Recept-Sarok: Gesztenyepüré Torta


Nálunk az egész család imádja a gesztenyepürét és az őszi-téli hónapokban mindig van belőle 1-2 csomaggal, mert gyakran használjuk sütéshez, vagy csak a klasszik tejszínhabos reszelt változathoz. 
Ez a recept saját kreáció, aminek alapja egy Pinterest kép és egy neten talált recept volt, amikből megalkottam a saját verziómat. 
Sokkal tartalmasabb és látványosabb mint egy sima kelyhes gesztenyepüré de legalább olyan egyszerű elkészíteni és szerintem szuper karácsonyi desszert lehet. :) 
Ha kíváncsiak vagytok rá, nézzétek meg a teljes bejegyzést. 


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 200 gramm csokis keksz (én Győri édest használtam) 
  • 2 csapott evőkanál Nutella
  • rum ízlés szerint
  • kevés tej 
A krémhez:
  • 400ml cukrászhab (Oké, Meggle) lehűtve
  • 2 csomag gesztenyepüré
  • kevés rum
  • cukor ízlés szerint
  • 3dl tej
  • 1 csomag tejszín ízű pudingpor
  • 5dkg vaj 
  • étcsokoládé
Én azzal kezdtem, hogy megfőztem a pudingot. A 3dl tejből kettőt feltettem melegedni, egyet pedig kikevertem a pudinggal és egy evőkanál nyírfacukorral. Ezután sűrűre főztem. Sokkal sűrűbb lesz mint a rendes puding, de pont erre van szükség.
Ezután levettem a tűzről és kevergettem, hogy ne legyen csomós, és a teteje ne száradjon meg. Amíg hűlt, ledaráltam a kekszet. Ezután beletettem a rumot, a Nutellát és egy pici tejet és összegyúrtam, hogy nyújtható massza legyen.
Egy klasszikus tortaformát befújtam kókuszolajjal és ebbe nyomkodtam bele a masszát, majd hűtőbe tettem.

Közben a puding kihűlt, így egy keverőtárba tettem és kikevertem robotgéppel. A vajat két részletben adtam hozzá, így teljesen sima és homogén lett.
Most jön a tejszín, azt is felverjük, amíg szép, kemény habot kapunk. A habból kiveszünk kb. 2-3 kanálnyit és belekeverjük a pudingos krémbe. Majd ezt még egyszer megismételjük. Alacsony fokozattal dolgozzunk, hogy a hab ne törjön össze. Végül az egészet összekeverjük, így egy nagyon szép habos krémet kapunk, ami nem tömény tejszín, de nem is nehéz pudingos krém.

Most összeállítjuk a tortát. A tortaformáról levesszük az oldalát, arra nem lesz szükség, mert a krémünk elég kemény és a gesztenye is össze fogja tartani. A gesztenyemasszához 1-2 evőkanál rumot teszünk és összegyúrjuk. Pici golyókat formázunk belőle, ami különböző méretűek. Lehetnek benne egészen aprók és nagyobbak is. Ez eltart egy ideig így érdemes bevonni a család apraját nagyját. :D

A kekszes tésztára néhány kanál habot halmozunk. Nem kell elsimítani, nem baj ha nem szép. A lényeg, hogy a szélénél kb. 1cm maradjon üresen. Ezután lazán, egymástól 1-1,5 centire beletesszük a golyók egy részét. Ezután még egy réteg hab jön de most már úgy dolgozunk, hogy a torta egy vakondtúrás alakot öltsön, tehát ne szögletes, hanem kupolaszerű legyen. Jöhet még egy adag gesztenyegolyó.
Most az utolsó adag tejszín következik, amivel a torta végső "vakondtúrás' formáját adjuk. Ezután a maradék gesztenyegolyót szépen belenyomkodjuk a krémbe. Egészen bele is nyomhatjuk, vagy csak rátehetjük a tetejére, a lényeg, hogy teljesen véletlenszerű legyen. Az oldalára is tehetünk. ezért kellet a szabadon hagyott perem, mert a krém úgyis kinyomódik egy picit és így teljesen befedi majd. :)
Ha készen vagyunk, egy tábla étcsokiból kevés csokiforgácsot vágunk és megszúrjuk vele és kb a csoki feléből öntetet készítünk. Én egy hőálló mikrózható tálba tettem és egy evőkanál vizet adtam hozzá. 1 perc alatt felolvad a mikróban. Simára kevertem és amikor már egészen langyosra hűlt, lazán, a tortára csorgattam. Lehet szép vékonyan, habzsákból is dolgozni vele, de szerintem jobban mutat ilyen véletlenszerűen az egész. :D

Ha készen vagyunk mehet a hűtőbe, minimum 2-3 órára de a legjobb egy egész éjszaka neki. :) Felvágáskor vizet kés és tortalapát mindenképpen kell hozzá. ;)

Nagyon finom, laktató, de nem túl tömény édesség. Hozzáadott cukor csupán 1 kanálnyi került bele, mert a cukrászhab is édes és a massza is, így én nem akartam még több cukrot tenni bele, de ízlés kérdése. Szerintem tökéletes a karácsonyi asztalra, vagy vendégeknek. :)

Remélem ti is elkészítitek! :)

Szeretitek a gesztenyés édességeket? Mit szóltok ehhez a tortához? :)

Megjegyzések

  1. Jaajj de jól néz ki...:o
    Utálom az ilyen bejegyzéseket, mert mindig annyira ínycsiklandó képpel teszik ki őket...most is úgy megkívántam ezt...pedig nem is szeretem a sütiket...><

    VálaszTörlés
  2. Egészen biztos, hogy idén az én családom is megismeri!... és tuti kedvenc lesz :)

    VálaszTörlés
  3. Ma lebeszéltem a családdal, hogy ez lesz az egyik süti karácsonykor. Köszi a receptet, isteni lehet :)

    VálaszTörlés
  4. Fincsinek hangzik. :3 Kicsit másképp de szerintem el fogom készíteni. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)