Weekly Inspiration

Ahogy az elmúlt években, idén is készültem egy Halloween hangulatú inspirációs válogatással. Nekem egyértelműen ez az ünnep az ősz fénypontja. Imádok Halloween filmeket és meséket nézni, tököt faragni, denevér alakú kekszet sütni és a ködös, hűvös estén, zajos leveleken lépdelve, kimenni a temetőbe. 
Már egészen kicsi korom óta vonzottak az elhagyatott házak és szerettem az ijesztő, kissé talán morbid filmeket. 
Engem nem zavar, hogy egyre inkább beszivárog hozzánk ez az ünnep. A "Magyarországon Mindenszentek van, nem Halloween" Facebook kiírásokon pedig csak a szememet forgatom, mert csak azt bizonyítják, hogy mennyi tudatlan ember van. Elvégre két egymást követő, külön ünnepről beszélünk. A Halloween pedig egy ősi, kelta hagyomány, sokkal régebbi, mint a vallásos Mindenszentek. 
Én mindkettőt szeretem és ünnepelem, szerintem mindkettő nagyon szép hagyomány és szerintem jól megférnek egymás mellett. A Mindenszentek temetőlátogatásai, a félhomályos, mormogva beszélgetős, gyertyagyújtással szenvedős, egy évben egyszer rokonlátogatós protokollja előtt jól esik egy kis vidámság, egy kis bolondozás. 
Ráadásul én személy szerint szívesebben nevelném a gyerekemet majd arra, hogy ebben az ünnepben élje ki magát, jelmezversenyre készüljön, mint hogy azt tanulja majd meg hogy nagyobb koszorút és több gyertyát kell tenni a sírra mint ami a szomszéd síron van. 
A legtöbb ember annyira kényszeresen, monoton módon, rutinból zavarja le ezt az ünnepet, hogy rossz végignézni. Koszorú, virág le, gyertya meggyújt, sír előtt megáll, fél percig úgy tesz, mintha imádkozna, kisfiam viselkedj, ne nézegess, papa láttad az xy sírján csak egy gyertya ég, na ez hogy meghízott, ide csak egy kis mécsest teszünk mert a mama nem volt jóban az ikszipszilon nénivel... 
Szerintem ez az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk. Rutint tanítani egy gyereknek, ahelyett, hogy arra nevelnénk, a saját módján emlékezzen. Rákényszeríteni, hogy gyertyát tegyen egy olyan személy sírjára, akit nem ismer. Mennyivel szebb lenne, ha nem virágcsokrokkal tartanánk életben egy ember emlékét, hanem történetekkel. Ha miközben gyertyát gyújt egy síron nem azt hallaná, hogy a szülei arról sugdolóznak ki milyen kabátot visel, vagy milyen koszorút vett, hanem emlékeket, családi anekdotának hallana, amiket aztán tovább adhatna a saját gyerekeinek. Mert így, ha talán nem ismerted az adott személyt, mégsem lesz idegen a számodra.




Egy kis aláfestőzene. ;)


Egy teliholdas séta az erdőben? :)


Hétköznapi Halloween viselet.


Bemennél oda?


Mindig nagyon érdekeltek a régi sírkövek. Elolvasni az alig látható feliratokat...


Nagyon cuki ez a smink! Cicaimádóknak kötelező. :P


Whao!


Egy kísértet járta erdei túra? :D


Ötletek Halloween film maratonhoz. :)


Ha valaki nem akar klasszikus Halloween tököt, ilyet is készíthet. Sőt, ezek még az ünnep után is jól mutatnak. :)


Sajnálom, hogy idén nem lehet nálunk túl sok Halloween Yankee illatot kapni, tartok pedig egyáltalán nincsenek.


Hangulatos. Igyekeztem úgy összeállítani ezt a válogatást, hogy az anti-halloween klub is találjon kedvére valót benne. :)


Biztosan fincsi lehet. :P


Varázslatos.


Minden horror rajongó tudja, hogy ez nem jelent jót. :D


Jó lenne nem eltévedni.


