Karácsonyi Ötletsarok 1. rész: Takarítás, dekorálás, tippek-trükkök, stb...


 Ezt a bejegyzést eredetileg múlt héten ilyenkor szerettem volna kitenni, de közben nagyon sok dolog történt és nem jutott rá idő. 
Az adventi időszakban, a karácsonyra készülődve nőként, főleg önálló háztartást vezetve sok feladat hárul ránk. Ez az időszak stresszes mindenki számára, legyen az egyetemista, dolgozó nő vagy épp fiatal anyuka. A munkahely és iskola kihívásai mellett a háztartásban is helyt kell állni, ajándékokat kell venni, takarítani, főzni sütni és még sorolhatnám. 
Ebben a bejegyzésben az én személyes tippjeimet találjátok, amivel egy kicsit megtervezhetitek ezt az időszakot, hogy hatékonyan végezhessétek a teendőket, miközben idő és energia is maradjon a karácsonyi időszak kiélvezésére. :) 


 A "rettegett" nagytakarítás 

 Disney meséken felnőve engem egyáltalán nem a szőke herceg illúzió romba dőlése szomorít el, hanem sokkal inákk az, hogy az erdei állatok semmi hajlandóságot nem mutatnak arra, hogy segítsenek a házimunkában. 
Na jó, a viccet félre téve, nyilván mindenki más helyzetben van. Ha nagy a család, mozgósítható, anyuka, nagymama, lánytesó, egy kis unszolással talán fiú testvér és apuka is. Ki-ki végzi a maga feladatát, az egyik ablakot pucol, a másik port törölget...
Ha kisebb családban élsz, akkor anyuval közös erővel suvickoljátok tisztára a lakást, ha pedig önálló otthonod van, akkor megszívtad, mert egyedül nézel szembe a feladattal. 
Nyilván attól is függ a ránk váró feladat lélekmegrázó mennyisége, hogy lakásban vagy kertes házban élünk. 
Mielőtt viszont kétségbeesetten elkezdenénk szaladgálni, mint egy levágott fejű csirke, egyik kezünkben ablaktisztítóval, magunk mögött rángatva a porszívót, érdemes egy pillanatra leülni és átgondolni a dolgokat. 

Advent kezdete előtt: 
  • Kezd az ablakpucolással és az ajtók megtisztításával. Ezt akár már most is elvégezheted, mielőtt még bármilyen dísz, koszorú vagy égősor felkerülne rájuk. 
  • Ezután érdemes azokat a helyeket kitakarítani, ami annyira nincs szem előtt. Felső polcok, kamra, gardrób. Egyúttal tarts leltárt, szedd elő amire szükséged lehet, legyen az tortaforma, sütikiszúró, égősorr, ajtókoszorú, csúcsdísz vagy épp terítő. 
  • Tedd rendbe és mosogasd el a karácsonykor használt konyhai eszközöket. Ezalatt a néhány hét alatt már semmi baja nem lesz a tortaformának, vagy a sütikiszúróknak és a pezsgős poharak, valamint az ünnepi étkészlet is tisztán várja majd, hogy az asztalra kerüljenek. Így a karácsonyi vacsora előtt már csak egy száraz konyharuhával vagy papírtörlővel kell csak áttörölnöd őket. 
  • Mosd és vasald ki a karácsonyi terítőket, függönyöket, ágyneműt, takarót. 
December elején:  
  • Kezd a takarítást a ritkábban elvégzett feladatokkal. Könyvespolcok leszedése, áttörlése, pókhálózás, szőnyegpadló és szőnyegek kitisztítása, csempés részek letakarítása. konyhai szekrények kitakarítása, hűtő-fagyasztó kitakarítása, átnézése. 
Karácsony előtt néhány nappal: 
  • December második hetében takarítsd ki a hálószobákat, gyerekszobát. 
  • Karácsony előtt egy 4-5 nappal érdemes kitakarítani a konyhát, fürdőt, nappalit. 
  • Ahol a fát díszítitek, ott érdemes a porszívózást a fadíszítés utánra hagyni, mert ez is elég nagy koszt tud csinálni és így nem kell duplán dolgoznod.

