Giga Yankee Candle Haul & Teszt/Vélemény

Április első posztjaként egy hatalmas tavaszi Yankee Candle zsákmányos posztot hoztam telis-tele új illatokkal. Jó hosszú poszt lesz, szóval főzzetek hozzá egy bögre kávét vagy teát, készítsetek be nasit, mielőtt belekezdenétek. 😉
Meglepetten láttam pár hete, hogy az illatgyertya.hu oldalon a tavaszi kollekció mellett több új Yankee Candle illat is felbukkant, így ezek nagy részét is megrendeltem. Nem csak tavaszi illatok vannak közöttük, így megpróbáltam kategóriákra bontani az illatokat és ezek alapján mindegyikről írni egy-két sort, első benyomást. Néhány korábbi kedvencemet is újra vettem, ezekről is meséltek majd röviden.


A klasszikus csomagolású illatviaszokból a Midnight Jasmine került a kosaramba, míg a kis méretű mintagyertyák közül három kedvencemet választottam.


 
Ez az egyik kedvenc nyári illatom a Yankee Candletől és kisebb mintagyertyaként is nagyon intenzív. Egy kb. 20 négyzetméteres helységet meg tud tölteni az illatával. Egy nagyon kellemes egzotikus kókuszos-gyümölcsös illatot képzeljetek el. Igazi nyári illat. 



Ez az illat nagyon jól bizonyítja, hogy az évek alatt az ember ízlése az illatok iránt igenis megváltozik. Tíz évvel ezelőtt egyáltalán nem tetszett ez az illat, viszont az utóbbi egy-másfél évben nagyon megszerettem. Amolyan igazi letisztult aroma, ami mégis otthonossá és meleggé teszi a helységet ahol meggyújtjuk.



Ez az illat tavaly ősz óta hatalmas kedvencem lett. Számomra egy olyan illat ami egész évben kellemes. A levendula lágyan érződik benne egy kicsit édes és fűszeres köntösben. Igazi "comfy-cozy" illat. Üveggyertyából már többet is elhasználtam belőle és egyszerűen nem tudom megunni.


 
Ha szeretitek a jázminillatot, akkor ez egy igazi must have darab. Nagyon sokféle változatban lehet megvásárolni, például üveggyertya, illatpálca, diffúzor és többféle üveggyertya kiszerelés is kapható belőle, de nekem a klasszikus viasz a kedvencem. Az illata a hatalmas jázminbokorra emlékeztet, ami gyerekkoromban az utcánkban volt és ami mellett minden nap elsétáltam. Minden tavasszal újra szoktam venni.


 
Üveggyertyákból öt különböző illatot választottam. 
 
A Shea Butter egy igazi kora tavaszi tisztaság-illat. Nagyon kellemes, otthonos aroma, ezt is szinte minden évben újra szoktam venni. 
 
A Dried Lavender&Oak illatról már az imént áradoztam egy sort. Ez hatalmas nagy kedvencem lett.  

A Sunny Daydream is egy igazi tavaszi illat. Ezt anyukámnak vettem, mivel ez a kedvence.  Ennek a gyertyának olyan illata van, mintha egy nyíló virágokkal teli tavaszi kertben sétálnánk. Virágos és citrusos, könnyed. Nőies és kecses, olyan aroma amit el tudok képzelni egy egyedülálló nő otthonában, vagy akár egy tinédzser lány szobájában is, de remek választás lehet akár egy szépségszalonba is vagy ajándékként édesanyának-nagymamának.
 
A Sun-Drenched Apricot Rose is évek óta kedvencem. Sárgaback és rózsa tökéletes keveréke az ilat, tökéletes azokra az utolsó tavaszi és kora nyári napokra. 

A Home Made Herb Lemonade egy nagyon kellemes, friss illat, olyasmi amit akkor szeretek égetni, ha vendégeket várom tavasszal és nyáron. Tökéletesen belesimul a levegőbe anélkül, hogy túl feltűnő lenne. Citrusos, picit fűszeres és könnyed.

Ha kedvenceket kellene választanom az üveggyertyák közül, akkor ez a három lenne az.


Az az igazság, hogy az illatviaszok új csomagolásával még mindig nem tudtam kibékülni. Sokkal jobban szeretem a klasszikus tart csomagolást, mint ezeket a kis műanyag tégelyeket. 
Nagyon sok új illat érkezett a kínálatba, ezekből viaszt rendeltem. Kezdjük az új tavaszi kollekcióval, amik a téli-karácsonyi illatok okozta csalódás után már sokkal ígéretesebbnek tűntek. 


A kollekció neve Art in the park és egyelőre három illat érkezett belőle, de nyáron további illatokkal bővül majd. Én három viaszt választottam kipróbálásra.



