Parfüm Pillanatok - Chanel N°5


Azt hiszem bátran ki lehet jelenteni, hogy a parfümvilág legikonikusabb illata a N°5. 
Számomra egy szép emlék a gyerekkoromból, mert ez a nagymamám kedvenc parfümje és kislánykoromban gyakran magamra fújtam a szép metszett üvegben lévő arany színű elixírből.
Évekkel később, tinédzserként egyáltalán nem tudtam értékelni és a 20-as éveim elején, kifejezetten kellemetlennek, fojtogatónak éreztem. Talán, mert a No°5-ot meg kell tanulni viselni. 
Egy rendkívül összetett illat, amiről hosszasan lehet mesélni. Elemezni lehet, magyarázni, vagy hagyni, hogy ő meséljen Neked. Mert ez azon kevés parfümök egyike, ami nem csupán egy illattal burkol be, de egy érzettel, aurával is. 



Nekem a travel package csomagolású változat van meg, ami reptereken és a Chanel üzleteiben kapható. (Legalábbis tudomáson szerint.) Ez számomra tökéletes, hiszen egy hosszú munkanapra készülve gyakran előfordul, hogy magammal viszem a parfümömet is. Ezzel pedig tényleg nem kell attól félni, hogy kinyílik, kifolyik, stb. 
A szerényebb csomagolás ellenére, szerintem ez az üveg is nagyon elegáns. Abszolút minőségi, A Chanel a márka fekete tégelyes kozmetikumait idézi a kupak, az üveg pedig nehéz, ugyanakkor kecses. 


35ml parfümöt tartalmaz, ami azt hiszem hosszú-hosszú ideg elegendő lesz, hiszen ez nem az a parfüm, amit én naponta magamra fújnék. 
Viszont ha valami különlegességre, extra eleganciára vágyom, akkor mindig ehhez nyúlok. 


Ez a parfüm olyan, mint egy Birkin táska. Sokaknak talán csak egy illat, ahogy a másik csak egy táska, de az értő orrok és szemek azonnal felismerik mindkettőt. Mondhatni státusz szimbólum. Vagy akár a nőiesség szimbóluma is, hiszen annak idején maga Coco Chanel is azt kérte, hogy a parfümnek olyan illata legyen, mint egy nőnek. 
Ez volt az első szintetikus illatkomponensekből álló illat, amit 1921-ben fejlesztett ki Coco Chanel kérésére a cári parfümőr Ernest Beaux. Aki viszont azt hiszi, hogy ugyanazt az illatot fújja magára, mint a 20-as évek kivételezett női, akik megengedhették maguknak, hogy Chanelnél vásároljanak, az tévhitben él, ugyanis a parfüm receptjét már többször átalakították, hogy mindig illeszkedjen az adott korhoz. 
A parfüm neve, pedig abból ered, hogy Coco az 5. számú illatmintát választotta ki. 


Annyit a történetéről, most jöjjön a lényeg, vagyis maga az illat.

Illatjegyei:
Fej: Ylang-Ylang, Neroli, Citrom, Bergamot, Aldehidek
Szív: Rózsa, Nőszirom, Jázmin, Írisz, Gyöngyvirág
Alap: Vetiver, Vanília, Szantálfa, Pézsma, Pacsuli, Moha, Ámbra

Fújás után egy nagyon virágos aroma bontakozik ki. Mögötte megbújva, finoman érződik egy halvány, éppen hogy csak kicsit pikáns citrus. Néhány perccel később megmutatkozik teljes pompájában a jázmin, a gyöngyvirág és kiérezhető a rózsa is. Körülbelül fél óra elteltével egy igazán meleg, vaníliás, pézsmás aromává szelídül, amiben itt-ott érezhető a virágok frissessége egy kevés kesernyés fűszeresség ami engem a borostyánra emlékeztet. 
Néhány órával később pedig egy rendkívül kifinomul púderes-virágos illat érződik a bőrön. 