 Dekoráció
 
 Advent előtt 

  •  Pár nappal Advent előtt érdemes megcsinálni az adventi koszorút, ajtókoszorút. Ezek kerüljenek ki elsőként. 
  • Még november végén érdemes leellenőrizni az égősorokat, a kinti és benti világítást. Ha esetleg valami elromlana, akkor most még sokkal nagyobb a választék és az árak is kedvezőbbek, mint mondjuk karácsony előtt 1-2 nappal. 
  • Ha nem is kapcsoljuk még be a világítást, feltehetjük az égősorokat. Ez tipikusan férfimunka női koordinációs segítséggel. Miután minden égősor a helyére került, próbáljuk ki, hogy túlélték e a mutatványt.

 Szerintem felesleges túlzásokba esni, nem az a cél, hogy a házunk látható legyen az Nemzetközi Űrállomásról.


 November végén még rendelhetünk égősort az ebay-ről is. Olcsóbb és karácsonyra még bőven ideér. 
Az én egyik személyes tippem, hogy érdemes beszerezni egy pót-égősort. Ha valamelyik használatban lévő elromlana, akkor bosszankodás helyett pótolhatjuk.


December elején


  •  Ilyenkor már elkezdhetjük ünnepi díszbe öltöztetni a lakást. Egy-egy díszpárna, vagy kedves emlékeket felidéző dísztárgy. Gyertyák, fenyőágak, arany festékkel színezett tobozok, papír hópelyhek az ablakba. Szépen, lépésről-lépésre mindent feldíszíthetünk, nem kell minden egy napra hagyni. Így inkább lesz fárasztó és nyűg az egész. 
  • Ha frissen vágott fenyőt szeretnénk, akkor már december elején válasszuk ki. 

Karácsony előtt  pár nappal

  • Karácsony előtt 1 héttel de legalább 5 nappal érdemes megvenni a fenyőfát. Ilyenkor még nincs akkora tömeg és a szebb fákat, még nem nyúlták le. Otthon állítsuk egy vödör vízbe, így friss marad. Ha előre kiválasztott fenyőnk van, amit frissen vágnak majd ki, akkor ráérünk 1 nappal karácsony előtt is elhozni, habár nekem az a tapasztalatom, hogy ilyenkor is érdemes legalább 3-4 nappal előbb érte menni. 
  • Ha már a fánál tartunk, azt gondolom tudjátok, hogy nyugaton és Amerikában már december elején-közepén feldíszítik a karácsonyfát. Nekem ez nagyon szimpatikus, hiszen így tovább gyönyörködhetünk benne. Háztartást vezető nőként, netán 1-2 gyerekkel a fadíszítés 24-én igazi káosz is lehet. Miközben sül a vacsora, konyhából-nappaliba szaladunk. Az egyik gyerek sír, hogy ő csak piros díszeket akar felrakni, így a fa egyik fele piros lesz. Gömbök törnek, dráma, hiszti, hol a csúcsdísz, hol az angyal, jajj az égőt nem tettük fel... Sok stressztől ls fáradtságtól megkíméled magad, ha engedsz a szokásokból és akár 1-2 nappal karácsony előtt feldíszíted a fát. Ez takarítás szempontjából is praktikusabb, hiszen egy élő fenyő potyog, még akkor is ha friss. A díszek lehet, hogy porosak, csillám potyog, stb. A Mari néni mit szól majd? Kit érdekel! Így 24-én a gyerkőcök már szépen ellesznek egy mesével, te pedig nyugodtan a főzésre koncentrálhatsz. Ráadásul semmi sem csinál igazibb karácsonyi hangulatot, mint a fa feldíszítése. 