Rendeztek idén Halloween bulit? :)


Ezt bármikor viselném. :)


Hangulatos. :)


Melyiket választanátok? Nekem a második és a 4. tetszik legjobban. :)


Ide már holnap beköltöznék. :D


Cuki! :)


Bemennétek körülnézni? :)


Kis drága! :)


Ezen annyira nevettem. Egy mókus feje beleszorult egy Halloween dekorációba és így rohangászott a házak között, mindenkire a frászt hozva. :D


Készítetek töklámpást? :)


Egy fekete cica élő Halloween dekoráció. :)


Hátborzongató. :)


A végére egy kis cukiság. :) 

Képek: Weheartit, Tumblr, Pinterest 

Szép Hetet Lányok! :) 

Melyik a kedvenc képetek? :)

Megjegyzések

  1. Pont írtam Szilvinek, hogy Halloween-t keverni a Mindenszentek, Halottak Napjával kb olyan mintha Karácsonyt vetném össze a Húsvéttal. Teljesen egyetértek a leírtakkal.
    Jaj az a lila Halloweeni köröm *-* A cicák...de szeretnék egy fekete cicát...vagy kettőt :D Csodás képek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem szeretem ezt az összehasonlítgatást. Az egyik egyházi ünnep, a másik meg egy régi hagyomány. Ugyanúgy, ahogy a karácsony is egyházi és világi ünnep is egyszerre, sőt még országonként is eltérő, hiszen ha csak arra gondolok, hogy Amerikában nincs Szenteste, és az ajándékokat a Mikulás hozza, Olaszországban pedig talán valamilyen boszorkány, Erdélyben meg az angyal.

      Amitől én ki szoktam akadni, amikor a fiatalabb generáció tagjai elkezdik ezt a Hálaadás majmolást. Álljon már meg a menet! Amerikában sem ünneplik az augusztus 20-at. :D Na ez már tényleg nevetséges.

      Törlés
  2. Nagyon jó válogatás lett és a mondanivalóval is egyetértek. A képek közül a harisnya nagyon bejön, olyat én is simán felvennék. :) És a malacok... <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett. :) Nekem is nagyon tetszik ez a harisnya! :)

      Törlés
  3. Én nem csípem a Halloween-t, számomra nagyon fura lenne, hogy egyik nap még bulizom, a másik napon pedig az elvesztett szeretteim miatt szomorkodom, valahogy a kettő nálam nem jön össze, de jók a képek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a Halloween nem feltétlenül jelent bulit. Az utóbbi években már mi sem szoktunk bulizni vagy beöltözni. Csak összejön a baráti társaság, csinálunk vicces sütiket, tököt faragunk és megnézünk valami Halloween hangulatú filmet vagy mesét. :)

      Törlés
  4. Nagyon jók a temetős képek. Nagyon szeretem a temetők hangulatát ilyenkor ősszel, az összes keserves szomorúsággal együtt. Amikor autózunk hazafelé vidékről, ilyenkor az összes temető gyönyörű a kis mécsesek százaival.
    Amúgy meg - két különböző ünnep, ez teljesen igaz. Azért persze bosszantó a hihetetlen mennyiségű kommersz trutyi, ami ilyenkor mindenhonnan folyik, szerintem érthető, hogy ez egyeseket zavar. Persze az értelmetlen facebookos hozzászólás inkább olyan múlt században leragadásnak tűnik. Newsflash, a globalizáció nem így működik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, a divatmajmolós része nekem sem tetszik, főleg mert az emberek nagyon kevés része tudja csak, hogy mit jelent ez az ünnep és mik a hagyományai. Bár nemrég engem az is sokkolt, hogy a magyar emberek 80%-a nem tudja mire emlékezünk október 23.-án.

      Törlés
  5. Egyet kell értenem, hogy teljesen más a két ünnep - én például szeretem mindkét alkalmat. Persze, megértem azt is, akit zavar/frusztrál, hogy a halloweeni bulizás úgymond "megbecsteleníti" a Mindenszentek meghittségét, de hát kinek a pap... :D Nem értem teljesen, hogy megmásíthatatlan dolgokon (ld. más hagyományok beáramlása, több száz/ezer éves ünnepek megléte stb.) miért akadnak fent az emberek és miért pakolgatják ki habzó szájjal Facebookra, hogy a helovín az egy szar - és miért nem tudják kulturáltan kifejezni, hogy miért is berzenkednek újítani/lazítani/haladni a korral és a neki nem tetsző dolgokra egyszerűen csak legyinteni?

