2014. október 17., péntek

Recept-Sarok : Szicíliai Húsgombóc


Az olasz konyha művészete sajnos sokaknál kimerül az alapporokból kotyvasztott bolognai és milánói mártásnál, a dobozos lasagnénál és a lottyra főzött, ragadós spagettinél. Pedig az olaszok gasztronómiája egészen bravúros, a legtöbb étel gyorsan elkészíthető, így kezdő szakácsoknak is bátran ajánlott kísérletezgetésre. 
Ha a darált hús, paradicsomszósz és spagetti szavakat hallja az ember, akkor alapból a legtöbben a bolognaira gondolnak, pedig sok csodás étel készül még ezekből az alapanyagokból. 
Most az egyik kedvencemet hoztam el nektek, ami villámgyorsan, kb. fél óra alatt összedobható egy kiadós hétvégi ebédként vagy épp egy gyors hétköznapi vacsora gyanánt. Ja és abszolút pasi-kompatibilis étel. Ha kíváncsiak vagytok rá, akkor nézzétek meg a teljes bejegyzést. 



Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 1 csomag makaróni tészta (én spagettit használtam, mert csak abból volt gluténmentes) 
A szószhoz:
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 4dl sűrített paradicsom
  • 2dl paradicsom püré
  • 1 evőkanál morzsolt szárított oregano
  • kevés őrölt csípős pirospaprika
  • 1 evőkanál cukor
  • 1dl száraz vörösbor
  • 2dl víz
  • só, bors
  • friss bazsalikom 
A gombócokhoz:
  • 50dkg darált hús (lehet sertés vagy csirke vagy marha is, akár felesben)
  • 1 szikkadt zsemle
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
  • 2-3 evőkanál reszelt parmezán vagy Grana Padano sajt
  • 2-3 evőkanál apróra vágott mazsola (kihagyható)
  • 5dkg fenyőmag (kihagyható) 
  • 1 evőkanál morzsolt majoránna
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors
  • a sütéshez olívaolaj 
Először is egy fazékban sós vizet teszünk fel forrni a tésztának.

A mártáshoz a fokhagymát összezúzzuk és olívaolajon egy magas falú, nagy serpenyőben megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomokat, a vizet, a bort, a fűszereket (kivéve a friss bazsalikomot) a cukrot és lassú tűzön, néha megkeverve kb. 20 percig főzzük.

Közben, ha a víz felforrt, beleteszünk 1-2 evőkanál olívaolajat és a tésztát. A tészta főzésének az a titka, hogy az első kb. 5 percben néha keverjük át. A tökéletes tészta aldante, azaz annyira főtt meg, hogy a közepe, még egy kicsit roppanós. Ehhez közepes lángon főzve kb. a 10. perc után érdemes kivenni egy szálat és kóstolni, utána folyamatosan 1-2 percenként, amíg a kívánt állagot el nem érjük. Ezután szűrjük és öblítsük le hideg vízzel, majd 1 pici olívaolajat öntsünk rá.

A gombócokhoz beáztatjuk a zsemlét, majd ha elázott apróra vágjuk. Összekeverjük egy tálban a húst, a tojásokat, a zsemlét és lényegében az összes hozzávalót. Kézzel dolgozzuk össze.

Vizes kézzel kb. diónyi méretű gombóckákat formázunk és olajban megsütjük. Nem kell, hogy lebegjenek az olajon, kb. 1,5 cm olaj legyen a serpenyőben. 2-3 perc után forgassujk meg őket, amíg minden oldaluk szépen meg nem pirul. Én általában 3 adagban szoktam megsütni. A megsült gombócokat tegyük egy papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön, majd tegyük át őket a mártásba és forgassuk bele.

Szúrjuk meg az egészen friss, apróra vágott bazsalikommal.

Tálaláskor halmozzuk a gombócokat és a mártást a tésztára és szórjuk meg parmezánnal vagy Grana Padano sajttal.

Buon Appetito! :)


Kóstoltátok már ezt az ételt? Mi a kedvenc olasz ételetek? :)


8 megjegyzés:

  1. hmm,fincsinek tűnik,köszi a receptet! :)

    VálaszTörlés
  2. Jól hangzik finomak az olasz kaják:)

    VálaszTörlés
  3. Hmm... De messze van meg az ebédidő. :D nagyon finomnak hangzik. Én legtöbbször milánóit csinálok, természetesen nem porból és nem üveges szószból. :D nagyon egyszerűen elkészíthető ( pedig én meg a főzés...) és nagyon finom. :)

    VálaszTörlés
  4. @Ági, egy jó milánói mindig jöhet nálam is. :D Főleg egy kis parmezános csirkével felturbózva. :D

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta ^^ Én gombóccal még sosem készítettem olaszos tésztát, de sosem késő kipróbálni :P

    VálaszTörlés
  6. Suzi és Tekergő jut róla eszembe :) Már régóta ki szeretném próbálni, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  7. Én is szoktam ilyet készíteni a saját változatomban. Nagyon fincsi.
    Egyébként engem a víz kiver az alapporból készült bolognaitól...

    VálaszTörlés

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...