Karácsonyi készülődés stresszmentesen 2. rész


Remélem, hogy mindenkinek csodásan telt a december első két hete és az év végi hajtás, ünnepre készülődés mellett van időtök kiélvezni ezt  csodás időszakot. Az előző részt sokan elolvastátok és remélem, hogy hasznosnak találtátok a tippjeimet, így most ebben a részben a karácsonyi előtti utolsó napok teendőt szedtem össze, aminek segítségével biztosan mindennel időben elkészültök és marad időtök egy kis pihenésre, feltöltődésre is. Mivel sajnos idén sem várható havas karácsony, ezért a bejegyzésben hoztam pár fotót, amiket még tavaly készítettem, remélem egy picit elhozza nektek a fehér karácsony hangulatát. 😊


December harmadik hete 

- Nagytakarítás: Én sosem egy nap alatt zavarom le, hanem szépen napról-napra haladok. Így nem fáradok el annyira és más teendőkre is jut időm. Az ünnep előtti pár napban pedig csak egy gyors takarítást kell csinálnom
- Karácsonyfadíszek előkészítése, égősor kipróbálása: Mindig rászánok ezen a héten egy délutánt, hogy előszedjem a karácsonyfadíszeket. Átnézem őket, ha kell teszek rájuk akasztót, így biztosan nem kerülök szembe azzal a problémával, hogy nincs elég akasztó, nem találok egy szettet, vagy épp az utolsó pillanatban kell pótolnom néhányat. Az égősor kipróbálását de hagyd az utolsó pillanatra, hiszen nincs annál bosszantóbb, mint amikor a fadíszítés pillanatában szembesül az ember azzal, hogy tönkrement. Ráadásul az utolsó napokban sokszor már a kínálat sem olyan nagy. 
- Mézeskalács, mézes puszedli és bejgli megsütése: Az utolsó hét vége csupán néhány nappal karácsony előtt van, ami azt jelenti, hogy ez ideális időpont a mézeskalács és bejgli megsütésére. Ezeknek egyébként is kell néhányan nap, hogy megpuhuljanak, összeérjenek az ízek, így nyugodtan elkészítheted pénteken vagy szombaton. 
- Ehető ajándékok elkészítése, csomagolása: A harmadik hét ideális időpont arra, hogy az ehető ajándékokat elkészítsd. Például a házi nutella, sós karamell szósz vagy akár a pesto elállnak a hűtőben hosszabb ideig is. A házi instant forrócsoki vagy brownie mixet pedig akár be is csomagolhatod. 
- Az utolsó ajándékok becsomagolása: Ezt se hagyd az utolsó napokra, amikor már leginkább a főzés és sütés foglal majd le. Amit megvettél, azt csomagold is be. 
- Ünnepi bevásárlás: A friss hozzávalók beszerzését ne hagyd egy nappal karácsony előttre, így elkerülheted az üres polcok és a hatalmas tömeg bosszantó elegyét. A legjobb időpont szerintem a karácsony előtti csütörtök vagy péntek reggel vagy este. Ekkor van a legkisebb tömeg.  


Karácsony előtti napok

-Fa beszerzése, talpba állítása: Azért írom az utolsó napokra ezt, mert mi mindig frissen kivágott fát veszünk és azonnal be is állítjuk a talpba. Sőt, talán páran meg is fogtok rökönyödni, de én a fadíszítést és két-három nappal karácsony előtt letudom. Egyrészt nem a főzés és sütés közben kell bíbelődni vele, másrészt ki ne szeretne minél tovább gyönyörködni a karácsonyfájában? 😃 A harmadik ok pedig, hogy eszem ágában sincs Szenteste napján összekoszolni a lakást. Szerintem néha az ésszerűséget kell választani a hagyományok helyett, már csak a saját kényelmünk okán is. 
- Gyógyszerek, ragtapasz beszerzése: Szerintem minden családban megesik, hogy valaki pont karácsonyra betegszik le. Ilyenkor nem árt, ha van otthon egy doboz megfázás elleni italpor, lázcsillapító és fájdalom csillapító. Aki pedig süt és főzés annál fennáll a veszély, hogy elvágja a kezét, bár mivel nők egymás között vagyunk, így szerintem nagyobb az esély arra, hogy a család férfi tagjai sérülnek le a fa befaragása közben. Ezekre az esetekre nem árt feltölteni a házi patikát. 
- Készíts tervet az ünnepi menühöz: Ez most elsőre nagyon bonyolultnak tűnik, de érdemes eltervezni, hogy mivel kezdj és mit hagyj utoljára. Az olyan ételek, mint a francia saláta vagy a krumpli saláta, akár karácsony előtti nap is elkészíthetők, csakúgy mint a halászlé vagy épp a rizs, bulgur és társai. A húspácolást vagy panírozást is megejtheted egy nappal karácsony előtt. Míg például az olyan fogások, mint a krumplipüré vagy épp a mártások, készülhetnek frissen is, így melegíteni sem kell őket. 
- Fadíszítés utáni gyors takarás: A legjobb ha ezt is belekalkulálod az idődbe, pláne ha élő fenyőt választasz.  
 - Karácsony előtti relaxáló rituálé: Szánj magadra is időt ezekben az utolsó napokban. Legyen az egy filmnézős este, forralt borozás a barátnőkkel, egy új frizura vagy egy masszázs, miután rendbe tetted az otthonod és sütöttél-főztél, neked is kijár egy kis feltöltödés, még ha csak arra is van időd, hogy feldobj egy gyors arcmaszkot és elkortyolj egy finom teát. Az egyik kedvencem a Missha Airy Fit Pearl ami nem csak táplálja a bőrt, de élénkíti is, ami a téli időjárásban nagyon hasznos.



- Ne feledkezz meg a kezeidről sem: A sok házimunka megviseli a kéz bőrét, ezért érdemes beszerezni egy extra ápoló terméket, hiszen a legszebb ünnepi manikűr sem mutat, ha a kezünk kiszáradt, sebes és megviselt. A Neutrogena Norwegian Formula® CICA Repair kézmaszkot akár egy karácsonyi film megnézése közben is felteheted. Sőt szeritnem a barátnőidnek is szuper ajándék lehet. 
- Kapni is jó, de adni jobb: Van a közeledben gyermekotthon vagy idősek otthona? Lepd meg őket egy tál süteménnyel. Akár a barátnőiddel is összefoghattok ebben. Van olyan pléded amit már nem használsz? Vidd el a közeledben lévő állatmenhelynek, hiszen a kutyusok és cicusok is fáznak télen. Ha teheted adományként vigyél nekik macskaalmot, faforgácsot és tisztítószert. Ezekre ritkán gondolnak az emberek, pedig állandó hiány van belőlük a menhelyeken. Van a környezetben idős, egyedül élő ember? Vigyél neki egy tál ételt, egy kis csomag süteményt és beszélgess vele egy kicsit. Talán te leszel az egyetlen, akitől egy kis kedvességet kap az ünnepek alatt.




Remélem, hogy ismét hasznos tippeket találtatok ebben a posztban, amik segítenek abban, hogy tényleg nyugodtabban teljen számotokra is karácsonyi készülődés.😊

Végezetül nagyon örülnék ha megosztanátok Velem és a többiekkel egy pár sorban a legszebb karácsonyi emléketeket!

Megjegyzések