Recept Sarok: BBQ Pulled Pork Burger


Múlt hét elején a hosszú hétvégét kihasználva készült ez a finomság nálam, ami személy szerint a kedvenc burgerem. Instán is megkérdeztelek titeket, hogy kíváncsiak vagytok e a receptre és elsöprő többség szavazott az "igenre" így most megosztom veletek a receptet. Egyébként is régen volt már receptes poszt a blogon, így már időszerű volt. De mi is az a pulled pork, azaz tépett disznóhús? Lényegében egy annyira omlósra sütött disznóhús, ami szó szerint szét omlik.  Ebben a receptben sörben és egy spéci fűszeres keverékben sül, majd utána barbecue szószban pirul, hogy egy pikáns káposztasaláta kíséretében a burgerbe kerüljön. Ha kíváncsiak vagytok a receptre, olvassátok el a teljes bejegyzést. 



Hozzávalók: 

Pulled Pork: 

  • 2kg sertés lapocka
  • 1-1,5 bögre világos sör (én Heinekent használtam)
  • 1-1 közepes fej vörös és lila hagyma szeletekre vágva
  • 1 evőkanál füstölt pirospaprika
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 kiskanál fokhagyma granulátum
  • 4-5 evőkanál mustár
  • só 
Coleslaw (káposztasaláta): 
  • 2 csomag káposztasaláta mix (fehér káposzta, és sárgarépa szeletek vannak benne. Én a Tescoban szoktam venni) 
  • majonéz
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 kiskanál fokhagyma granulátum
  • bors


Elkészítés: 

A hús elkészítéséhez én lassú főzőt használok. Ez a kukta ellentéte, vagyis egy lassú főzési folyamattal készülnek el benne az ételek, ezáltal mindennek sokkal intenzívebb lesz az íze, több tápanyag marad az ételekben, a húsok isteni omlósak lesznek. Nagyon megérni beszerezni, hiszen nem csak húsokat készíthetünk benne, de leveseket, lekvárokat, pörköltet, stb. Ég és föld a különbség a lassú főzőben készült pulled pork vagy oldalas és a sütőben sült verzió között. Mindenkinek csak ajánlani tudom a beszerzését, már csak azért is, mert nagyon sok időt meg lelhet spórolni vele, ugyanis csak beállítjuk a kívánt főzési időt, majd elindítjuk. A gép pedig magától kikapcsol, nem kell őrizni, kevergetni, stb, akár éjjel is főzhetünk benne.

De ha valaki most gyorsan be akarná zárni a receptet, mondván ez túl macerás, akkor megnyugtatom, simán sütőben is el lehet készíteni a húst, lényegében ugyanúgy, mint a lassú főzővel. Azt előre leszögezném, hogy ez bizony nem az a recept, aminek délelőtt tíz órakor nekiállhatunk és délre kész is leszünk vele, viszont higgyétek el, megéri a ráfordított időt és energiát. A húst legjobb már előző este elkészíteni, legalább addig a pontig, amíg megsült.
A húst megmossuk és megtöröljük. A fűszereket a mustár kivételével összekeverjük egy kis tálban. A húst minden oldalról megkenjük a mustárral, majd befűszerezzük, beletesszük a lassú főzőbe vagy egy mély sütőedénybe. Mellé szórjuk a hagymaszeleteket, majd alá öntjük a sört. Ha sütőben sütjük, akkor alufóliával letakarva körülbelül 3 órán át sütjük közepes fokozaton. Időnként érdemes ellenőrizni, hogy van e alatta elegendő folyadék, ha nincs, akkor még egy pici sört önthetünk alá. 
Ha lassú főzőben sütjük, akkor magas fokozaton négy órán át hagyjuk sülni. Körülbelül két óra elteltével itt is érdemes ellenőrizni, hogy van e alatta elegendő folyadék, ha nincs akkor pótoljuk. 

A hús akkor készült el, hogy ha miután kihűlt, két villával könnyedén szét tudjuk húzni, szinte darabjaira esik. Pontosan ezt is fogjuk tenni, miután kiemeltük a tepsiből vagy a lassú főzőből. A megmaradt szaftot a világért se dobjátok el, leturmixolva isteni különféle húsok mellé. Én le szoktam fagyasztani. 

Tehát, fogjuk a húst és két villa segítségével egyszerűen széttépkedjük egy tepsibe helyezve. Ha falatnyi darabokra szedtük, akkor körülbelül 3/4 flakon barbecue szósszal összekeverjük. (Ha házi készítésű, akkor kb. 1-1,5 bögre ez a mennyiség.) Majd közepes lángon összesütjük, hagyva, hogy a szósz szépen karamellizálódjon a húson. Ez körülbelül fél órát vesz igénybe. Közben 5-6 percenként átkeverjük a húst, hogy minden oldalon megpiruljon.

A káposzta salátát összeállítás előtt körülbelül egy órával érdemes megcsinálni. A saláta alapot egy tálba tesszük, megszórjuk a fűszerekkel és megöntözzük az almaecettel, majd összeforgatjuk, mielőtt a majonéz is rákerülne. Erre azért van szükség, hogy a mindenhová jusson a fűszerekből. A majonézből ízlés szerint tegyünk hozzá. Én nem szeretem, ha túl majonézes, így körülbelül 4 evőkanállal szoktam tenni rá. Ezzel is alaposan összekeverjük, majd tálalásig hűtőbe tesszük. 

Összeállítás: 

Ezzel a húsmennyiséggel körülbelül 12 nagyobb hamburgert lehet elkészíteni. Én a következőt szoktam tenni. Elfelezem a húst, és a maradékot hűtőbe teszem. A következő nap isteni quesedillát készítek belőle jalapenoval és cheddar sajttal. A másik feléből pedig hat nagyobb vagy körülbelül 12 kisebb hamburgert tudunk készíteni. 

A hamburger zsömlét (Boltit használtam, ha van kedvem egy kis extra szöszöléshez, akkor magam sütöm, kommentárban jelezzétek, ha szeretnétek receptet. ) ketté vágjuk, mindkét felét megkenjük vajjal, majd forró teflon serpenyőben a vajas felével lefelé körülbelül 1 perc alatt megpirítjuk. A számomra leginkább bevált arány a három evőkanál hús, egy evőkanál saláta verzió, de természetesen ez is ízlés kérdése. 

Nálunk az egész család imádja, még a 86 éves nagymamám is és szerintem tökéletes étel egy baráti összejövetelre, kerti partira, vagy akár egy pasis meccsnézős estéhez is. 

Extra tippek: 

  • A megsült hús felét le is lehet fagyasztani. Ebben az esetben előző este kivesszük a fagyasztóból és másnap ugyanúgy megpirítjuk a barbecue szósszal, mintha friss lenne. 
  • Káposzta saláta helyett tehetünk a húsra cheddar sajtot és jalapenot is. Úgy is nagyon finom.

Remélem ti is kedvet kaptok az elkészítéséhez. 😊

Van kedvenc hamburgeretek? Szoktatok otthon készíteni?

Megjegyzések