Ez az illat maga a kifinomultság és nőiesség. Sajnos ebben a korban már kevesen értékelik, hiszen nem egy gyümölcsös-édes vattacukor parfüm, ami a jelen kor póthajas, agyonkontúrozott, műszempillás, miniruhás nőtársadalmának egyenillata. 
De azt gondolom, hogy vannak még azért olyan nők is, aki képesek viselni ezt az illatot. Úgy akár a magabiztosságot és büszkeséget. Ez az illat ugyanis kitűnik a sok tucatparfüm mögül. Egyedi, mert ahány ember, annyiféle arcát mutatja mindenkin. 
Öltöztet és alakít, felruház egyfajta nyugodtsággal és megfontoltsággal és teljesen mindegy, hogy egy farmer-tornacipő szettel viseled, vagy egy kis feketéből kivillanó bőrfelületre fújod, akkor is elegánsnak érezheted magad. 

Ahogy már mondtam, ehhez a parfümhöz felé kell nőni, tudni kell viselni és kell egyfajta életszemlélet, hogy tudjuk értékelni. Ha egy olyan illatot keresel, ami elegáns, nőies, egyedi, kifinomult, de nem konzervatív, szexi de nem közönséges, akkor próbáld ki. Fújd magadra, hagyd, hogy átöleljen, beburkoljon és így rájössz majd, hogy vajon te is N°5 lány-nő vagy e?

Beszerezhetőség: Douglas, Marionnaud, Chanel üzletek, Parfüm.hu

Próbáltátok már a N°5-ot? Mi a véleményetek róla? 

Megjegyzések

  1. Hát, számomra a Chanel, mint parfüm.. Régen nagyon akartam egyet, de csak a név miatt. Azelőtt sosem szagoltam (mifelénk 1 Müller van, de ott nincs Chanel, Douglas és Marionnaud pedig csak Pesten, oda ritkábban jutottam el). Viszont a Müllerben dolgozott egy ismerősöm, aki mondta, hogy sokan a Chanel Madmoiselle-t keresik. Akkor eldöntöttem, hogy az első parfüméria közelében lecsapok a Chanel-re, végig szaglászom az összeset. Megtörtént, és teljesen le voltam döbbenve, mert majdnem mindet egyszerűen büdösnek találtam... A Chanel Chance-t különösen... Én ott elkönyveltem magamban hogy ez büdös, felesleges pénzkidobás, csak a nevét fizetik meg az emberek, stb.... :D Aztán rájöttem, hogy valóban igaz az, amit erről írsz. ehhez a parfümhöz fel kell nőni. Én most 22 vagyok, és továbbra sem rajongok érte, viszony Anyukám házassági évfordulóra kapott Aputól Madmoiselle-t, és bár továbbra sem az én illatom ,kezdek vele megbarátkozni. Én élő példája vagyok a bejegyzésednek, lehet, hogy ha 30-40 leszek, már "érteni" fogom ezt az illatot. :)
    A cikk végén lévő rész pedig igaz, és egyben elszomorító. Bár az én "szerelem parfümöm" is egy édes vattacukros illat (Lancome- la vie est belle), de tényleg azt veszem észre, hogy manapság mintha mindenkinek ugyan az za illata lenne. De ez a pasikra is igaz. Odavagyok sok sok férfi parfümért, de az utcán, osztályban, buszon... mindenkin ugyan azt érzem.
    Szerintem ez annak tudható be, hogy mindig van egy épen felkapott "hullám", és akkor boldog boldogtalan azt fújja magára literszámra...
    A Chanel-ek (és a hozzájuk hasonló Gucci, YSL stb..) nem tucat illatok, talán ezért nem is olyan népszerű és "menő"... De talán ez a jó, emiatt különleges...... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben teljesen igazad van. Az én tinikoromban a Gucci Rush és Envy Me illatok voltak nagyon felkapottak,ezek voltak álom-parfümök.
      Előtte a 90-es években pedig a Donna Karan Cashmere Mist (mennyire imádtam, ez volt az egyik első parfümöm.) és a L'Eau d'Issey és az ehhez hasonló vizes-parfümök. Én csak így hívom őket. :D
      Nekem tinikorom legkedvesebb illata a Miss Dior Chérie volt. Körülbelül 4 évig csak ezt használtam.
      A mostani pláza-cica generációnak pedig a Paco Rabanne parfümök az etalon, úgy vettem észre. Meg a Pink Sugar, amitől konkrétan hányni tudnék. :D