  • Az étkezőasztal dekorációját is elkészítheted már több nappal előre, így a terítéskor csak fel kell helyezned. Ha az asztalt nem használod, mint munkafelület, akár már előző reggel megteríthetsz, így a vacsora előtt, kimerülten, nem kell kapkodni és biztosan nem kerülnek rossz helyre az evőeszközök és a szalvéták. 

A kép kattintásra nagyobb lesz!
  • Nekünk, még annak idején technika órán tananyag volt az asztal megterítése és vendéglátósként a nagymamám is nagy gondot fordított erre, hogy a sima kés-kanál-villa-szalvéta elhelyezésén kívül a poharak, desszert villa és társainak helyét is megtanuljam. Ha máskor nem is, de az ünnepek alkalmával, vagy épp ha vendégeket várunk, erre érdemes figyelmet fordítani. Az alábbi ábrán a sima vacsorai és a többfogásos, formális teríték elhelyezési módja is látható. 



Ajándékok



  • A csomagolópapír beszerzését már november végén elkezdhetjük. Érdemes többfélét is vásárolni, hiszen így könnyebb megkülönböztetni az ajándékokat. 
  • Az egyik legpraktikusabb dolog, ha nem egyszerre vásároljuk meg az összes ajándékot, akkor csomagoljunk fokozatosan.Ha valamit megvettünk, akkor azt csomagoljuk be és így pakoljuk el. Időben is kevesebb és nem kell kapkodnunk. Biztosan mindenki járt már úgy, hogy 24-én sietve állt neki ajándékot csomagolni. 
  • Parfümöt, tisztálkodási csomagot csak olyan személynek vegyünk, akinek ismerjük az ízlését. Samponos-dezodoros csomagot nem illik olyan személynek ajándékozni, aki nem közvetlen családtag. Rossz néven veheti. 
  • Ha rokon kisgyermeknek veszünk ajándékot, kérdezzük meg a szülőt, hogy szabad e édességet tenni a csomagba, illetve nem allergiás e a gyerkőc valamire. Nem minden szülő örül, ha a gyermekének csokoládét vesznek. 

Bevásárlás,vacsora és sütemények

Advent előtt
  • Beszéld meg a családdal, hogy mi legyen idén a vacsora. Sok helyen ragaszkodnak a klasszikus fogásokhoz, mint a halászlé, rántott hal, sült pulyka, stb. Ennek ellenére, én úgy gondolom, hogy egy-egy újítást, újabb fogást bele lehet csempészni a már meglévő családi kedvencek közé is. 
  • A bevásárlást már november végén elkezdheted, így nem kell a legnagyobb tömegben két kocsival járni a lefosztott Tesco-t. Az olyan dolgok mint a liszt, porcukor, vaníliás cukor, sütőpor, mirelit áruk és a konzervek elállnak a kamrában. 
  • Ha magad pucolod a diót és a mogyorót, ezt is tudd le még az adventi időszak előtt. Akár le is darálhatod, így sütéskor csak elő kell venned. 

December elején
  • Ha valami új fogást szeretnél elkészíteni Szentestére akkor érdemes kipróbálnod még időben, ha mégsem ízlene, akkor mást választhatsz helyette, vagy így gyakorlottabban látsz majd neki, mert tudod, hogy a receptben írt 4 evőkanál cukor helyett elég bele három, vagy épp a húst nem 30 percig kell sütni hanem 15 perccel tovább.

Karácsony előtt 1 héttel
  • Tudd le ilyenkor a nagybevásárlást. lehetőleg hétköznap délelőtt menj, akkor nincs még nagy tömeg. Készíts listát a receptek alapján. Olyan dolgokból mint a tej, porcukor, margarin, burgonya, pudingpor, tortabevonó, tejföl érdemes mindig egyel többet venni. Ne számítsd ki dekára pontosan, mert valami gikszer mindig jöhet, legyen az egy elégetett sütemény, egy elrontott mártás, vagy épp egyel több vendég az asztalnál. 
  • A francia salátát, majonézes vagy ecetes krumplisalátát 1-2 nappal Szenteste előtt elkészítheted. A legjobb ha hűtőben állnak legalább egy éjszakát. 
  • A húsokat 2-3 nappal 24.-e előtt bepácolhatod, sokkal puhábbak, ízletesebbek lesznek, ha így állnak a hűtőben. 

