Nektek mi jut először eszetekbe az őszről? Nekem a színes falevelek, a koppanó gesztenyék, a ködös reggelek, a puha pulcsik és persze a sütőtök minden mennyiségben. Tudom, hogy sokak számára még mindig mumusnak számít ez az őszi csemege, de én személy szerint minden formában imádom, legyen szó a klasszikus krémlevesről, vagy a sütőtökös-fahéjas csigáról. Évek óta szerettem volna kipróbálni az amerikai sütőtökös pitét, de a tavalyi első próbálkozásom nem volt az igazi, a tészta túl kemény lett. Az idei első kísérletnél pedig a töltelék nem volt az igazi. Végül harmadik nekifutásra sikerült úgy alakítanom az arányokat, hogy minden tökéletesre sikerült. Ha kíváncsiak vagytok a receptre, akkor olvassátok végig a bejegyzést.
- 1 és 1/2 bögre liszt (legalább egy órára érdemes a hűtőbe tenni)
- 15 dkg laktózmentes margarin hidegen, kockákra vágva (nekem a sima margarinnal túl kemény lett a tészta)
- csipet só
- 3-5 evőkanál jeges víz ( egy pohár vízbe 2-3 jégkockát dobunk, majd állni hagyjuk pár percre, hogy teljesen lehűljön)
- Opcionális: 1 evőkanál porcukor (én nem tettem bele, szerint a töltelék önmagában is elég édes)
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 és 1/4 bögre sütőtök püré ( a kockákra vágott sütőtököt pici vízzel megpároljuk, majd villával összetörjük)
- fél tubus cukrozott sűrített tej (én a sima Spar sajátmárkásat vettem)
- 2 egész tojás ( közepes méretű)
- 1/4 bögre barna cukor
- 1/2 evőkanál sütőtökös-pite fűszerkeverék ( 1 teáskanál fahéj, 1/4 teáskanál gyömbérpor, 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg, késhegynyi szerecsendió)
Tészta összeállítása:
1. A lisztet, sót (porcukrot) és a margarin kockákat egy aprítógépbe tesszük és néhány pulzáló nyomással összedolgozzuk, hogy a margarin apró darabokra essen szét. Ezután a jéghideg vizet evőkanalanként adjuk hozzá. Minden kanál víz után pár másodpercre elindítjuk a gépet. Nekem négy evőkanál víztől állt össze a tészta. Azért használjunk gépet, mert a kéz melegétől a tészta is átmelegszik.
2. Ha a tészta nagyjából homogén és gyúrhatónak néz ki, egy enyhén lisztezett nyújtódeszkán néhány gyors mozdulattal átgyúrjuk, majd másfél centi vastag koronggá lapítjuk és folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ez az idő épp elég ahhoz, hogy megpároljuk a sütőtököt.
3. A lehűlt tésztát vékonyan lisztezett nyújtódeszkára tesszük, majd kör alakúra nyújtjuk. Nagyjából 2-2,5mm vastagra. Beletesszük a sütőformába (nem kell kivajazni, nem fog beleégni vagy beleragadni) és körbevágjuk, hogy a széleiről nagyjából 1cm felesleg lógjon le. Ha mély piteformátok van, erre nem lesz szükség, a tészta mérete pont passzolni fog. (A felesleges tésztát újra összegyúrva ki lehet szaggatni levélke formára és kisütve azzal díszíteni a pitét.)
4. A lelógó tésztát visszahajtjuk és ujjal hullámosra nyomkodjuk. Nekem ez nem sikerült túl jól, még dolgoznom kell a technikán.
5. A tésztát beborítjuk alufóliával, hogy teljesen belesimuljon a formába, majd egy bögre száraz babot, vagy riszt öntünk bele és előmelegített sütőben 15 percet sütjük. Erre azért van szükség, hogy a tészta ne puffadjon fel.
Töltelék összeállítása:
1. A sütőtök pürét egy keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a sűrített tejet, a tojásokat, a cukrot és a fűszert, majd alaposan összekeverjük. Az elősütött pitetésztára öntjük.
2. Alufóliából 4cm széles csíkokat tépünk, félbehajtjuk őket, majd a pite a formára lógó szélét befedjük vele, olyan mód, hogy a csíkok egymást is fedjék, így a helyükön maradnak. Erre azért van szükség, hogy amíg a töltelék összeáll sütés közben, a tészta ne égjen meg. Ez különösen fontos a dupla adag töltelék esetében, hiszen annak hosszabb ideig kell sülnie. Az alufóliát az utolsó 5 percre levesszük, így a széle is tökéletesen megpirul, de nem ég meg.
3. Ha a fél adag töltelékkel dolgozunk, akkor nagyjából fél óra alatt megsül a pite. Akkor jó, ha a közepe is teljesen megszilárdult és sajttorta sűrűségű. Ezt érdemes 25 perc után ellenőrizni. A dupla adag tölteléknél nagyjából 45-60 perc sütési idővel érdemes számolni, ez sütő függvénye is.
4. A pitét langyosra hűtjük, majd önmagában vagy tejszínhabbal és fahéj szórással tálaljuk.
Számomra ez a tészta tökéletes. Nagyon vajas, majdnem leveles és omlós. A pitét tulajdonképpen egyben ki lehetett emelni a formából, egyáltalán nem ragadt bele. A töltelék, krémes, de nem tömény, édes de nem émelyítő.
Remélem ti is kedvet kaptok az elkészítéshez! 😊🎃
Szeretitek a sütőtököt? Mit szoktatok belőle készíteni?
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)