Recept-Sarok: Sóskaramellás sajttortás répa szelet


Nagyon rég volt már receptes bejegyzés a blogon, de mivel közeleg a Karácsony, gondoltam megosztom Veletek ennek az isteni finom és nagyon egyszerű süteménynek a receptjét. Ha kíváncsiak vagytok rá, olvassátok el a teljes bejegyzést. 




Hozzávalók a tésztához: 
(A receptben használt mértékegység alapja egy átlagos méretű bögre.)

  • 1 és egy negyed bögre liszt (én fele-fele arányban használtam sima és rozslisztet)
  • fél bögre cukor (fele-fele arányban használtam sima és kókuszvirág cukrot) 
  • egy csomag vaníliás cukor
  • Másfél bögre reszelt sárgarépa
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna 
  • 2 kávéskanál fahéj
  • csipet só
  • csipet szerecsendió
  • 1 evőkanál reszelt narancshéj
  • háromnegyed bögre olaj vagy olvasztott margarin (én kókuszolajat használtam) 
  • 2 tojás
  • ízlés szerint mazsola, apróra vágott dió vagy csokoládé

Hozzávalók a krémhez: 
  • 25dkg mascarpone krémsajt
  • kevés tej (én kókusztejet használtam)
  • 1-2 evőkanál sóskaramell szósz 



Elkészítés: 
  • Lereszeljük a sárgarépát, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és belekeverünk a lisztből egy evőkanálnyit, majd félretesszük. 
  • A többi liszthez hozzáadjuk a fűszereket, majd átszitáljuk.
  • A tojásokat a cukrokkal kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat vagy olvasztott vajat. 
  • Belekeverjük a lisztet.
  • Hozzáadjuk a répás keveréket. 
  • Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt közepes tepsiben körülbelül 30 percig sütjük. Érdemes tűpróbát végezni 25 perc elteltével. 
  • Fontos, hogy hagyjuk teljesen kihűlni. Ezalatt elkészítjük a karamellás sajtkrémet. 
  • A szobahőmérsékletű mascarponéba 1-2 evőkanál tejet öntünk, majd habosra keverjük. Ezúton hozzáadjuk a sóskaramell szószt, amivel szintén kikeverjük. 
  • A krémet rákenjük a tésztára, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük. Így olyan lesz az állaga mint egy sütés nélküli sajttortának. Tálaláskor friss karamellszósszal leöntve szervírozzuk. 



Tippek: 

  • A krémet használhatod muffin tetejére, ha cupcake-et szeretnél csinálni, de én készítettem már belőle sima tortát és tiramisut is. Ebben az esetben természetesen tojással. 
  • Ha nem szereted a karamellát, akkor a sajtkrémbe tehetsz 1-2 evőkanál friss narancslevet és pici narancshéjat, de egy sima vaníliás verzió is nagyon jól passzol a sütihez. 
  • Torta változatban is el lehet készíteni a sütit. 
Ti szeretitek a répás sütiket? Melyik a kedvenc karácsonyi süteményetek? 😊

Megjegyzések

  1. Milyen régóta keresek ilyen receptet! Annyit kipróbáltam már de valahogy sosem lett igazi, de ezzel is mindenképp teszek egy próbát! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is hasonlóképp voltam ezzel, de ez a recept nagyon bevált és mindig sikerül. :)

      Törlés
  2. Hűűű, de jó néz ki, biztosan finom is! Télen én is rengeteg sütit sütök, karácsony előtt pedig sokat kísérletezek is. Szerintem az én blogomon is lesznek az ünnepek közeledtével sütiajánlós posztok, egy-két izgalmas recept mindenkinek jól szokott jönni ilyenkor.
    Ezt a finomságot lementettem, jelzem, ha kipróbálásra került! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem ízleni fog, nálunk nagy sikere van. :) A recepteket pedig várom! :)

      Törlés
  3. Nagyon jól néz ki, mindenképp ki fogom próbálni! Köszönöm, hogy megosztottad! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finomnak tűnik ez a süti, már a cím olvastán is összefutott a nyál a számban! :))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)