:
  • instant kakaópor
  • tej
  • 4-5 szem pillecukor 
A kakaót elkészítjük az adott módon, majd beleszórjuk a pillecukrot és várunk 1-2 percet. A pillecukor ekkor zselés, picit olvadt állagú lesz. Ha kiettük belőle, akkor teszünk még bele. :P


Mit szóltok ezekhez a receptekhez? Készítettétek már valamelyiket? Kipróbáljátok majd őket? :)

Megjegyzések

  1. Húh, én tuti kipróbálok majd 1-2-t! :))
    Az első 2 nagyon tetszik, ínycsiklandozóan hangzanak ám! :))))

    VálaszTörlés
  2. Én a kakaós-forró csokis itókákat imádom de nagyon! És igazság szerint nálam nyáron is jöhetnek! :D

    VálaszTörlés
  3. Nyami,az első receptet megcsinálom! :)

    VálaszTörlés
  4. Imádom a forró italokat, a kedvencem a fehér csokis forró csoki :))

    VálaszTörlés
  5. Köszi szépen a recepteket biztosan kipróbálok párat. :)

    VálaszTörlés
  6. imádom a karamellás tejet és a pillecukros kakaót :DD

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)