Aromák:
Fej: frissen szedett citrom, virágzó ciklámen
Szív: éjjeli jázmin, fenyőbalzsam, kasmírakkord
Alap: megnyugtató vanília, tonkabab, lágy fenyőgyanta, ellenállhatatlan pézsma

Ez egy amolyan leírhatatlan illat, amiben a Yankee Candle nagyon-nagyon jó. Friss és mégis otthonos, könnyed de van benne kis fűszeresség is. Szerintem olyan aroma, ami mindenkinek tetszik, így nem lehet mellélőni vele.


 
Aromák:
Fej: citrom, eukaliptusz, narancs, fodormenta, grapefruit
Szív: uborka, jázmin
Alap: kökény, fehér pézsma


A háromból az abszolút kedvencem, mert nagyon szeretem az uborkás illatokat. Igazi friss, roppanós illat, amit én leginkább az első melegebb nyári napokra tudok elképzelni. Biztosan elég megosztó lesz ez az illat, ezért ha ki akarjátok próbálni, szerintem mindenképp mintagyertyát vagy viaszt vegyetek első körben és ne költsetek azonnal egy nagy gyertyára.


 
Aromák:
Fej: zöldalma, ibolya, vízililiom
Szív: jázmin, rózsa, ylang-ylang
Alap: szantálfa, cédrusfa, tiszta pézsma


A névadó illat egy igazi tavaszi virágkoktél kicsit púderes köntösben. Igazán nőies illat, ezért tökéletes Anyák-napi ajándék lehet. Nagyon kellemes, lágyan virágos aroma egy csepp zöldalma illattal megbolondítva. 


A többi illatviaszt megpróbáltam évszakok szerint kategorizálni. Kezdjük azokkal, amik szerintem tökéletesek a tavaszi hónapokra. Van köztük már jól ismert illat, nagy visszatérő és olyan is ami számomra újdonság.


 
Aromák:
Fej: harmatos zöld levelek, vízililiom, bergamott
Szív: orgonaszirmok, jácint, tulipánhagymák
Alap: cédruslevél, vetiver, moha


Ez az illat nagyjából tíz évvel ezelőtt már elérhető volt, de egy időben itthon nem lehetett kapni és nagyon örültem, hogy ismét visszahozták, mert az egyik legkellemesebb tavaszi virágos illat, amit próbáltam. A legdominánsabb illatjegy természetesen az orgona benne, de jól érezhető még a jácintok aromája is. Elérhető belőle többféle méretű üveggyertya és mintagyertya is.



Ezt az illatot szerintem nem kell bemutatnom a Yankee Candle rajongóknak, hiszen évek óta része az állandó kollekciónak. Én nagyon szeretem a friss citrusos illatokat tavasszal és a levendula egyébként is az egyik kedvenc aromám. Egy tavaszi nagytakarításhoz tökéletes választás. Elérhető belőle az összes típusú gyertya és illatosító.


 
 Ez az illat is évek óta kapható, de én csak mostanában fedeztem fel magamnak. Nagyon kellemes citrusos-édes illat, szintén olyan aroma ami tökéletes választás ha vendégeket várunk és szeretnénk ha az otthonunk kellemes illatot árasztana.


 
Aromák:
Fej: őszibarack, bogyó, szegfűszeg
Szív: gardénia, jázmin, liliom, frézia
Alap:pézsma, fás jegyek


Szintén egy új illat, ami az állandó kínálatba érkezett. Nagyon kellemes, kicsit púderes és fás-citrusos aroma, de van benne egy kis fűszeresség is, amit nagyon jól ellensúlyos a fehér virágok törékenysége. Ez tudom képzelni ezt az illatot egy szépségszalonba, vagy akár egy esküvői helyszínre is.



Ezt az illatot szerintem nem sokaknak kell bemutatni, hiszen itthon is az egyik legnépszerűbb YC illat és nem ok nélkül. Nekem az egyik kedvenc tavaszi-nyári illatom. Kicsit gyümölcsös-citrusos illat, igazi friss és üde aroma. Autóillatosítóként is az egyik kedvencem. 


A sorban következőek a nyárias illatok, amik közül eddig csupán egyet ismertem, a többi számomra is újdonság volt.



Ez az illat egy évekkel ezelőtti nyári kollekció része volt és azóta kapható. Nekem az egyik kedvenc nyári illatom, amit már többször is újravettem. Nagyon kellemes trópusi virágos és gyümölcsös aroma, ami tökéletes a nyári estékre.

Iced Berry Lemonade

 Aromák:
Fej: eperlevél, citromcukor, édes mandarin, rubinvörös grapefruit
Szív: yuzu, vörös málna, pomelo, ananász
Alap: vaníliabab, maláta, ibolya levél

Ez az illat igazi telitalálat a forró nyári napokra. Roppanósan friss és üde, citrusos, majdhogynem hűsítő illat, ha lehet ilyet mondani. Nekem az új illatok közül az egyik kedvencem lett.


