Recept Sarok: Sütőtökös pite

Nektek mi jut először eszetekbe az őszről? Nekem a színes falevelek, a koppanó gesztenyék, a ködös reggelek, a puha pulcsik és persze a sütőtök minden mennyiségben. Tudom, hogy sokak számára még mindig mumusnak számít ez az őszi csemege, de én személy szerint minden formában imádom, legyen szó a klasszikus krémlevesről, vagy a sütőtökös-fahéjas csigáról. Évek óta szerettem volna kipróbálni az amerikai sütőtökös pitét, de a tavalyi első próbálkozásom nem volt az igazi, a tészta túl kemény lett. Az idei első kísérletnél pedig a töltelék nem volt az igazi. Végül harmadik nekifutásra sikerült úgy alakítanom az arányokat, hogy minden tökéletesre sikerült. Ha kíváncsiak vagytok a receptre, akkor olvassátok végig a bejegyzést.

Nekem sajnos még nincs igazi pite sütőformám, így egy quiche sütőformát használtam, ami viszont nem olyan mély, így a töltelék mennyiséget megfeleztem. Viszont, ha van mély pite formátok, akkor csak annyi a teendőt, hogy megduplázzátok a hozzávalókat. Egyébként szerintem ez a tészta-töltelék arány épp tökéletes, hiszen így nem túl tömény a sütemény és sokkal gyorsabban is sül. 

Az elkészítésben van néhány nagyon sarkalatos elem, amiket mindenképpen érdemes betartani, ha tökéletes eredményt szeretnétek. Az egyik, hogy a tészta hozzávalói legyenek jéghidegek. A margarint érdemes már előző este a hűtőbe tenni és készítsetek jégkockát is, mert a víznek is nagyon hidegnek kell lennie. A lisztet is érdemes legalább egy-két órára hűtőbe tenni. Elkészítés előtt bizonyosodjatok meg róla, hogy van otthon elegendő alufóliátok, mert erre is szükség lesz majd néhány esetben. Ezek a dolgok viszont ne riasszanak el benneteket, ugyanis az elkészítése egyáltalán nem bonyolult.

Hozzávalók a tésztához: 
  • 1 és 1/2 bögre liszt (legalább egy órára érdemes a hűtőbe tenni) 
  • 15 dkg laktózmentes margarin hidegen, kockákra vágva (nekem a sima margarinnal túl kemény lett a tészta) 
  • csipet só
  • 3-5 evőkanál jeges víz ( egy pohár vízbe 2-3 jégkockát dobunk, majd állni hagyjuk pár percre, hogy teljesen lehűljön) 
  • Opcionális: 1 evőkanál porcukor (én nem tettem bele, szerint a töltelék önmagában is elég édes) 

Hozzávalók a töltelékhez: 

  • 1 és 1/4 bögre sütőtök püré ( a kockákra vágott sütőtököt pici vízzel megpároljuk, majd villával összetörjük) 
  • fél tubus cukrozott sűrített tej (én a sima Spar sajátmárkásat vettem) 
  • 2 egész tojás ( közepes méretű) 
  • 1/4 bögre barna cukor 
  • 1/2 evőkanál sütőtökös-pite fűszerkeverék ( 1 teáskanál fahéj, 1/4 teáskanál gyömbérpor, 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg, késhegynyi szerecsendió) 

Tészta összeállítása: 

1. A lisztet, sót (porcukrot) és a margarin kockákat egy aprítógépbe tesszük és néhány pulzáló nyomással összedolgozzuk, hogy a margarin apró darabokra essen szét. Ezután a jéghideg vizet evőkanalanként adjuk hozzá. Minden kanál víz után pár másodpercre elindítjuk a gépet. Nekem négy evőkanál víztől állt össze a tészta. Azért használjunk gépet, mert a kéz melegétől a tészta is átmelegszik. 

2. Ha a tészta nagyjából homogén és gyúrhatónak néz ki, egy enyhén lisztezett nyújtódeszkán néhány gyors mozdulattal átgyúrjuk, majd másfél centi vastag koronggá lapítjuk és folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ez az idő épp elég ahhoz, hogy megpároljuk a sütőtököt.  

3. A lehűlt tésztát vékonyan lisztezett nyújtódeszkára tesszük, majd kör alakúra nyújtjuk. Nagyjából 2-2,5mm vastagra. Beletesszük a sütőformába (nem kell kivajazni, nem fog beleégni vagy beleragadni) és körbevágjuk, hogy a széleiről nagyjából 1cm felesleg lógjon le. Ha mély piteformátok van, erre nem lesz szükség, a tészta mérete pont passzolni fog. (A felesleges tésztát újra összegyúrva ki lehet szaggatni levélke formára és kisütve azzal díszíteni a pitét.) 

4. A lelógó tésztát visszahajtjuk és ujjal hullámosra nyomkodjuk. Nekem ez nem sikerült túl jól, még dolgoznom kell a technikán. 

5. A tésztát beborítjuk alufóliával, hogy teljesen belesimuljon a formába, majd egy bögre száraz babot, vagy riszt öntünk bele és előmelegített sütőben 15 percet sütjük. Erre azért van szükség, hogy a tészta ne puffadjon fel.

Töltelék összeállítása: 

1. A sütőtök pürét egy keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a sűrített tejet, a tojásokat, a cukrot és a fűszert, majd alaposan összekeverjük. Az elősütött pitetésztára öntjük. 

2. Alufóliából 4cm széles csíkokat tépünk, félbehajtjuk őket, majd a pite a formára lógó szélét befedjük vele, olyan mód, hogy a csíkok egymást is fedjék, így a helyükön maradnak. Erre azért van szükség, hogy amíg a töltelék összeáll sütés közben, a tészta ne égjen meg. Ez különösen fontos a dupla adag töltelék esetében, hiszen annak hosszabb ideig kell sülnie. Az alufóliát az utolsó 5 percre levesszük, így a széle is tökéletesen megpirul, de nem ég meg. 

3. Ha a fél adag töltelékkel dolgozunk, akkor nagyjából fél óra alatt megsül a pite. Akkor jó, ha a közepe is teljesen megszilárdult és sajttorta sűrűségű. Ezt érdemes 25 perc után ellenőrizni. A dupla adag tölteléknél nagyjából 45-60 perc sütési idővel érdemes számolni, ez sütő függvénye is. 

4. A pitét langyosra hűtjük, majd önmagában vagy tejszínhabbal és fahéj szórással tálaljuk.

Számomra ez a tészta tökéletes. Nagyon vajas, majdnem leveles és omlós. A pitét tulajdonképpen egyben ki lehetett emelni a formából, egyáltalán nem ragadt bele. A töltelék, krémes, de nem tömény, édes de nem émelyítő.

Személy szerint a kedvenc őszi édességem lett, és szerintem még azoknak is ízleni fog, akik egyébként nincsenek oda a sütőtökért. Elsőre talán bonyolultnak tűnik a recept, de igazából egyáltalán nem nagy ördöngősség, csap néhány apró, de fontos részletre kell figyelni. És igen, ez nem az a recept, amit az ember lánya fél óra alatt össze tud dobni, de szerintem megéri ráfordítani egy délelőttöt.

 

Remélem ti is kedvet kaptok az elkészítéshez! 😊🎃

Szeretitek a sütőtököt? Mit szoktatok belőle készíteni?

Megjegyzések