Recept Sarok: Sütőtökös-fűszeres csiga


Instagramon storyban megkérdeztelek titeket, hogy szeretnétek e receptet a sütőtökös-fűszeres csigáról és rengetegen szavaztatok az egyértelmű igenre, így megszületett ez a recept. Egy igazi őszi édesség, ami nem csak fantasztikusan finom és illatos, de nagyon mutatós is, így vendégvárónak is tökéletes ilyenkor ősszel. Ha kíváncsiak vagytok rá, hogyan is készül, akkor nézzétek meg a teljes bejegyzést. 



A tészta nem más, mint a jól bevált fahéjas-csiga receptem. Ezt használom kakaós csigához, fátyolkalácshoz és szinte az összes édes kelt tésztához. Ha precízen mértek és betartjátok a fontosabb lépéseket, akkor egy habkönnyű, omlós kelt tésztát kaptok minden egyes alkalommal.


A tészta hozzávalói: 

  • 1 csomag szárított instant élesztő
  • 1/4 bögre forró víz
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 3/4 bögre tej
  • 1/4 bögre kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1/4 bögre olvasztott vaj
  • 4 bögre finomliszt 
  • 1 csipet só
A töltelék hozzávalói:

  • 1/3 bögre olvasztott vaj
  • 1/2 bögre kristálycukor
  • 1/2 bögre barna cukor
  • 1 bögre sütőtök püré
  • őrült fahéj
  • szegfűszeg 
  • őrölt gyömbér
  • szerecsendió

Amint megjelennek az első színes levelek, ellenállhatatlan késztetést érzek, hogy elkészítsem a saját "pumpkin spice" azaz sütőtök fűszer keverékemet, amit aztán MINDENBE IS beleteszek ilyentájt, legyen szó forró csokiról, sütőtökös pitéről, sajttortáról, tiramisuról, vagy épp erről a nevezetes finomságról. 
Az elkészítés roppant egyszerű. Egy evőkanál fahéjhoz hozzáadunk egy kiskanál őrölt gyömbért, fél kiskanál szegfűszeget és negyed kiskanál szerecsendiót. Én általában háromszoros mennyiséget szoktam készíteni és egy kis üvegben tárolom. 
De most térjünk a lényegre, vagyis hogy hogyan készülnek el a csigáink. 

1. Két egyforma méretű (ez nagyon fontos) bögrét fogunk használni a méréshez. Egyet a nedves hozzávalóknak, egyet pedig a szárazaknak. Kimérünk negyed bögre vizet és körülbelül 20-30mpre betesszük a mikróba. Melegnek kell lennie, de nem tűzforrónak. Egy kis üvegtálba beleszórjuk az instant élesztőt és egy kiskanál kristálycukrot, majd ráöntjük a vizet és összekeverjük, félretesszük, hogy aktiválódjon. (Kb. 5 perc) Akkor jó az élesztőnk, ha a teteje habos. 

2. Egy keverőtálba kimérünk negyed bögre olvasztott vajat, 1 tojást, 1 csomag vaníliás cukrot és 1/4 bögre kristálycukrot. Az egészet összekeverjük, majd beleöntünk 3/4 bögre épp hogy langyos tejet. Ezzel is összekeverjük. Ezen a ponton elővesszük a dagasztóvillás robotgépet, mert jóval egyszerűbb mintha kézzel dagasztanánk. Természetesen kézzel is lehet dagasztani, de én szeretem ott megkönnyíteni a dolgokat, ahol tudom. 

3. Kimérünk négy bögre lisztet és átszitáljuk. Ezt érdemes még az élesztő felfuttatása előtt előkészíteni. A liszt felét egy csipet sóval beleöntjük a nedves keverékbe, majd hozzáadjuk az élesztőt is és összedolgozzuk. Utána hozzáadjuk a maradék lisztet és bedagasztjuk. Az én gépem eléggé erős, így általában öt perc kell hozzá, hogy a tészta összeálljon. Akkor jó,  ha teljesen sima gombóccá állt össze, ami kissé ragacsos, de egyáltalán nem folyékony vagy kezelhetetlen. Ez függ a liszttől is, ha úgy látjátok, hogy a tészta túl ragacsos, akkor adjatok hozzá még egy-két kanál lisztet és dolgozzatok rajta egy picit. 

4. Ezután egy vékonyan lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, majd olíva olajjal kikent nagy tálba tesszük és a tetejét is megkenjük olajjal, hogy ne száradjon ki. Műanyag fóliával letakarjuk, majd egy meleg, huzatmentes helyre tesszük. Én egy párnára szoktam tenni és betakarom egy vastag pléddel. Attól is függ, hogy milyen gyorsan kel meg, hogy milyen meleg a lakás. Nálam 22-23 fokon általában 1 és 3/4 óra alatt kel meg, de érdemes rászámolni a két órát. Akkor jó, ha a tésztája duplája az eredetinek. 

5. Miközben kel a tésztánk, elővesszük a sütőtököt. Egy bögrényi mennyiségre lesz szükségünk. Elmondom én mit szoktam csinálni. Veszek egy fél sütőtököt. Már lehet kapni a boltokban is darabolva, ami irtó praktikus. Megpucolom, felkockázom, majd kevés  vízzel lefedve megpárolom. Arra érdemes figyelni, hogy víz mindig legyen alatta. Nem kell neki sok, nálam általában 8-10 perc alatt elkészül. Egy átlagos méretű sütőtök feléből nekem 2 bögre püré szokott készülni. Az egyiket félreteszem, a másikat pedig lefagyasztom, így legközelebb csak pár órával előbb ki kell vennem, ha használni akarom valamilyen sütiben vagy ételben. 

6. Közben megkelt a tésztánk. Mielőtt kivennénk a tálból készítsük elő a terepet. A sütőtök pürénk kész van. Olvasszuk meg a vajat. Egy külön tálban keverjük ki a cukrokat a sütőtök fűszerrel. Itt teljesen rátok bízom, hogy mennyit adtok hozzá. Én általában egy evőkanálnyit szoktam bele tenni és egy kiskanál extra fahéjat. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 

7. Alaposan lisztezzük meg a nyújtódeszkánkat. Nem kell a liszttől félni, bármikor le tudjuk sepregetni róla a felesleget, de ha a tészta leragad, akkor az nagyobb bosszúsággal jár. A tésztát is lisztezzük be, hiszen olajos és ragad. Nyújtsuk ki fél ujjnyi vastagságra. Ezután megkenjük a vajjal, majd vékonyan megkenjük a sütőtök pürével és egyenletesen megszórjuk a cukros-fűszeres keverékkel. Ezután nincs más hátra, mint feltekerni, mint egy rétest. Fogunk egy éles kést, majd körülbelül 1-1,5 centis szeleteket vágunk belőle és a sütőpapírra tesszük, hogy épp összeérjenek. Nekem körülbelül 15-18 darab csiga szokott kijönni egy adagból. Ha a csigáink szépen felsorakoztak, akkor letakarjuk a tepsit egy tiszta konyharuhával, majd fél órát pihentetjük. Előmelegített sütőben megsütjük, amíg ilyen szép aranyszínűek nem leszek.


Langyosan vanília sodóval vagy krémsajttal tálaljuk, de önmagában is nagyon finom. Sütőtök imádóknak kötelező kipróbálni, de olyanoknak is, akik nem szeretik a sütőtököt, mert így biztosan megváltozik majd a véleményük. 😊


Remélem ti is kedvet kaptok az elkészítéséhez. 

Szeretitek a sütőtököt? Szoktatok kelt tésztát készíteni?

Megjegyzések