    Az én esetem mondjuk elég speciális, ugyanis november 1-jén születtem, így esett már meg párszor, hogy a temetőlátogatás után mentünk haza szülinapozni, ezért nem fura a két ünnep együtt. Most már úgy szoktam csinálni, hogy a Mindenszentek előtti héten megyek temetőbe, 30-31-én beöltözős buli, 1-jén pedig a szülinapomat ünnepeljük. Imádom, hogy ez így alakult, mert mondhatom, hogy én aztán trú gothic arc vagyok, mert majdnem a temetőben születtem meg. :DDD (Sőt, még egy fekete macskám is van, és a ruhatáram is igazodik a cicámhoz, plusz a Halloweent is szeretem, úgyhogy én aztán biztosan meg fogom ünnepelni! :D )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A temetőben? :D

      Szerintem ez a bulizás dolog eléggé álszent, mert sokan elmennek simán is bulizni akkor. Ha tényleg olyan lelki beleéléssel készül valaki az ünnepre, akkor nem kell beöltözni, stb. De akkor ne rakja ki fb-ra a koktélos miniruhás partifotóit se, mert az aztán végképp tiszteletlenség.

      Ez ugyanolyan hagyomány, mint nálunk a locsolkodás. A Húsvét is egy komoly egyházi ünnep, ennyi erővel a locsolkodásra is lehetne azt mondani, hogy divathóbort, főleg mert sokkal "újabb" szokás mint a Halloween. Csak nálunk utóbbi még csak a lakossági internet korszak óta van elterjedőben.

      Láttam például olyan 90-es évek elején készült filmet, amiben a szinkronban a halloweent farsangnak fordították le. XD

      Törlés
  6. Nagyon jó kis válogatás. :) Zenével együtt izgalmas volt görgetni a képeket. :)

    VálaszTörlés
  7. Szuperek a képek, nagyon hangulatos mind :) Nekem amúgy ambivalensek az érzéseim a temetőkkel kapcsolatban, nem annyira szeretek menni oda, de nagyon szép tud lenni a maga módján egy-egy temető, főleg ilyenkor, mikor tele lesz mécsesekkel, stb. (Na most meg eszembe jutott legutóbbi élményünk, mikor is ellopták a virágunkat a sírról, magyar valóság ;D) Mondjuk az meg olyan szomorú - nyilván mindig szomorú egy temető, de - mikor látod a régi, benőtt sírokat, ahova már nem tesz senki semmit, mert már nincs, aki tehetne. Nálunk egyébként mindig megy a sztorizgatás, főleg azért is, mert szinte mindenki elment korán, így nekem, mint legkisebbnek kevés is az emlékem, talán ezért is szeretem különösen hallgatni a történeteket. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A lopkodás sajnos nálunk is ismerős. Nem is veszünk már bolti díszeket és csokrokat, főleg karácsonyiakat nem, hanem inkább itthon csinálunk, mert az egyedit nem merik ellopni azért. Viszonylag kicsi falu és temető. De volt már rá példa, hogy végigjártam és visszahoztam a saját készítésű csokrot, onnét ahová áttették, aztán felhívtam az illetőt utána, hogy azért hello. Persze lerakta a telefont, azóta a fejét is elfordítja ha elmegy mellettem az utcán. Mondjuk legalább szégyelli magát.
      Akkor voltam még nagyon kiakadva, amikor idén 15 szál fehér rózsát vettem a papám halálának évfordulójára és a fele eltűnt. Azokat is megtaláltam ugyanazon személy rokonainál voltak elosztva, de nem tettem vissza, mert arról nem lehet bebizonyítani, hogy nem virágosnál vette. Habár a síron elhelyezett penészes, elfeketedett 20 éves művirágokból ítélve nem hiszem, hogy olyan igényességi szinten lett volna, hogy virágot vesz. Főleg mert azokat is befőttes üvegbe rakta bele amit nagy valószínűséggel ellopott.
      De tudom, hogy a papám is azt mondta volna, hogy legyen vele boldog a lelkiismeretével meg neki kell együtt élnie.

      Én valamiért szeretem a temetők hangulatát. Persze az elhagyatott sírok láttán mindig szomorú leszek én is. Néha előfordul, hogy azokra is teszek mécsest vagy virágot. :)

      Törlés
    2. Olyan szomorú, hogy vannak ilyen emberek :(
      Igen, mi is csináltunk már ilyet :)

      Törlés
  8. Nagyon-nagyon tetszett ez a képválogatás!! Idén megyek először Halloween buliba, így ünnepeljük a szülinapomat a barátnőimmel! =) Ötleteltem egy ideig a jelmezen, de végül modern boszi leszek, söté sminkkel, csipkével és ilyesmikkel. =) Már nagyon várom!

    VálaszTörlés
  9. oda vagyok mindegyik képért *-*

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)