2015. február 25., szerda

Recept-Sarok: Gombás Rizottó


 Imádom a rizottót, szinte nem is telhet el úgy egy hónap, hogy ne készítenék valamilyet. A legnagyobb kedvencem az erdei gombás, amibe kétféle gomba és sok illatos, friss zöldfűszer kerül. 
Tökéletes egytálétel mondjuk egy baráti vacsorán és akár egy nappal előbb is el lehet készíteni, mert ha van ideje "összeérni" úgy még finomabb lesz. Ha kíváncsiak vagytok a receptre, tudjátok mit kell tenni! ;) 



Hozzávalók:
  • 200 gramm rizottó rizs (Ez nagyon fontos, sima rizzsel neki se kezdjetek, mert nem lesz finom.)
  • 8dl csirke alaplé
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 gramm vaj
  • 50 gramm reszelt parmezán 
  • 250 gramm gomba (én fele-fele arányban használok csiperkét és vargányát) 
  • bors
  • kakukkfű
  • petrezselyem
  • olívaolaj 
  • cayenne bors
  • friss citrlomlé
  • balzsamecet
1. Felmelegítjük az alaplevet. A megtisztított, apróra vágott gombát kevés olívaoljon megpároljuk, sóval-borssal fűszerezzük és félretesszük. Az apróra vágott hagymát egy nagyobb fazékban kevés olívaolajon üvegesre pároljuk, az utolsó percben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Beletesszük a rizst és addig pároljuk, amíg üvegesek nem lesznek a szemek.

2. Hozzáöntjük a bort és kevergetve pároljuk. Takarékra vesszük a lángot, majd merőkanalanként hozzáadagoljuk az alaplevet. Mindig csak annyit amit felvesz. Ha a rizs már majdnem puha, akkor beletesszük a gomba 3/4 részét. Rizsfüggő, hogy mennyi alaplevet vesz fel, ha esetleg elfogyna, akkor forró vízzel folytatjuk a főzést.

3. Hozzáadjuk a rizottóhoz a fűszereket. Sót ízlés szerint, egy kis borsot, cayenne borsot, friss kakukkfüvet, fél evőkanál citrlomlevet, a parmezánt, egy evőkanál balzsamecetet, a vajat és a végén a friss petrezselymet. 


Akkor jó, ha az állaga krémes. :) Tálaláskor a tetejére tesszük a maradék gombát és megszórjuk friss parmezánnal. Száraz fehérbor illik hozzá. :)

Szeretitek a rizottót? Melyik a kedvencetek? :)

4 megjegyzés:

  1. Úgy sajnálom, hogy kimarad nálam a rizottó, de ezt a rizst nem ehetem. :( Pedig szerintem nagyon szeretném. :)

    VálaszTörlés
  2. Most jöttem ki munkából. Éhes vagyok. Mostmár csorog a nyálam. Pedig csak keső este ehetek, mert első utam a fogorvoshoz vezet. :( Teleporton tudnál most küldeni? A buszon megeszem.
    Hol lehet külön rizottó rizst venni? Anno még a madaras tescoban sem láttam.

    VálaszTörlés
  3. @Ági, barna rizst sem szabad enned? Esetleg feketét?

    @Piros, én az Aldiban és a Sparban szoktam venni. :) Tesco-ban csak egyszer láttam de sokkal drágább volt mint a Sparban.

    VálaszTörlés
  4. Bevallom hősiesen, még sosem készítettem rizottót, viszont a recepted alapján nagyon megkívántam :) Valószínűleg ki is fogom próbálni, de szerinted bulgurral is működhet jól a dolog?

    VálaszTörlés

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...