 
Aromák:
Fej: kék ózon, tiszta lenvászon, bergamott, citrom
Szív: gyapotvirág, gyöngyvirág, fehér liliom, lóhere
Alap: könnyű pézsma, friss vanília, cédrusfa


Az óceáni-tengeri illatokból szerintem nehéz olyat alkotni ami nem hajaz wc illatósítóra. Én legalábbis mindig ezzel az előítélettel állok eléjük. A Yankee Candle most kellemes csalódást okozott ezzel a friss de mégis édes és fás illattal, ami valóban olyan, mint a friss tengeri levegő. Nagyon kellemes üde, nyári illat. Számomra nagy kedvenc lett.



Aromák:
Fej: bergamott, zöld körte, grapefruit
Szív: mandarinvirág, vízililiom
Alap: ámbra, cédrusfa, pézsma
 
Egy kifejezetten férfias illattal folytatjuk. A Bayside Cider számomra olyan, mint egy nagyon kellemes niche férfi parfüm. Friss, kicsit fűszeres, a pézsma erősen dominál benne, amit szépen letompítanak a citrusos-gyümölcsös jegyek. Ha férfi ismerőnek, fiú tesónak, apukának szeretnétek lakásillatosító terméket, akkor mindenképpen ezt ajánlom.



Aromák:
Fej: napos ózon, mandarinvirág, bergamott, pálmalevél
Szív: vad orchidea, hibiszkusz, epernektár, éjjeli jázmin, banánvirág
Alap: gyümölcsös pézsma, szantálfa, fehér ámbra
 
Az orchideás illatokkal szemben van egy kis fenntartásom, mert szerintem nehéz olyan kompozíciót alkotni velük, ami nem hat olcsónak és nincs "aluljárós parfüm" illatuk. Egy brutál erős illatkompozíciót alkotott a YC. Azt hiszem évek óta ez az első viasz, amit negyedelnem kellett, mert annyira erőteljes volt az illat. Az egzotikus virágok aromája keveredik a gyümölcsökkel és van benne egy kis fűszeresség is. Őszintén valahogy nem az én illatvilágom, de ha valaki szereti a nagyon erőteljes illatokat, vagy kifejezetten egy nagyobb térbe keres illatosítót, akkor mindenképp érdemes kipróbálni. 


 
Aromák:
Fej: gyógynövényes aromák, levendula, citrus
Szív: gólyaorr, levendula
Alap: pacsuli, púderes aromák, pézsma, fás aromák
 
Ez az illat egy kicsit kakukktojás, mert ugyan a nyári illatok közé soroltam, de szerintem egyúttal egy nagyon jó "semleges" évszakfüggetlen illat is egyben. Tudom, hogy a zsálya nem kifejezetten az az illat, amit mindenki kedvel, de ebben a kicsit édeskés, citrusos és fás kompozícióban egészen különleges illatélményt ad. Ez egy olyan illat, amit egy férfi is kellemesnek találhat az otthonában, így tökéletes akár lakásavató ajándéknak is. Az új illatok közül szerintem az egyik legkülönlegesebb aroma.  


A következő négy illatot inkább az ősziesebb aromák közé tudtam besorolni, mivel ezek fűszeresebb, erőteljesebb illatok.


 
Aromák:
Fej: narancs, citrom
Szív: cédrusfa, lavandin, kunkor
Alap: ámbra, szantálfa, oud
 
  Ez az illat a 2021-es őszi kollekció része volt és már akkor nagyon sajnáltam, hogy ez a kollekció hozzánk csak üveggyertya formában érkezett meg és azok közül is csak a nagyobb méretben, így nem próbáltam ki őket, mivel nem szeretek számomra ismeretlen illatokra ennyi pénzt költeni. 
Ez az illat egy napos kora őszi délutánra emlékeztet. Friss, citrusos, kicsit fűszeres, abszolút felidézi az első hűvösebb őszi napok hangulatát.



Aromák:
Fej: fahéjas cukor, gyömbéres keksz, fűszeres alma
Szív: szerecsendió, banán, süteménytészta, sütőtök, vajkrém, kesudiótej
Alap: vanília, maláta, szegfűszeg, kókusztej
 
A banánkenyér az egyik kedvenc őszi csemegém, szinte nincs olyan hét, hogy ne készítenék a hideg hónapok alatt, nagyon szeretjük reggelire. Ez a viasz abszolút visszaadja a frissen sült fűszeres banánkenyér aromáját. Édes és fűszeres, a banán és a sütőtök aromája mellett a szegfűszeg illata a legerőteljesebb. Tökéletes egy hideg őszi estére, hogy otthonos hangulatot teremtsen.



