Weekly Inspiration

Vajon mikor lett ekkora trend és üzlet a karácsony? Mikor kezdett inkább az Instagram és Facebook fotókról szólni, amiken tökéletes karácsonyfák, beállított fotók, retusált arcú emberek pózolnak, mint arról, ami valójában kellene hogy legyen: a szeretet ünnepe. 
Gyermekkoromban sokkal egyszerűbb, tisztább volt az egész. Nem volt baj, ha nem passzoltak össze a díszek, ha picit ferde volt a fa, ha kicsit csálék lettek a mézeskalácsok. De most... most mindenki a tökéleteset akarja. Beállított stúdiófotókon mosolygó családok, akiknek akkor is boldog lesz a karácsonya, ha beledöglenek is. Emberek tapossák egymást a plázákban, hogy mindent megvegyenek az épp trendi médiasztár szakács receptjéhez, amit mindenki elkészít és kiposztol. A gyerekek teljes díszbe öltöztetve próbálnak nem láb alatt lenni, az idősek pedig zsörtölődnek, hogy bezzeg az ő idejükben nem így volt. A fa már december közepe óta fel van díszítve, hiszen ezt láttuk a menő Insta sztároknál is. De honnét lesz pillecukor a kakaóba? Ha nem lesz, nem mutat jól a fotókon. A tinédzserek meg földhöz verik magukat, hogy a minimálbérért dolgozó szüleik nem vették meg nekik a legújabb Iphone-t karácsonyra. A karácsonyi vacsoránál meg mindenki a telefonját nyomkodja, kivéve a kisgyermek és az idős. A gyermek azért, mert ő még nem érti. Neki igazából nem számít, ha nem tökéletes a fa, ha kevesebb like-ot kap a fotó, mint xy-é, ha picit odaégett a krokett. Az idős meg már nem érti. Hova lett a szeretet, a család, a meghittség? 
Hálásnak kellene lenni a láb alatt lévő gyermekekért és a zsörtölődő idősekért. Nem azt kellene nézni, hogy milyen szám van írva az ajándék árcédulájára, hanem, hogy van akinek adjuk. Nem kellene eldobni a családi hagyományokat, recepteket, díszeket az újért és trendibbért. Mert ha nem figyelünk rá, az egyik legszebb ünnepünk többé már nem a szeretet, a család, a vallás ünnepe lesz, hanem egy sablonos tömegcikk, aminek értékét likeokban mérik.


Nálunk sosem volt divat nagy és értékes ajándékot adni karácsonyra, inkább a kisebb, figyelmesebb ajándékra koncentrálunk mindig, amiből látszott, hogy ismerjük egymást, tudjuk, hogy mi az ami a másikat mosolyra fakasztja.


Varázslatos


Nagyon édes ez a kis fenyő. Én továbbra sem kedvelem a tökéletes alakú műfenyőket.


Csodaszép ez a pulcsi.


Gyerekkorom egyik kedvenc filmje volt a Grincs.


Hangulatos


Pulcsi-szerelem.


Klasszikus


Varázslatosak


Álomszép ez a hógömb.


Imádom ezt a fotót.


Nagyon tetszik ez a manikűr.


Csodásak ezek a színek.


Odavagyok ezért a konyháért.


Egészséges és finom sali, ami az ünnepi asztal dísze is lehet.


Csini


Heti álomház.


Csodaszép ez a kis sétány.


Nagyon tetszik ez a csizma.


Különleges.

Otthonos


Csodaszép ez a csomagolás.


Minimalista


Imádnivaló ez a kis kunyhó.


Karácsonyi ragyogás.


Mézeskalács-torta


Az idei kedvencem.


Béke és nyugalom.


Cipő-szerelem.


Egy nude rúzzsal tökéletes ünnepi smink. Vagy egy bordóval...


Dögös


Sajnos idén sem lesz fehér karácsony.


Karácsonyi cukiság. 

Képek: Pinterest/Tumblr

Kellemes Ünnepeket és Boldog Karácsonyt Mindenkinek! 😊

Megjegyzések

  1. Szóról-szóra egyetértek azzal, amit leírtál. Végre valaki, aki az egész lényegéről ír, nem csak arról, hogy milyen drága dolgokat vegyél még utolsó utáni pillanatban is ajándékba stb.