  • A mézeskalácsot akár már 4-5 nappal karácsony előtt is megsütheted. A klasszikus zserbónak legalább 3 nap kell, mire úgy igazán összeérik. A mézes zserbót, hatlapost egy nappal előtte készítsd el, hogy a lapok megpuhuljanak. 
  • A linzert és ismert szinten 2-3 nappal karácsony előtt elkészítheted, tölteni ráérsz egy nappal később is. Dobozban, vagy letakarva eláll. 
  • A kókuszkocka tésztáját, piskótát tortához és sütikhez szintén elkészítheted már előző nap. 
  • Ha tortát vagy krémes süteményt készítesz, felvágás előtt legalább 6 de inkább 8 órával állítsd össze, hogy könnyebben szeletelhető legyen. Díszíteni ráérsz 1-2 órával a tálalás előtt is. 


Fotók forrása: Pinterest, Tumblr

Ez volt tehát az első rész, a következő részben ötleteket hozok majd dekorációhoz és néhány igazán egyszerű receptet. :) Remélem hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést és kaptatok pár olyan tippet, amivel meg tudjátok könnyíteni a karácsonyi készülődést. 

Nektek van bevált menetrendetek a készülődésben? :) 

Megjegyzések

  1. Hű, nagyon precízen összeszedted :)
    Nálunk is hasonlón folyik a készülődés egyébként, az ablakpucolást is letudtam már a hónap elején szerencsére :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól összeszedted :)) Nagyon tetszett ez a bejegyzés!
    Nálam idén kicsit "nosztalgikus" lesz a karácsony, hiszen 8 év után lelépett a párom egy másik nővel, így hazaköltöztem a szülői házba. Kicsit olyan lesz, mint tinikoromban, amikor "csak besegítek", hiszen nálunk otthon a díszítések, tüsténkedések szempontjából anyukám a főnök.. :)) és csak segítek neki ötletekkel. Eddig pedig én voltam a főnök a lakásunkban.. :D
    Annyi, csak apró kis kiegészítés, hogy vannak, akik maguk csinálnak karácsonyfa díszeket, azokat is érdemes december elején-közepén, amikor még van időnk/kedvünk ezzel pepecselni. Fantasztikus díszeket lehet csinálni nevetséges összegekért, és sokszor mutatósabbak, mint a boltiak. :) Csak tapasztalat, egyszer 23-án este jöttem rá, hogy kevés a fehér, ezért net, és nekiálltam szódabikarbónás díszeket kreálni úgy éjfélig kb. :D Persze, másnap már raktuk is fel a fára a félig nedves díszeket.. Ezt is érdemes elkerülni. :)) :D

    VálaszTörlés
  3. No igen... persze én még otthon lakom, de azért a takarításban, sütés-főzésben besegítünk. Az utolsó leadásom 18-án van, azt hiszem, öcsém vizsgázik még karácsony előtt, szóval azért a nagy részét anyukám nyomja le. Az mondjuk segít, hogy ugyanabból a nagy halom díszből válogatunk, és mindig csak néhány új darabunk van.

    VálaszTörlés
  4. Hát ez szép és jó, de - ha csak nem kifejezetten a főzés/sütés/háztartás a hobbija az ember lányának -, akkor hagyhatja a fenébe az ablakokat, megkérheti a rokonokat, hogy süssenek ők sütit, elküldheti a pasiját bevásárolni, amíg ő csomagol/díszít (vagy fordítva, persze), megfőzhetnek együtt 2 db fogást, és így megspórolt 20-30 munkaórát töltheti a pasijával közös Reszkessetek betörtők nézéssel/alvással/olvasással :D éljenek a lusta háziasszonyok :D