Aromák:
Fej: fás aromák, szegfűszeg, fahéj, bogyós gyümölcsök
Szív: fenyőbalzsam, eukaliptusz, mirhagyanta, jázmin, gyöngyvirág
Alap: vanília, pézsma, fenyőbalzsam, szantálfa, praliné, ámbra
 
Egyszerűen imádom ezt a melengető, fűszeres és fás, nagyon komplex illatot. Abszolút high end érzetet kelt, mintha egy nagyon sok tízezres illatosítót használnánk. Ráadásul nagyon erős illat, el is lehet felezni a kis viaszt, így is beillatosítja szinte az egész házat. Számomra ez is kedvenc lett. 



Aromák:
Fej: aldehidek, ózonos akkordok, mandarin
Szív: fenyőbalzsam, tűlevél, cédrusfa
Alap: tonka, cédrusfa, balzsamos szuhar
 
Az egyik kedvenc illatom, ami sajnos már nem kapható a Lake Sunset volt és teljesen visszaadta számomra az őszi tóparti naplementék hangulatát. Ez az illat is hasonlóan megfogható és biztos vagyok benne, hogy nem az az aroma, ami mindenki kedvence lehet, de én nagyon kellemesnek találtam. Egy kicsit fás és friss, mint a hűvös őszi esték. Van benne fűszeresség is és egy cseppnyi fenyőillat is amitől az az érzésem van, mintha egy erdei tóparti házban lennék egy késő őszi napon. 
 
 
Az utolsó kategóriába néhány már olyan illatot is belevettem, amikről a fentiekben már részletesen írtam. Ezek pedig azon illatok, amiket évszaktól függetlenül az év bármely részében szívesen használnék.

 
Aromák:
Fej: yuzu, citrom, rózsabors
Szív: fekete szezámmag, gyömbér, lime-levelek
Alap: meleg vanília, szegfűszeg, kókusz, krémes pézsma
 
Nagyon szeretem a teákat, sokkal több teát iszom mint kávét és a fekete tea citrommal az egyik kedvencem. Ez az illat egyszerre fűszeres és citrusos. Számomra nagyon kellemes és otthonos érzetet ad, olyan illat amit biztosan egész évben szívesen használnék az otthonomban.  

 
 
Aromák:
Fej: zöld levelek, sárgabarack, narancs
Szív: őszibarack, aszalt szilva
Alap: pézsma, szilva, vanília
 
Habár ez az illat egy korábbi őszi kollekció része volt, szerintem olyan gyümölcsös aroma, ami egész évben kellemes lehet, ha valaki szereti a baracklekvár illatát. Nekem abszolút nosztalgikus illat, a gyerekkoromba repít vissza, amikor nyáron a nagymamámmal tucatszám főztük be a baracklekvárt és egész évben ettük kaláccsal, palacsintával, túrógombóccal, vagy csak simán lekváros kenyérként. Ha kedvelitek a gyümölcsös illatokat, különösen a barack aromát, akkor tökéletes választás ez az illat.
 
Aromák:
Fej: kunkor, narancs, mandarin
Szív: gyöngyvirág, jázmin
Alap: pézsmavirág, fehér ámbra, kasmír, szantálfa, vanília
 
Szintén egy őszi kollekciós illat, ami viszont az év bármely szakaszában megállja a helyét mondjuk egy filmezős estéhez vagy egy esős naphoz. Egy kicsit virágos-púderes, de van benne melegség és egy cseppnyi édesség is. Nagyon kellemes és otthonos aroma.  
 
Aromák:
Fej: nyers cukor, feketeribizli, égetett pillecukor
Szív: füstölt fahéj, faszén, füstös vanília, szegfűszeg, kasmír
Alap: olvasztott borostyán, krémes pézsma, vörös cédrus, guajakfa
 
Ismét egy olyan illat, ami igazán luxus illatélményt nyúlt. Engem a wellnes központokra emlékeztet. Nagyon kellemes édes és fás illat, egy csepp füstösséggel és éppen annyi fűszerességgel, ami melengetővé teszi. El tudom képzelni egy késő téli napra vagy akár egy esős tavaszi estén, amikor megfáradva hazaérve már csak otthonunk komfortosságára vágyunk. Nagyon jól illik az őszies időjáráshoz is. Szintén kedvenc lett. 
 
Végére értünk ennek a maratoni posztnak, minden elismerésem, ha kitartottatok az utolsó mondatig. Mind mindig, most is remélem, hogy hasznosnak találtátok ezt a posztot és esetleg segítségetekre volt a számotokra megfelelő illat kiválasztásában. 
 
Próbáltátok már valamelyik illatot a fentiek közül? Inkább a viaszokat, vagy a klasszikus gyertyákat kedvelitek jobban? 




Megjegyzések