    VálaszTörlés
  2. nyilván idős/gyerek válogatja, de én sajnos csak ellenpéldákat ismerek a telefonokkal kapcsolatban. van olyan ismerősöm, aki gyereke 7 éves, és iphone-ja van. :D illetve személyesen a nagymamám az, aki ül a szobában ÓRÁKIG, és a családot le sem sz*rva olvassa a facebook-on a sok sok hülyeséget. amúgy abszolút igaz. manapság a karácsony a drága ajándékokról szól, és a fa előtti pózolásról. meg ez a "mi tökéletes család/pár vagyunk" műmosolyok. láttam ilyen képet egy barátnőmékről is, amúgy a szülők közt szóban már zajlott a válás, de karácsonykor mégis volt a képmutatás. undorító. meg az ajándékok.. már nem is az, hogy egy drágább, hanem SOK drága. és persze az illető ahogy megkapta, már megfelelő pózban fotózza is le, és teszi is ki. nem is azért örül neki, mert kapta, hanem mert megmutathatja, hogy mit kapott. érthetetlen. eladó vagyok, számomra ilyenkor a legundorítóbb a munka. a boltokban megy az éhezők viadala. :DD mindenki fellöki a másikat, megy a saját feje után és veszi meg a 87. értelmetlen hülyeséget. annyira elszomorító amúgy, hogy mi lett a gyerekkori karácsonyi varázsból. :(

    VálaszTörlés
  3. Szép a bevezető és igaz is, de én pont ehhez a szöveghez mondjuk retro díszek fotóit, szánkózó gyerekeket, karácsonyi terített asztalt, tiritarka karácsonyfát tettem volna inspirációs válogatásnak az insta-tipikus csinicsajszik, méregdrága sminkekn, fehér trendi divat-fa és quinoa saláta helyett. Mert így ellentmond a szöveg és a fotók :(

    VálaszTörlés
  4. Még egy gondolat: sajnos a tökéletes mézeskalács és manikűr helyett is szöveghűbb lett volna egy színes vidám, otthon készített ezért picit édesen béna mézes, és egy egyszerűbb kis manikűr. A napszemcsis tökéletes outfit helyett egy hétköznapibb, szívmelengetőbb karácsonyi ruhás család például. Mert bár csodásak a képeid (mint mindig!) de ezek is pont a "minden tökéletes" insta-világ részei amit látva az ember elkeseredik hogy ő nem így néz ki, nem ilyet süt és nem ilyen trendi a fája. Tehát épp, mint a szövegben bírált FB-világ.

    VálaszTörlés
  5. "Vajon mikor lett ekkora trend és üzlet a karácsony?"- Amióta ehhez mi is asszisztálunk. Nem te, nem én, hanem a többség. :S De nálunk sem volt divat ez a nagy ajandékeső. Tudok gyereket, akinek aszületésnapja is ilyenkor van, és a gyerek belegárgyul szó szerint, mert annyi ajándékot kap- amit ép ésszel nem tud kezelni a végén. Ez még 1-2 évig így lesz, de ha beüt a tini kor, ott már elvárás lesz ez a nagy cirkusz...De ez csak egy példa volt arra, hogy ezeket a dolgokat mi felnőttek is tudnánk befolyásolni.

    VálaszTörlés
  6. Ez Szenteste hetében nagyon nem volt 'szép'. Pont az ilyen bejegyzések hívják fel az emberek figyelmét arra, amin egyébként át tudnak siklani. Hiszen itt is mindenki állítja, hogy egyetért... Miért kell hőzöngeni, ha Te nem is úgy csinálod? Miért kell mást hangoztatni? "Az igazat mond, ne csak a valódit" mert az számít amit teszel, nem az amit másokról feltételezel.
    Nem érdekel hogy elüzletiesedett a Karácsony, mert én élvezem a lényegét. Annak ellenére is, hogy nekem nincs és nem is volt összetartó családom, nincs és nem is volt biztos hátterem, nincsenek gyerekkoromból boldog karácsonyi emlékeim, nincs gyerekem, mégis mióta az eszemet tudom imádom ezt az ünnepet. Önmagáért. És a csillogó üvegdísz gyűjteményemért, amit idén is gyarapítottam. És a kilométerekért, amit az ajándékok vásárlása közben teszek. A mindenhol felkapcsolt fényekért. A nagyfehéremért... A tökéletes és tökéletlen adventi fotóimért (kb.2000 db, mert telelni is voltunk)
    És amint lesz helyem két fám lesz, mert már december elején látni akarom az egyik fényeit, érezni akarom azt a hangulatot, el akarok merülni benne, abban a békében picit többször, picit hamarabb....
    Nem kívánok egyebet -magamnak sem!- mint több békét és békére törekvést.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)