    VálaszTörlés
  5. Nagyon hasznos poszt lett! ;)
    Petra

    VálaszTörlés
  6. Remélem, nem én vagyok az egyetlen, aki nem pucol ablakot és nem síkálja ki a lakást az utolsó porszem haláláig karácsony előtt! :D
    Valószínűleg dolgozni fogok az ünnepek alatt, és már annak is képes leszek örülni, ha a párommal együtt tölthetek majd néhány békés órát. A gyerekkorom karácsonyi hangulata néha azért engem is elkap. Főleg, amikor megérzem valahol az igazi fenyő illatát, és eszembe jut, amikor cérnára fűztük a szaloncukrot, és még csak pár tarka üvegdísz ékeskedett a családi karácsonyfán az aranyozott dió és a háztartási keksz mellett.
    Talán egy kis hit kellene, és valósággá válna bennem is a karácsonyi csoda újra.

    Szuper, összeszedett poszt volt, le a kalappal!

    VálaszTörlés
  7. Imádtam minden sorát!
    Nagyon hasznos poszt volt! :)

    VálaszTörlés
  8. Nekem is nagyon tetszett, köszi! :)

    Nóri

    VálaszTörlés
  9. Én azt gondolom, hogy nem annyira fontos laboratóriumi körülményekre kipucolni a lakást. Kiskoromban a nagytakarítás miatt mindig sok feszültség volt a szüleim között, szóval ha nekem lesz családom, én biztos nem leszek ez a "tisztára mindent". Persze egy általános, normális takarítás ágyneműhuzat cserével és esetleg függönycserével még oké, de nem fogom -és őszintén bevallom- nem is akarom karácsony előtt az egész lakást tiptopba vágni. Sajnos nekem ez ilyen gyerekkori rossz tapasztalat, szóval nem hiszem, hogy változni fog :P

    VálaszTörlés
  10. Engem még nem kapott el a karácsonyi láz, pedig azt gondoltam, hogy az első igazi közös karácsonyunk előtt már két hónappal puccba vágom a házat, eltervezek mindent, stb...Nagyon hasznos és összeszedett bejegyzés lett, ha megérkezik a várt várakozás (:P), akkor visszatérek majd ide :)

    VálaszTörlés
  11. Hű mennyi tennivaló. Az a baj, hogy szerintem pont az az ember vagyok, akit néha lázba hoz a Karácsony, máskor pedig nagy ívben kerülök minden vele kapcsolatos dolgot. Én lehet gonosz leszek, de a feladatok felét kiadnám a másik felemnek. Az ünnepek nem arról szólnak, hogy csak én készülök rá, ha akarok valamit, hanem igenis vegye ki a másik is a részét mindenből. Szerintem a legtöbb karácsonyi készülődés néha azért fullad családi botrányokba, mert anyuka hülyére dolgozza magát, a gyerekek meg pihennének, ahogy a férj is, és a vége az lesz általában, hogy mindenki felhúzza magát és oda a hangulat. Miközben a családot simán meg lehet kérni azért dolgokra...Sőt, szerintem energia takarékosabb is lenne, hogyha a menüt együtt főzné meg két család, nagyobb mennyiségben, így nem kellene minden napra háromfogásos ebéddel meg vacsorával készülni.Biztos tök jó, ha minden étkezéskor új leveles és főétel van az asztalon, de az ünnep az mindenkinek ünnep. Sajnos sokan összetévesztik a robotolással, így elrepül az idő és a pillanat is elillan, legyen az bármilyen meghitt dolog, családon belül. :S

    VálaszTörlés
  12. Van amit már megcsináltam. Viszont az ablakpucolást újra kell csinálnom, mert fiam tett róla.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Szia Kedves Olvasó! :) Nagyon köszönöm előre is, ha megtisztelsz a véleményed-hozzászólásod leírásával. Kérlek, ha a mondandó, negatív tartalmú, azt a többi olvasó érdekében kulturált stílusban fejezd ki. De legyen pozitív vagy negatív kritika, köszönöm, hogy szántál rám néhány percet az idődből! Gyere máskor is! ;)