      Törlés
  2. Nagyon örültem a cikkednek. Én egy idősebb generációhoz tartozom, akinek sokáig csak az Opera létezett, majd jöttek a francia kölnik. Kedvencem volt a Magic Noire de mindig szerettem volna egy Chanelt. Végül kaptam egy COCO Chanel Mademoisellt. Ez utóbbi már üres. Én úgyan Chanell-5-öt akartam, de akkor még nem volt. Aztán megjelent, de sok más dolog miatt nem jutottam hozzá. Sokat jártam Moszkvában és gyakran látogattam az ottani illatszer részlegeket. Hozzá teszem, hogy sokkal fejlettebbek voltak már a nyolcvanas években is mint nálunk (akkor még nálunk nem voltak speciális üzletek) Többféle orosz-francia kompozició is volt. Nálunk úgyebár a Krasznaja Moszkva mint pejorativ kölvi szerepelt. Aztán rájöttem, hogy ennek két változata van: kölniviz és parfüm. Sokan a parfümöt úgy használták mint a kölnivizet és -ahogy irod- nem nöttek fel a kölni használatához. Ezek lehettek oroszok és magyarok egyaránt. Nemrégen olvastam egy könyvet, hogy régebben a SZU-ban a külföldiek nagyon keresték a Krasznaja Moszkvát, mivel az ugyanaz mint a Chanell-5. Elöször is összehasonlitottam! Anyósomnak (ajándék!) volt egy üveg kölnivize és én véletlenül kaptam ajándékba egy kis üveg (minta)Chanell-5-t. Hasonlóság van, de a KM sokkal erősebb a CH-5 kellemesen enyhébb. Nem vagyok parfümér, de használni a CH-5-t szeretném. Utánaolvastam és kiderült, hogy a cári parfümgyárba a forradalom után hivtak (ez valamikor a XX.sz.húszas éveiben volt)egy francia parfümőrt, hogy alkosson egy igazi szovjet parfümőt és ez lett a KM. Mivel szinte minden nő használta (volt aki öntötte magára ünnepekkor, volt aki úgy ahogy kellett és tudta hordani) elég furcsa illata volt több nőnek. Mostanában Oroszország megváltozott, a parfümöket úgy árulják ahogy nálunk, sokan tudják használni. De a KM sokakban a nosztalgiát anyáik illatát jelentik, habár sokan már tudják "hordani" a CH-5-t. Csak ezt akartam kiegészitésként irni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jézusom, a KM! Esküszöm körülbelül 5 évvel ezelőttig volt egy fél üveg a mamámnál, a lelkére kötöttem, hogy nem dobja ki, de szerintem kidobta. Az ő generációjának ez inkább rossz emlékeket idéz fel. Köszönöm, hogy írtál, nagyon érdekes volt olvasni az álláspontodat! Kérlek, gyere máskor is! :)

      Törlés
  3. A KM parfümös üvege megmaradt, abba öntöttem egy kicsit a kölnivizből, és ezt szoktam mutogatni. De azt hiszem én megmaradok a Chanel 5-nél, habár most Celine Dion-om van. Egyidőben karácsonyra mindig egy üveg kölnit kaptam. Sajnálom, hogy nem megyek Moszkvába, de egy ismerösöm most utazik ki, majd megkérdezem, most mi a divat ott.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)